Βέττας: Όταν μιλούσα για υποφορολόγηση εννοούσα την περίοδο πριν τα μνημόνια

Βέττας: Όταν μιλούσα για υποφορολόγηση εννοούσα την περίοδο πριν τα μνημόνια

«Υπήρχαν υψηλά εισοδήματα κοινωνικών ομάδων που δεν φορολογούνταν όσο έπρεπε και είχαμε κοινωνική ανισότητα, διόγκωση του χρέους και ελλείμματα. Ελλείμματα μετά τα μνημόνια δεν είχαμε άρα όταν μιλούσα για υποφορολόγηση εννοούσα εκείνη την προ μνημονίων περίοδο» εξήγησε ο βουλευτής Φθιώτιδας

Βέττας: Όταν μιλούσα για υποφορολόγηση εννοούσα την περίοδο πριν τα μνημόνια
«Όταν μίλησα για υποφορολόγηση εννοούσα την περίοδο πριν μπούμε στα μνημόνια» υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Βέττας με παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής επιχειρώντας να διορθώσει την ατυχή του αναφορά κατά την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού πριν από δύο ημέρες.

«Υπήρχαν υψηλά εισοδήματα κοινωνικών ομάδων που δεν φορολογούνταν όσο έπρεπε και είχαμε κοινωνική ανισότητα, διόγκωση του χρέους και ελλείμματα. Ελλείμματα μετά τα μνημόνια δεν είχαμε άρα όταν μιλούσα για υποφορολόγηση εννοούσα εκείνη την προ μνημονίων περίοδο» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής για τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο όπως φαίνεται και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής ο κ. Βέττας είχε πει ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων» εξηγώντας ότι στο παρελθόν η υποφορολόγηση οδήγησε σε ελλείμματα και διόγκωση του χρέους

Ειδικότερα, ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος είχε υποστηρίξει:

Κλείσιμο
«Κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό. Όμως, νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμάτων και στην παραγωγή χρέους». Ο ίδιος προκειμένου να στηρίξει την άποψή του ανέφερε: «Αν ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον πίνακα 3.2 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολείπονται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, θα δούμε ότι οι επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια έναντι πρόβλεψης 3,2 δισεκατομμυρίων. Αυτό συνολικά σημαίνει ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το κράτος δεν πήρε ή πήρε αλλά επέστρεψε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι από πού προκύπτει αυτή η υπερφορολόγηση».

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα»  εντάσσοντας μέσα σε αυτά την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών. «Η υπεραπόδοση, η οποία δημιούργησε και το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει διανεμηθεί στον κόσμο και θα διανεμηθεί στον κόσμο, προέκυψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μη παραμετρικά μέτρα.  Οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης