Γεννηματά για ελεύθερους επαγγελματίες: Αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος

Γεννηματά για ελεύθερους επαγγελματίες: Αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος

Καμία πρόσληψη στο δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ - «Ναι» στην αξιολόγηση - Κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων

Γεννηματά για ελεύθερους επαγγελματίες: Αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος
«Πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στον παραλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών» δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι ότι τα πρέπει να υπάρχει ανώτερο πλαφόν για κάθε μήνα.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι εμφανές πια ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό μας σύστημα, προσθέτει, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για μισθωτούς,δημσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τους άνεργους:

Προτείνω συγκεκριμένα κίνητρα ειδικά για νέους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά ή για να αρχίσουν την δική τους επαγγελματική δραστηριότητα.
Κλείσιμο
 
• Να επιδοτείτε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται ως “έξοδο”, το οποίο θα εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
Απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επαγγελματική δραστηριότητα.
• Δωρεάν γη σε νέους επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα επόμενα 5 χρόνια.
 
• Για κάθε νέο άνεργο τη δημιουργία εντός  6 μηνών, με ευθύνη των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης, μια ευκαιρία για επιδοτούμενη θέση εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης ή εργασιακής εμπειρίας.
 
Για τους εργαζόμενους στο Ιδιωτικό Τομέα:
 

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπάτησαν και τους εργαζόμενους. Όσα είπαν για τις συλλογικές συμβάσεις, για τον κατώτατο μισθό, για τις εργασιακές σχέσεις έμειναν γράμμα κενό.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αντικαθιστούν όλο και πιο πολύ τις σταθερές σχέσεις εργασίας, ενώ η ασυδοσία και ο εργασιακός μεσαίωνας κυριαρχεί σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι για την Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζονται κλαδικές συμβάσεις, δεν χρειάζεται στήριξη ο απροστάτευτος εργαζόμενος  έναντι του  εργοδότη, ενώ κηρύσσει ευθέως τον πόλεμο στα συνδικάτα και διατυμπανίζει ότι θα περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας.

Εμείς δεν θα τάξουμε ότι ο κατώτερος μισθός θα γίνει 751 ευρώ "αύριο το πρωί", γιατί δεν λέμε ψέματα, και δεν στηρίζουμε την πολιτική μας στο λαϊκισμό.  Λέμε όμως ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την αρνητική κατάσταση που κυριαρχεί στους εργασιακούς χώρους.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στο τι συμβαίνει στους εργαζόμενους των 500 ευρώ. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τα "νούμερα" της ανεργίας, που μοιράζει μια  θέση εργασίας στα δύο και αυξάνει  την εκ περιτροπής απασχόληση.

Ξεκάθαρα: Ένα σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα έχει πάντα ως στρατηγική επιλογή την πλήρη απασχόληση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.  

Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γι' αυτό και στηρίζουμε απόλυτα την Εθνική Γενική Σύμβαση, αλλά και τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, που δημιουργούν υγιείς όρους ανταγωνισμού στους κλάδους της Οικονομίας.

• Θέλουμε ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μέσα από τον διάλογο των Κοινωνικών Εταίρων, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή αύξησή του.
 
Στόχος να επαναφέρουμε την υποχρεωτικότητα, την καθολική εφαρμογή της Εθνικής και των Κλαδικών Συμβάσεων, σε όλες τις επιχειρήσεις είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις είτε όχι.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποκτούν θετικό ρόλο για τους εργαζόμενους και για την επιχείρηση. Πρέπει όμως να αλλάξουν οι διατάξεις για την δυνατότητα  υπογραφής τους από πολύ μικρές ενώσεις προσώπων που δεν εκφράζουν πραγματικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
 
• Ενισχύουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για την πλήρη εφαρμογή των Νόμων και των Συμβάσεων στους εργασιακούς χώρους και την πλήρη κατοχύρωση των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Αντιμετωπίζουμε την αυθαιρεσία που υποχρεώνει εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης να δουλεύουν 8ωρο, χωρίς υπερωριακή αμοιβή.
 
• Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη ρύθμιση που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με την τρόικα, που ουσιαστικά ακυρώνει  το δικαίωμα της απεργίας. 
 
• Τέλος καθιστούμε σαφές ότι για μας τα συνδικάτα δεν είναι εχθρός, δεν είναι αντίπαλος, αλλά αντίθετα τα αντιλαμβανόμαστε πάντα ως θεσμό- βάθρο της Δημοκρατίας και κρίσιμο κοινωνικό εταίρο στην προσπάθειά για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας. Είμαστε απέναντι σε  ακραίες συμπεριφορές, που δυσφήμισαν τα συνδικάτα, κάνοντας χρήση προνομιακών προσβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αλλά οι ελάχιστοι ακραίοι, δεν μπορεί να αποτελούν το πρόσχημα για την συνειδητή επιχείρηση συκοφάντησης και αποδυνάμωσής του συνδικαλιστικού κινήματος είτε από την Κυβέρνηση, είτε από την Δεξιά.

Τα ίδια τα συνδικάτα μαζί με τους Κοινωνικούς εταίρους, μπορούν και πρέπει να προτείνουν ποιες είναι οι αναγκαίες αλλαγές επικαιροποίησης  και βελτίωσης του φιλεργατικού Ν. 1264/82.
 
Για τους Εργαζόμενους στο Δημόσιο:

Θέλουμε τον Δημόσιο Λειτουργό απερίσπαστο να κάνει συνειδητά και σωστά την δουλειά του,
χωρίς την ανάγκη να δίνει εξετάσεις στα πολιτικά κόμματα για να προαχθεί,
χωρίς να νοιώθει ανασφάλεια ή κίνδυνο για τη δουλειά του και την αξιοπρέπεια του.

Γι' αυτό και εμμένουμε στην αξιοκρατία και στην διαφάνεια παντού.

• Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.
 
• Ναι στην αξιολόγηση, με στόχο όμως την βελτίωση των υπηρεσιών και την παροχή κινήτρων σε αυτούς που προσπαθούν περισσότερο. Δεν μπορεί να δημιουργείται κάθε λίγο καθεστώς ανασφάλειας για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων. Προτάσεις από την τρόικα για υποχρεωτικούς στόχους απολύσεων, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.
 
Αναβάθμιση του θεσμού του Γενικού Διευθυντή με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία επιλογής και θητεία. Διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα εξέλιξης, για τους ΔΥ μακριά από κάθε λογική ευνοιοκρατίας και κομματικής παρέμβασης.

Για τους Επιστήμονες-Ελεύθερους Επαγγελματίες:

Αναφερθήκαμε ήδη στα κίνητρα προς τους νέους, για να δημιουργήσουν την δική τους επαγγελματική προσπάθεια. Θέλω όμως ακόμα να επισημάνω ότι πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στον παραλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Να αποσυνδεθούν από το δηλωθέν εισόδημα και να έχουν ανώτατο πλαφόν για κάθε μήνα.
Ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι εμφανές πια ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Πρέπει  να καταργηθεί και μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο να καταλήξουμε σε ένα νέο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα, που να στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό και στην ανταποδοτικότητα των εισφορών. Με νέους πόρους, ιδιαίτερα για την νέα γενιά, από τις συμβάσεις αξιοποίησης του Εθνικού Πλούτου, όπως προτείναμε ήδη για τους υδρογονάνθρακες και τον ορυκτό πλούτο.

Το λεγόμενο "Υπερταμείο", πρέπει να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης και όχι εκποίησης του Εθνικού πλούτου. Να προωθήσει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, με δίκαιο τίμημα, και κατεύθυνση των πόρων που θα προκύψουν,  από το Δημόσιο προς την Ανάπτυξη και στην στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος. Προτείνω παράλληλα και  "ρήτρες" στις συμβάσεις εκμετάλλευσης:

Ρήτρα Απασχόλησης

Ρήτρα Περιβάλλοντος

• Ρήτρα ενίσχυσης της Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης