Δυσαρμονία Κεντροαριστεράς - κοινής γνώμης για την αλλαγή φύλου στα 15

Δυσαρμονία Κεντροαριστεράς - κοινής γνώμης για την αλλαγή φύλου στα 15

Φύλλο συκής από το Ποτάμι στην αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ - Φύλλο... πορείας είχαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δυσαρμονία Κεντροαριστεράς - κοινής γνώμης για την αλλαγή φύλου στα 15
Την ώρα που η κυβέρνηση παραβιάζει καθημερινά τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των πολιτών η αντιπολίτευση διευκόλυνε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να συνεχίσουν να παίζουν σε διπλό ταμπλό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει (χθες για πρώτη φορά όχι όλοι οι βουλευτές του), οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται και «ναι» και «όχι», αλλά αντί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, διχάζεται η αντιπολίτευση. 

Η επιλογή του Ποταμιού να πει «ναι» σε όλα διέδωσε για μία ακόμη φορά την κυβερνητική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου στη Βουλή. Μπόρεσε έτσι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να πει με άνεση το «όχι» του στο όριο ηλικίας των 15 ετών και να απολαύσει και το ταξίδι του στη Βραζιλία.

Παρολαυτά, μετά την ψηφοφορία, στο Ποτάμι υπήρχε ικανοποίηση. Αντίθετα, η στάση και η εμφάνιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημιούργησε εσωκομματικές παρενέργειες. 
Κλείσιμο

Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε φυγόμαχη τη Φώφη Γεννηματά, που έλειπε από τη ψηφοφορία (όπως και άλλοι έξι βουλευτές της ΔΗΣΥ, ρίχνοντας τον πήχη που έπρεπε να περάσει η κυβερνητική πλειοψηφία). Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το «γάντι», κάνοντας λόγο για «μικρότητες με στόχο την προσωπική προβολή». 

Κριτική από τα... αριστερά για το «παρών» (ένα «παρών» που προέκυψε από το «όχι» και τελικά έφθασε να ισοδυναμεί με «ναι») άσκησαν και οι υποψήφιοι για την προεδρία του νέου φορέα, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας. 

Την κομματική γραμμή «έσπασε» επίσημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επέλεξε το «ναι».

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων:

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την περιοδεία της στην Κρήτη, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι επιλογή μου και απόφασή μου, να πράξω ότι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή. Ψυχραιμία και μέτρο. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης.

Είχε προηγηθεί το ρεπορτάζ του Ιωάννη Αντύπα από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων:

Μιλώντας σχετικά με την ψήφιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, ο κ. Καμίνης είπε πως από τη μία πλευρά η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον δέσμια της συντηρητικής και λαϊκής της βάσης, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από μία κρίσιμη ψηφοφορία, κάτι που δείχνει πως είναι φυγόμαχη.

Διευκρινήσεις για την απουσία... 


Σε ενίσχυση των επιχειρημάτων της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή της προς τον Νίκο Βούτση, στην οποία αναφέρεται πως ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ στη διάσκεψη των προέδρων αντεδρασε στην αλλαγή της ημερομηνίας για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων:

«Σε πρωινή μου δήλωση (Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017) είχα τονίσει ότι στη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη η δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη και να ψηφίσει με βάση τις κοινές μας αξίες.

Παρ όλα αυτά σε ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα.

Κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα. Η ενότητα, εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο. 

Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ίσα ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμη μας, δεν κρυβόμαστε όπως η Ν.Δ. ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα. 

Και φυσικά δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες».

Κριτική άσκησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης:

«Τάχθηκα από την πρώτη στιγμή κατά του ετεροπροσδιορισμού της θέσης της προοδευτικής παράταξης από τις ακραίες απόψεις του Πάνου Καμμένου. Και η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης.

Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε βεβαίως κι εξωγήινοι. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια εκτενέστερη διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρμόδιων επιστημόνων και νομικών ώστε να γίνει απολύτως σαφές στην κοινωνία τι ακριβώς ρυθμίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος του κράτους.

Ίσως έτσι να είχαμε αποφύγει το όργιο παραπληροφόρησης αλλά και τις σκοταδιστικές κραυγές των τελευταίων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη εναρμόνισης του νομικού μας συστήματος με την ευρωπαϊκή νομολογία είναι αυτονόητη».

Πολιτικές διαστάσεις έδωσε και ο Γιάννης Ραγκούσης:


«Σήμερα δεν υπερψηφίστηκε απλώς ένα νομοσχέδιο. Αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης