Παρέμβαση Βρυξελλών: Φέρνουν το θέμα Eldorado στο Eurogroup

Παρέμβαση Βρυξελλών: Φέρνουν το θέμα Eldorado στο Eurogroup

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης: Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις» - Αμετακίνητος ο Σταθάκης για τη διαιτησία στις Σκουριές, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Την οργή των Βευξελλών έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές από την Eldorado Gold
, η οποία, μόλις προχθές, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Ελλάδα
.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα στο εν λόγω θέμα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις». Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για «παράδειγμα προς αποφυγή», οι Ευρωπαίοι αναμένεται να θέσουν το ζήτημα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των δανειστών για την υπόθεση είναι άμεσο και εύλογο, καθώς, όπως έγραψε το protothema.gr, μεταξύ των μετόχων της Eldorado βρίσκονται κολοσσιαία funds, όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, μεταξύ άλλων, δεν είναι απλοί… μικρομέτοχοι της Eldorado Gold, αλλά κατέχουν το 56,13% της καναδικής εταιρείας. Αυτοί είναι που φεύγουν από την Ελλάδα, μαζί με την Eldorado Gold...

Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν την ώρα που η χώρα αναζητά επενδύσεις, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται στους όρους και τους στόχους του τρίτου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να κάνει κινήσεις προς εκτόνωση της κρίσης, καθώς σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση των δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που υπογράφει, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα. 

Ειδικότερα, χορηγήθηκε «στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ", άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και των τροποποιημένων υφιστάμενων υποδομών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ∆ήμου Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η άδεια που χορηγείται έχει διάρκεια τριών ετών και μεταξύ των όρων και των περιορισμών που τίθενται, καθορίζεται σε 400.000 τόνους ετησίως η ποσότητα του επεξεργασμένου μεταλλεύματος. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση χορήγησης άδειας, «το Δημόσιο δεν ευθύνεται, αν για λόγους ασφαλείας ή γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, απαγορευθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του θέματος ή ανακληθεί η παρούσα άδεια λειτουργίας». 

Όσον αφορά στην τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας,  επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κ. Σταθάκης προχωρούσε σε επικοινωνιακούς ελιγμούς, μετά τη συνάντηση που είχε με τους μεταλλωρύχους που «πολιόρκησαν» το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι οι άδειες για την Ολυμπιάδα θα χορηγηθούν σήμερα-αύριο, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της πορείας χειρισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και καταλήξαμε σε αυτό που είχαμε προαναγγείλει», αμελώντας να διευκρινίσει ότι βασικό πρόβλημα δεν είναι με το συγκεκριμένο μεταλλείο, αλλά με τις Σκουριές.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των Σκουριών ανακοίνωσε ότι τόσο γι' αυτό όσο και για το θέμα που υπάρχει σε εκκρεμότητα για την καθετοποίηση της μεταλλουργίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία της διαιτησίας. Η διαδικασία, όπως είπε, θα είναι τρίμηνη και θα επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την εταιρεία σε σχέση με τη σύμβαση.     

«Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ελληνικός Χρυσός σχολίασε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων σε δηλώσεις του τόνισε ότι όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας δεν τους καλύπτουν.

«Σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό για τις δεσμεύσεις που πήρε πως σήμερα θα εκδοθούν οι τρεις άδειες και η αδειοδότηση για την Ολυμπιάδα, θεωρούμε ότι δεν μας καλύπτει ακόμα όλο αυτό που έχει ανακοινωθεί και από τη μεριά της εταιρείας. Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί από το νομικό συμβούλιο η διαιτησία και εκεί περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας στο τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως» ανέφερε ο κ. Ζαφειρούδας. 
ΣΧΟΛΙΑ (37)

T.G.

Πλέον δεν πείθουν ούτε τη γιαγιά τους. Καλά θα κάνουν να σοβαρευθούν και να αφήσουν τα άνοστα και κακόγουστα σποτ. Ο λαός έχει μνήμη και δεν ξεχνά και τα δικά τους "κατορθώματα !

Ι.Καλφας Σουηδία

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις - Αμετακίνητος ο Σταθάκης για τη διαιτησία στις Σκουριές, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Η σημερινή Κυβέρνηση των κουκουλοφόρων παρομοιάζει την παροιμία των Θρακιωτών που λέει. Όταν καμακώθηκε η Γρία έκλεισε την πόρτα. Ο αντίλαλος αρνητικής ρεκλάμας παραλογισμού των βρικολάκων Ελλήνων έχει φτάσει τον ανεπτυγμένο κόσμο και το κακό για την Ελλάδα έχει είδη γίνει . Παραμένει ακατανόητος ο χειρισμός επενδύσεως του μεταλλίου, δηλαδή τι κέρδισε ο Τσίπρας και ο Σταθάκης με την υπερβολική βλακεία τους. Παραμένει να το εξηγήσουν στον Έλληνα .Αλλιώς να τους αναγκάσει ο λαός να τα μαζέψουν και να επανέλθουν στο επάγγελμα τους βάζοντας τις κουκούλες που σκονίστηκαν τα τελευταία χρόνια πυρπολώντας ότι δεν μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν.

Pan

Μπα και τι τον θέλουν το χρυσό όλες αυτές οι "καλές" Τραπεζουλες; Γιατί δεν τον αξιοποιεί η χώρα, τι κερδίζουμε τελικά και ποια η ζημιά.; Τώρα για τους εργαζόμενους, δεν θα κλάψω για αλβανούς και άλλους βαλκανιους,τέλος.

Nik

Έχει καταλάβει κανείς σας ότι αν πάρουν άδεια θα πέσει η κυβέρνηση , από τους 5 βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας ;;;;;; ψαχτείτε γιατί έχουν τόσο εμμονή με την άδεια που δεν δίνουν ( Α ρε όταν θα γίνετε αντιπολίτευση τι εξεταστικές έχουν να γίνουν )

VAGANEMOS

Πάντως έχουν πείσει και πάλι τον ίδιο κόσμο ότι κάτι κακό κάνει αυτή η επένδυση, όπως ότι τώρα βρήκαν μετά από τριάντα χρόνια αρχαία στο Ελληνικό, όπως ότι πρέπει να προστατεύσει ο μπουφος σε άλλη επένδυση, όπως ότι ο Σαρωνικός είναι πεντακάθαρος από πετρέλαιο!!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Η αληθεια χωρις περικοκλαδες. Απο τις Λεσχες και τις αμερικανοσιωνιστικες Στοες,τις οποιες συχνοεπισκεπτοταν ο Τσιπρας και κραταει παντα επαφη, θα πηρε εντολη να διωξει την επενδυση του χρυσου και να τον κρατησει ανεπαφο μεχρι να μπορεσουν να τον εκμεταλλευτουν και να επωφεληθουν απο αυτον, μονο οι Αμερικανοι. Δεν θελουν να επωφεληθει ο ελληνικος Λαος, διοτι ειναι στην ΕΕ,εχει το ευρω και αρα ειναι αντιπαλος τους.Ανταλλαγμα για τον Τσιπρα: Να τον βοηθησουν με την προηγμενη αμερικανικη προπαγαντα και τα εξαυτης ΜΜΕ,να παραμεινει στην εξουσια και να ξανα εκβιασει,αν μπορεσει, την ΕΕ και το ευρω! Τωρα, μετα τις γερμανικες εκλογες, στη συζητηζη για το ελληνικο Χρεος, που ειναι και ευρωπαικο,ο Τσιπρας ισως ενθαρρυνθει να ξανακανει τον εκβιαστη!

προφανως είναι τελικά

αλλη μία θεατρική παράσταση του θιάσου του συριζα καιλά μπλακάρω τις επενδυσεις, φωνες απο τους εκβιαστες επενδυτες παρτε της άδειες και σε καλή μεριά.

ηρθαν οι απειλες

και βγηκαν σε χρονο dt οι αδειες. τι νομιζατε κατακαυμενοι ιθαγενεις οτι θα αφηναν στα αληθεια το χρυσορυχειο? τρεχατε εσεις να διαδηλωσετε για τις θεσεις εργασιας η μαλλον σκλαβιας. ανεγκεφαλοι ελληναρες μου εσεις.....

chris

Οι άδειες αυτές θα δίνονταν έτσι κι αλλιώς. Η πραγματική κόντρα είναι για τη μονάδα παραγωγής χρυσού όπου η Eldorado ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει καθαρό χρυσό με μείγμα 8% σε αρσενικό ενώ σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν μείγμα μέχρι 0,5%

ΑΖ

Σταθακη οχι πολλά πολλά με την Morgan Stanley γιατί με ένα κλικ στον υπολογιστή πάνε τα εκατομμύριακια σου

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

AΛΕΞΗ ΓΛΕΝΤΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ!

Αστεριού γ

Επενδύσεις αναζητά όχι δολοφόνους ..όχι νέους τραμπ που καταστρέφουν τη φύση.. να φύγουν κ να μη ξαναέρθουν τέτοιοι επενδυτές.. να ξεβρωμίσει ο τόπος.

kost

Εχεις επιχειρηματα για να τους λες δολοφονους μα**κα

σου έχω εγώ

Οι Morgan Stanley, JP Morganκαι Goldman Sachs είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008 με όλα τα γνωστά αργότερα (μόνο και μόνο οι αυτοκτονίες από οικονομικά ασθενής που είχαν μόνο την αξιοπρέπειά τους). Η Deutsche Bank χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά της προς την Αμερική. Η Citigroup και HSBC βαρέθηκα να ψάξω άλλο. Ψάξου και λίγο μόνος σου, Google έχεις

Ι.Κάλφας Σουηδία

Κακόμοιρε αστοιχείωτε Ελληναρά Αστεριού γ. Αποκαλείς φονιάδες τους επενδυτές. Αν ήξερες τι έλεγες θα ήσουν ο ποιο δυστυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), προέβη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας έφτασε τα 1.150 δις ευρώ 800% Α.Μ.Π. Αυτοί που μας δάνεισαν τον ίδρωτα τους και ζούσαμε με φραπέδες και σουβλάκια τους αποκαλούσαν οι μπολσεβίκοι του ΣΥΡΙΖΑ //ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ // Τώρα έγιναν φονιάδες και οι επενδυτές. Ας ελπίζει ο Έλληνας, αυτοί οι αστοιχείωτοι δεινόσαυροι να είναι περιορισμένοι και κατά κάποιον τρόπο σεσημασμένοι διότι είναι άκρος επικίνδυνοι.

Σουτ

Βρώμιλες άσε τον Τραμπ και κοιτά πως κάνατε τις παραλίες σας. Άχρηστοι

ΓΙΩΡΓΗΣ

Κλιματικες αλλαγες, βεβαιωνουν πολλες Επιστημες,υπηρχαν και πριν υπαρξει βιομηχανικη αναπτυξη,και πριν υπαρξει ανθρωπος, και πριν υπαρξουν ζωα, και πριν καν υπαρξει ζωη! Αν καταφερουν ομως με την προπαγαντα τους και τους πληρωμενους ''επιστημονες-δημοσιογραφους'' να σε πεισουν οτι την κλιματικη αλλαγη την προκαλεις εσυ,θα δεχτεις και πιο ευκολα, να πληρωνεις ενα γενικο και παγκοσμιο φορο στους τεχνολογικα ανεπτυγμενους Λαους, (πρωτιστως στον αμερικανικο),για να επιβραδυνουν δηθεν αυτη την κλιματικη αλλαγη η και για να μεταναστευσει δηθεν η ανθρωποτητα σε αλλους πλανητες! Μεγαλοι και χιλιοχρονοι φοροι,μεγαλα κ ο λ π α μιας υφερπουσας παγκοσμιας δικτατοριας!Μη μασατε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katruogalos

«Επρεπε να κλείσουμε, όπως κλείσαμε, με εθνικά επωφελή τρόπο, το Μακεδονικό, για να απελευθερώσουμε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

2
tsipro_arthroooo

Καταγγελίες για χαριστικά δάνεια, προνομιακές ρυθμίσεις, πλαστογραφία, εξωχώριες εταιρίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη συνθέτουν το πεδίο του... διαλόγου κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

14
tsipras_arthrro

Φωτιά άναψαν οι καταγγελίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για δωροδοκία πολιτών προκειμένου να υποκινηθεί βία ενόψει του δημοψηφίσματος - Οργισμένη αντίδραση από τον Ιβάν Σαββίδη

29