«Πυρ ομαδόν» κατά της Αχτσιόγλου από την αντιπολίτευση για τα εργασιακά

«Πυρ ομαδόν» κατά της Αχτσιόγλου από την αντιπολίτευση για τα εργασιακά

Το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς  κυριαρχούν πλέον οι μορφές ελαστικής εργασίας ενώ κριτική ασκείται και για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται

«Πυρ ομαδόν» κατά της Αχτσιόγλου από την αντιπολίτευση για τα εργασιακά
Το σφοδρό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην Βουλή για το σύνολο των ασφαλιστικών και εργασιακών αλλαγών με τις αλλεπάλληλες μειώσεις συντάξεων, μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Με αφορμή την συζήτηση νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς  κυριαρχούν πλέον οι μορφές ελαστικής εργασίας ενώ κριτική ασκείται και για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται. 

Από την άλλη πλευρά οι εισηγητές της πλειοψηφίας υπερασπίζονται τις διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζουν «τομή» που επουλώνει τις «μνημονιακές πληγές» των εργαζόμενων.

Κλείσιμο
«Μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στην ΝΔ «το τελευταίο διάστημα η προπαγάνδα και η δημαγωγία σας έχει περάσει σε υψηλότατα επίπεδα αλλά κάθε ημέρα η καταστροφολογία σας καταρρίπτεται. Για να μη σας γίνει εφιάλτης ο Αύγουστος του 2018 καλό θα είναι να έχετε αυτοσυγκράτηση».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύει πως «τα μεγαλύτερα θύματα της ανικανότητας και της ιδεοληψίας σας δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι αλλά κατεξοχήν οι εργαζόμενοι» ενώ υπογράμμισε πως οι μόνες θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτές των μετακλητών στα υπουργεία. 

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εξηγήσεις από την κυρία Αχτσιόγλου για τους μισθούς των 360 ευρώ, τις συντάξεις των 185 ευρώ αλλά και για τους 300.000 συνταξιούχους που επι 3 χρόνια αναμένουν την σύνταξή τους. Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη για το πακέτο Γιουνκέρ είπε «πόσα λεφτά χάσαμε σε επίπεδο κοινοτικών πόρων και πόσες θέσεις εργασίας δεν δημιουργήθηκαν; Τι έχετε να είτε στους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός; Τι λέτε για την επένδυση στην Κασσιόπη Κέρκυρας που την μπλοκάρει ο Συριζαίος δήμαρχος;». Τέλος σχολίασε ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που αφαίρεσε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους και η κυρία Αχτσιόγλου ως η υπουργός που απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις. 

Η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) είπε ότι τα όποια θετικά στοιχεία έχει το νομοσχέδιο αποτελούν  «φύλλο συκής» και «τσίγκινα στολίδια για να έχει κάτι να πει ο Τσίπρας στην ΔΕΘ καθώς ξέρει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός». Η αγορήτρια της ΔΗΣΥ παραδέχθηκε ότι οι διατάξεις για τα ΑμΕΑ κινούνται σε θετική κατεύθυνση ενώ παράλληλα επισήμανε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα βρίσκουν σε επίπεδο Σόιμπλε και ετοιμάζονται να ψηφίσουν την ανατροπή του συνδικαλιστικού».

Ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ τόνισε πως «Έχουν ψηφιστεί μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα αλλά αναμένεται να εφαρμοστούν και θα δυσχεράνουν  την κατάσταση των νοικοκυριών. Η πρόβλεψη για μεγάλα πλεονάσματα έχουν ως αποδέκτη τους μισθωτούς, εργαζόμενους και τη φτωχή εργατιά» για να προσθέσει ότι παράλληλα με τις μειώσεις συντάξεων και μισθών η κυβέρνηση απελευθερώνει και τους πλειστηριασμούς. 

«Νομοθετήσατε τις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι ελαστικές μορφές εργασίας υπερτερούν πλέον της πλήρους απασχόλησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αγορητής του ΚΚΕ. 

Από την άλλη πλευρά ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις προστατεύουν τους εργαζόμενους ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στην οικονομία αντιστρέφεται και πως αναμένεται εκτόξευση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Το ζήτημα της «μη κανονικής» διαδικασίας επεξεργασίας των νομοσχεδίων στη Βουλή έθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει cherry picking στα εργασιακά έτσι ώστε το καλάθι της ΔΕΘ να έχει τα «καλά κεράσια» και όχι τα ζόρικα όπως ο συνδικαλιστικός νόμος. Απευθυνόμενος δε στην κυβερνητική πλειοψηφία ρώτησε αν συμφωνούν με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και αν τις θεωρούν νεοφιλελεύθερες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης