Δραματικά κενά στις ΜΕΘ αλλά ο Ξανθός πανηγυρίζει για τις παρεμβάσεις στην Υγεία

Δραματικά κενά στις ΜΕΘ αλλά ο Ξανθός πανηγυρίζει για τις παρεμβάσεις στην Υγεία

Μαγική εικόνα βλέπει η κυβέρνηση την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και αυξάνονται οι ενδονοσομειακές λοιμώξεις

Δραματικά κενά στις ΜΕΘ αλλά ο Ξανθός πανηγυρίζει για τις παρεμβάσεις στην Υγεία
Την ώρα που στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρατηρούνται δραματικά κενά
με τους ασθενείς να υφίστανται την εξευτελιστική, αν όχι και μοιραία, για τη ζωή τους αναμονή για ένα «άδειο», δηλαδή διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας
Ανδρέας Ξανθός χθες, Δευτέρα, με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πανηγύρισε για τις «κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας».
Κλείσιμο

«Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
 
Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθεσε ότι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.
 
«Γίνεται μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια υγεία» είπε ο κ. Ξανθός, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο, είναι ένα μη σύστημα ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει».
 
Έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στην ίδρυση του Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, που «θα είναι σοβαρή παρέμβαση στο αρχιπέλαγος», έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.
 
Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαίτερα σε σειρά παρεμβάσεων που γίνονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ομογενών στις χώρες που δουλεύουν.
 
«Βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις μονάδες νοσηλείας. Μπαίνει τάξη στο τοπίο. Λύνουμε τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών με τις εφημερίες τις οποίες πληρώνουμε. Δίνουμε το δικαίωμα μετάταξης πριν συμπληρωθεί το χρονικό όριο», ανέφερε ο κ. Πολάκης και ανέφερε κατακλητικά: «Με αυτό το νομοσχέδιο αρχίζουμε να χτίζουμε. Με τα άλλα επουλώναμε τις πληγές. Με αυτό θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση του ασθενή».
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνονται βαθιές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που είναι εξαιρετικά επιτακτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πρόσθετη επιχορήγηση, με νοικοκύρεμα των δαπανών και με προσλήψεις που πιάνουν τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δυσεύρετες οι ΜΕΘ στην περιφέρεια

Από την Ήπειρο έως την Αττική 350, χιλιόμετρα απόσταση, στον  ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ (16  στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και 5 στο νοσοκομείο της Κορίνθου). Στον άλλο εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καλύπτεται από 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας). Στη Θράκη οι ασθενείς αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε ΜΕΘ ακόμη και στην Αδριανούπολη. Στη νησιωτική χώρα οι ΜΕΘ είναι…άγνωστο πεδίο του ΕΣΥ: στα νησιά των  Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.
 
Αλλά και σε όσα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ, η στελέχωση είναι άκρως προβληματική εγκυμονώντας κινδύνους για το προσωπικό και τους ασθενείς. Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό, 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη, 1 Τραυματιοφορέας, 1 Βοηθός Θαλάμου, 1 Φυσικοθεραπευτής, επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Αυτά τα στοιχεία όμως απέχουν μακρά από την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ΜΕΘ 6-12 κλινών να διαθέτουν 2-4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια.   
Από τα 440 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι διαθέσιμα στο ΕΣΥ, αυτήν την περίοδο είναι κλειστά τουλάχιστον τα 100 λόγω της απολύμανσης.  

«Στα χαρτιά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 540, εκ των οποίων οι 440 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 100 σε Ιδιωτικές κλινικές. Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Χάνονται κατά διαστήματα κλίνες για απολύμανση, καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 13 ημέρες που είναι η Μέση Νοσηλεία, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών κατά διαστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
 
Επιπλέον, από τις 110 Ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, οι 50 Ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν στο ΕΚΑΒ 100 κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, πολλές Ιδιωτικές κλινικές παύουν κατά καιρούς να δίνουν κλίνες ΜΕΘ επειδή τους οφείλονται τα νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης