Σκουπίδια παντού: Ο Σκουρλέτης θέλει να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων παρότι κρίθηκε αντισυνταγματικό

Σκουπίδια παντού: Ο Σκουρλέτης θέλει να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων παρότι κρίθηκε αντισυνταγματικό

«Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις» είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Σκουπίδια παντού: Ο Σκουρλέτης θέλει να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων παρότι κρίθηκε αντισυνταγματικό
Αφού τα σκουπίδια «κυρίευσαν» τους δρόμους και τη ζωή μας καλοκαιριάτικα, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τον τουρισμό της χώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα που η ίδια άφησε να δημιουργηθεί. 

Μετά την απόφαση των εργαζομένων στους δήμους για συνέχιση των κινητοποιήσεων,
 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον realfm, ανέφερε ότι η λύση που προωθεί για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες, ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα.
Κλείσιμο

Η κατάσταση αναμένεται να είναι εκρηκτική τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους αποφάσισε ως την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Ιουνίου, τη συνέχιση του αποκλεισμού όλων των αμαξοστασίων των δήμων της χώρας, να μην κυκλοφορήσει κανένα απορριμματοφόρο, να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και την αποχή από κάθε είδους υπερωριακή απασχόληση, δράσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε παράλυση του τομέα καθαριότητας των δήμων.

Ήδη, από τις 11 Μαΐου είναι γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους και πως οι συμβάσεις αυτές λήγουν τέλη Ιουνίου. Δηλαδή πέρασαν δύο μήνες χωρίς να γίνει τίποτα και τώρα τρέχει η κυβέρνηση να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε, επίσης, ότι «ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ΄ αύριο αντισυνταγματική. Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, των τόνων σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν». 

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό το διάστημα».


Στο ερώτημα, αν εννοεί μία σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε: «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι προχωρά τις διαδικασίες, με βάση, όπως σημείωσε, τα αιτήματα των δήμων, για τουλάχιστον 2.500 προσλήψεις προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.  «Για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αναπληρώνονται αυτές οι θέσεις από τους πολίτες, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4, που ισχύει στις προσλήψεις στο υπόλοιπο δημόσιο», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης