ΝΔ: «Σήμα» Μητσοτάκη για σκληρή αντιπαράθεση στη συζήτηση για τα «προαπαιτούμενα»

ΝΔ: «Σήμα» Μητσοτάκη για σκληρή αντιπαράθεση στη συζήτηση για τα «προαπαιτούμενα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε συνάντηση με εργαζόμενους στον χώρο της διανομής φαγητού, σε σούπερ - μάρκετ και εταιρίες φύλαξης έστειλε μήνυμα σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, το τετράωρο να είναι τετράωρο και το πενθήμερο να μην γίνεται εξαήμερο

ΝΔ: «Σήμα» Μητσοτάκη για σκληρή αντιπαράθεση στη συζήτηση για τα «προαπαιτούμενα»
Το «σήμα» για να κορυφωθεί η έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον εξευτελιστικό για τα Κοινοβούλιο τρόπο με τον οποίο ψηφίζονται τα επιπρόσθετα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης
αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
Κυριάκος Μητσοτάκης
κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος που έχει συγκληθεί για τις 10 το πρωί.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης της αποκαλούμενης και γαλάζιας «σκιώδους» κυβέρνησης, αναμένεται, εκτός από τα ζητήματα της Οικονομίας, να βρεθούν ακόμη τα θέματα της Παιδείας και οι «οπισθοδρομικές αλλαγές» στις οποίες προχωράει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου (επιστροφή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ, επαναφορά ρυθμίσεων για το άσυλο, κ.ά.) και επί των οποίων αντέδρασε με προσωπική δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σε υψηλούς τόνους, εξάλλου, θα είναι και η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών με τις οποίες επέλεξε η κυβέρνηση να υιοθετήσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκφράσει, δια του εισηγητή της Γιάννη Βρούτση, την έντονη αντίθεση τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία των νέων επώδυνων μέτρων (πάγωμα συντάξεων, εργασιακά, κλπ) που υποχρεώνεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναιρώντας προηγούμενες υποσχέσεις της περί του αντιθέτου.

Ο κατ΄ αρχήν σχεδιασμός των γαλάζιων κοινοβουλευτικών προβλέπει την υποβολή αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία, αλλά οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας.
 
«Να μην γίνεται το τετράωρο… δωδεκάωρο»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, συνεχίζοντας τα «ανοίγματα» προς κοινωνικές ομάδες που το κόμμα του με δυσκολία προσέγγιζε κατά το παρελθόν συναντήθηκε την Πέμπτη με εργαζόμενους στον χώρο της διανομής φαγητού, σε σούπερ - μάρκετ και εταιρίες φύλαξης για να στείλει μήνυμα υποστήριξης στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν δίστασε, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης να περιγράψει τα φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων από εργοδότες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που προσλαμβάνονται για τετράωρη απασχόληση και καταλήγουν να δουλεύουν οκτάωρα ή και συχνά δωδεάωωρα. Άνθρωποι που προσλαμβάνονται για πέντε μέρες και καταλήγουν να δουλεύουν έξι μέρες. Άνθρωποι που απολύονται μια ημέρα πριν κλείσουν τον ένα χρόνο απασχόλησης για να γλυτώσει κάποιος εργοδότης την αποζημίωση την οποία οφείλει. Άνθρωποι που δεν παίρνουν το μισθό τους, αλλά λαμβάνουν “έναντι”, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν φόρο γιατί δηλώνεται κανονικά το εισόδημά τους. Εργαζόμενες μητέρες που επιστρέφουν στη δουλειά τους, αφότου γεννήσουν και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μειωμένη εργασία όπως ορίζει ο νόμος».

 Στηλιτεύοντας τα συγκεκριμένα φαινόμενα, τόνισε: «Είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη κοινωνία. Είναι μια πραγματικότητα που δεν συνάδει με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την αγορά εργασίας…». Και κατέληξε: «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι πιστεύω στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα. Στο επίκεντρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να βρίσκεται η σχέση συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Και από τη στιγμή που αυτό δεν τηρείται υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης