Δε θα παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών

Δε θα παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών

Δραστικές αλλαγές στο μηχανισμό ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης…

Δε θα παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών
Δραστικές αλλαγές στο μηχανισμό ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Αρμόδιος για τον έλεγχο δε θα είναι πλέον ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για όσους υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης και δεν είναι κοινοβουλευτικά πρόσωπα, αλλά η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. 

Αλλαγές προωθούνται και για τον έλεγχο πόθεν έσχες υπουργών και βουλευτών. Στο εξής το πόθεν έσχες των βουλευτών θα ελέγχεται από επιτροπή τεχνοκρατών, ενώ προβλέπεται δήμευση και έκπτωση από το βουλευτικό ή άλλο δημόσιο αξίωμα για όσους πολιτικούς αποδειχτεί ότι μετέχουν σε off shore εταιρείες, καθώς απαγορεύεται η συμμετοχή κρατικών λειτουργών και συγγενών τους σε υπεράκτιες εταιρίες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται, τα αδικήματα των υπουργών θα θεωρούνται διαρκή και μη παραγεγραμμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν πρακτική εφαρμογή και στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών που εμπλέκονται στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens, ενώ θα αξιοποιηθούν και για άλλες υποθέσεις σκανδάλων μετά το 2000, που δε βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών. 
Κλείσιμο

Περαιτέρω, προβλέπεται ευνοϊκή ποινική ρύθμιση ως και ατιμωρησία για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη διαφθοράς στο δημόσιο. 

«Ο ελληνικός λαός θα δει ότι Δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες», τόνισε ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Όπως εξήγησε, θα αφορά τόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όσο και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιώτες που πιθανώς να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, «η οποία πλέον αντιμετωπίζεται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό». 

«Μεθαδόνη στην έξοδο από την κρίση, η συζήτηση για το πόθεν έσχες των βουλευτών», σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης