Οι «53» για το 4ο Μνημόνιο: Επιτυχία τα αντίμετρα, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν τις πληγές που θα αποφέρουν τα μέτρα

Οι «53» για το 4ο Μνημόνιο: Επιτυχία τα αντίμετρα, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν τις πληγές που θα αποφέρουν τα μέτρα

Κατόπιν ...ψήφου, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν τα μέτρα χωρίς λύση για την απομείωση του χρέους 

«Συνολική αριστερή στροφή» ζητούν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ
από την κυβέρνηση μια μέρα αφότου ψήφισαν το 4ο Μνημόνιο
. Σε κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο commonality.gr που απηχεί τις απόψεις των «53» - μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος- ζητείται από την κυβέρνηση «να επαναληφθεί και να είναι απολύτως δεσμευτική η δήλωση ότι χωρίς ουσιαστική λύση για την απομείωση του χρέους δεν υπάρχουν μέτρα, δεν ισχύουν τα επώδυνα μέτρα».

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι 53 είχαν επιλέξει την εκκωφαντική σιωπή, τώρα, μια μέρα μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, μιλούν για υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει ...πολιτική και κοινωνική άμυνα και ταυτόχρονα να συγκροτήσει κάποιες κόκκινες γραμμές που θα τις υποστηρίξει με όρους κοινωνικούς και ιδεολογικούς...

Στο ίδιο κείμενο, γίνεται αποδεκτό ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έπραξαν σωστά που δεν πανηγύριζαν στις ομιλίες τους στη Βουλή για τα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και ταυτόχρονα τόνιζαν ότι επιστρέφονται τα κελεύσματα περί ιδιοκτησίας του μνημονίου. Για τους 53, αυτό που επιδιώχθηκε αυτή τη φορά από τους «δανειστές -τοκογλύφους» ήταν ένα ακόμη πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση και την αριστερά και προσθέτουν ότι «η απόσπαση των αντίμετρων υπήρξε μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, αν και σημαντική, δεν μπορεί να εξαλείψει τις κοινωνικές πληγές που θα αποφέρουν τα μέτρα».


Το πλήρες κείμενο που αναρτήθηκε στο commonality.gr υπό τον τίτλο «Η συζήτηση στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ», ακολουθεί: 

Σωστά έπραξαν αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που στις ομιλίες τους στη Βουλή όχι μόνο δεν πανηγύριζαν για όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο της 2ης αξιολόγησης, αλλά τόνιζαν ταυτόχρονα ότι επιστρέφονται τα κελεύσματα περί ιδιοκτησίας του μνημονίου. Σωστά, επίσης, απέφυγαν το success story, τη σύγκριση μνημονίων, την αφήγηση για ξέφωτα που οσονούπω θα δούμε. Μετρημένα λόγια από αριστερή σκοπιά, με τον αναγκαίο αναστοχασμό, με στοιχεία αυτοκριτικής, με τη γενναιότητα παραδοχής λαθών, με επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας ολόκληρος κόσμος.

Οι παρεμβάσεις αυτές, δημόσιες και όχι εν κρυπτώ, όχι μεταξύ μας, είναι οι μόνες που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον ευρύ κόσμο της αριστεράς, με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που βιώνουν -ας μην το ξεχνάμε ποτέ- μια σκληρή πραγματικότητα στην καθημερινή τους ζωή. Η ειλικρίνεια, λοιπόν, η επιμονή από την πλευρά μας σε μια άλλη πολιτική και ασφαλώς ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια και την επιτροπεία, είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε μπροστά μας από τη σκοπιά της αριστεράς.

Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση επιδιώχθηκε από την πλευρά των “δανειστών τοκογλύφων” ένα ακόμη πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση και την Αριστερά, στην προσπάθειά τους να μας αποκόψουν από τις κοινωνικές μας συμμαχίες και αυτό είναι ένα σημείο του πολέμου που διεξάγεται και θα συνεχισθεί. Η απόσπαση των αντίμετρων υπήρξε μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, αν και σημαντική, δεν μπορεί να εξαλείψει τις κοινωνικές πληγές που θα αποφέρουν τα μέτρα.

Το αντίπαλο στρατόπεδο συνεχίζει να εκτελεί το σχέδιό του, επιδιώκοντας την μετατροπή της τακτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 σε στρατηγική ήττα. Αυτή δεν αφορά μόνο το κόμμα αλλά την ίδια την κοινωνία μέσω της εξόντωσης των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων και την εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να οργανώσει την πολιτική και την κοινωνική άμυνα. Κατά συνέπεια, ακόμη και εκεί που η κυβέρνηση καταφέρνει να αντιστέκεται, συγκροτώντας –έστω και εν μέρει- κάποιες κόκκινες γραμμές, θα πρέπει να τις υποστηρίζει με όρους κοινωνικούς και ιδεολογικούς. Για παράδειγμα, τα αντίμετρα που παίρνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να υποστηρίζονται στη λογική ότι εάν στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν θα έκαναν το ίδιο. Αντίθετα, αυτά όπως και πολλά άλλα (μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, την υγεία, την παιδεία, τις φυλακές, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ κ.ά.) θα πρέπει να προβάλλονται ως η «ταξική και κοινωνική μεροληψία» της αριστεράς δείχνοντας πως, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, δεν αποτελούν ένα τυχαίο «μπάλωμα» ή ένα είδος φιλανθρωπίας αλλά πως πίσω από αυτά βρίσκεται η λογική, το εγχείρημα μιας επίμονης αντίστασης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει απέναντι στο «επεκτατικό σύστημα εξουσίας».
 Μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιήσει στρατηγικά τα όποια θετικά μέτρα έχει καταφέρει, να ανοίξει νέα πεδία πολιτικής, να ανακτήσει σε ένα βαθμό το χαμένο έδαφος και χρόνο, αποκαθιστώντας έτσι, έστω και εν μέρει, το χαμένο φρόνημα του πολιτικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ.
Χρειάζεται, επομένως, συνολική αριστερή στροφή. Και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συγκρούσεις σε πολλαπλά επίπεδα, και ειδικά με δυνάμεις που επιδιώκουν να παρακάμψουν το δημόσιο συμφέρον, καταστρατηγώντας την δημοκρατία και την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς κινήσεις και τομές με λαϊκό και κοινωνικό πρόσημο, που θα μας επανασυνδέουν με ριζοσπαστικά, αλληλέγγυα και κινηματικά τμήματα της κοινωνίας.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος με αξιολόγηση και αναπροσανατολισμό σε πολιτικές και πρόσωπα.  Η επόμενη ημέρα θα έχει μεγάλες δυσκολίες και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη για το δημόσιο χρέος. Θα χρειαστεί να επαναληφθεί και να είναι απολύτως δεσμευτική η δήλωση ότι χωρίς ουσιαστική λύση για την απομείωση του χρέους δεν υπάρχουν μέτρα, δεν ισχύουν τα επώδυνα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ (55)

ΕΙΣΤΕ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ !!

ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑΑΑΑΑΑΑΑ ΦΡΟΥΡΑΑΑΑΑΑ ΦΡΟΥΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΕΛΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ...... !!!

ΧΑΡΗΣ

Αυτοι απλα κοροιδευουνε.

@

Αναρχοκουμμούνες, καταληψίες. Τη κάνατε τη χώρα σαν τα άπλυτα μούτρα σας, ένα ανατολικό τσαντίρι.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΥΤΟΙ ΟΙ 53 ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΤΑΜΠΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ.

ted

KOZA NOSTRA...

κτλ

Άλλα λένε, άλλα κάνουνε, τα φράγκα πάντως τα τσεπώνουν.

Άγγελος

"Η απόσπαση των αντίμετρων υπήρξε μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς". Για ποιά επιτυχία και για ποιά αντίμετρα, μιλάτε ρε λακέδες των τοκογλύφων;. Ας δούμε μερικές αλήθειες. Το 4ο μνημόνιο στο άρθρο 15 αναφέρει."Οι διατάξεις των άρθρων 3-9 και 11-14 τίθενται σε εφαρμογή από 1-1-19 και 1-1-20 αντιστοίχως, υπο την προυπόθεση που στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, δεν προκαλείτε απόκλιση μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται στο ως άνω Πρόγραμμα." Ποιό είναι λοιπόν το Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής;;. Είναι το 3ο μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους, υπ' αριθμόν 4336 στις 14-8-15. Ποιοί είναι οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής;;. Ως αναφέρει το προγραμμα οι στόχοι αυτοί είναι "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίζουν τον βιώσιμο χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών και να επιτυγχάνουν σημαντικά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Οι αρχές θα συνεχίσουν, αντίστοιχα, να ακολουθούν μια νέα δημοσιονομική πορεία, βασισμένη στην επίτευξη στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους -1/4_, 0,5, 1 3/4_ και 3,5% του ΑΕΠ το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018 και μετέπειτα, αντιστοίχως. Η πορεία των δημοσιονομικών στόχων είναι σύμφωνη με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυτή ανακάμπτει από τη βαθύτερη ύφεσή της στα χρονικά." Εν συνεχεία αναφέρει "Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. Οι αρχές προτίθενται να μεταφέρουν τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί λόγω επιδόσεων υψηλότερων από τις αναμενόμενες στον χωριστό λογαριασμό που προορίζεται για τη μείωση του χρέους. Επιπλέον, ένα άλλο 30% του εν λόγω πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση μη καταβληθεισών κυβερνητικών υποχρεώσεων του παρελθόντος". Αφήνει το 40% πρός διάθεση για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς πάντα με την έγκριση των δανειστών. Το κρίσιμο σημείο είναι η αναφορά στό ότι "το πλεόνασμα που θα επιτευχθεί λόγω επιδόσεων υψηλότερων από τις αναμενόμενες". Οι αναμενόμενες επιδόσεις για το 2018 και μετέπειτα είναι 3.5%. Οι υψηλότερες είναι, ότι παραπάνω από το 3.5% . Άρα για αντίμετρα θα πάει το 40%, του ότι παραπάνω από το 3.5%, με έγκριση από τους δανειστές.

@Τσύριζα

Όλο.... κόκκινες γραμμές είναι οι αριστεροί με το....."ηθικό" πλεονέκτημα..... Λέγανε τους προηγούμενους γερμανοτσολιάδες και τώρα κάνουν τα διπλάσια από αυτούς.... Ας είναι καλά το..... πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που θα το εφαρμόσουν μετά τις κόκκινες γραμμές........

Pik

Από τότε που ως Έλληνες κάναμε σημαία τον φιλοτομαρισμό, τον ωχαδερφισμό και πολλοί και τον αδερφισμό (βλ.Πισωγλέντης), έχει χαθεί κάθε ίχνος ντροπής σε αυτά που λέμε και πράττουμε. Αυτοί οι 53 καραγκιόζηδες είναι οι εκφραστές αυτής της στάσης ζωής.

2019

Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο. Αυτό ξεχάστε το, όσο και να το θέλατε...Υπάρχει μόνο η τελική συμφωνία και χωνέψτε το πολύ καλά: τρόϊκα στην Αθήνα για μνημονιακούς ελέγχους δεν πρόκειται να ξαναδείτε!!!!!Αυτή την έστειλε στα τσακίδια ο Μέγας Αλέξης Τσίπρας που με σταθερά βήματα αναμορφώνει την Ελλάδα, την κάνει μια ευνομούμενη χώρα και αρχίζει μελετημένα η μεγάλη ανάπτυξη , για την οποία εσείς που πολεμούσατε τον Αλέξη θα μείνετε έκθαμβοι αλλά συνάμα θα ντρέπεστε για τη σημερινή σας αντικυβερνητική και αντιεθνική σας στάση. Και μην ξεχνάτε ότι ο παντοδύναμος λαός με την ψήφο του θα είναι ο μέγιστος τιμωρός σας. Ωστόσο μέχρι το 2019 συνεχίστε το ίδιο σας βιολί με τα βοθροκάναλά σας και τον ελεγχόμενο τύπο σας. Στη ΝΔ βρίσκονται σε παραζάλη και την ακολουθεί κατά πόδας και το ΠΑΣΟΚ . Είναι τα κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα, την έβαλαν στα μνημόνια, από το Καστελόριζο αρξάμενοι, και παρέδωσαν στη σημερινή Κυβέρνηση χρέος πάνω από 300 δις Ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(επίσημα στοιχεία του κράτους) Και τώρα έχουν το θράσος να ξαναθέλουν κι εξουσία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Είναι ανείπωτοι και μια ζωή αμετανόητοι και αδιόρθωτοι.....

gr

και υστερα ξυπνησες, αν δεν εισαι πληρωμενος κονδυλοφορος, ή ενας ψεκασμενος.

...

Αν ο Ελληνας δε δει λεφτα να μπαινουν στην τσεπη του, δεν προκειται να συμπαθησει κανεναν.

Ζουρλομανδιας χρειάζεται

Είναι δυνατόν ο Αρχηγός των 53ων να λέει προ 24ωρών οτι η ΝΔ δεν βοηθα εν οψει διαπραγματευσης (σωνει κ καλά) για το χρέος, ενω οι ίδιοι που τα λένε άρχισαν πάλι τα αριστερά λογια να αγαπιωμαστε? Είναι για σβερκιες! Παλι θα έχουμε στο Έργο δάκρυα κ πονο ψυχής! Αμ γ...ανε αμ σκουζουν κιωλας! Φατε τους στη μαπα λοιπόν ως ομοιοι-ομοιω, που εισθε οι Συριζοανελ ανεγκεφαλοι- σανοφαγοι οπαδοί! Εσάς πριν απο όλα, τους δικους σας, ξεσκιζουν κ το γουσταρω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekloges_main01

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha - Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής - Τι δείχνει η αναγωγή επί των εγκύρων για τα κατώτερα και τα ανώτερα ποσοστά των κομμάτων - Ποιοι προηγούνται στην κούρσα για την ευρωβουλή

4764249

«Ήρθε ή ώρα να δείξουμε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν αφήσει πίσω τους τις προκαταλήψεις και τις ιστορικές παραχωρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας μιλώντας σε αυστριακή ομογενειακή εφημερίδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

w22-13440621149049

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες είπε ότι η φιλία μεταξύ των δύο λαών προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους

novartis_adonis

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η σημερινή εξέλιξη, εάν είναι όπως δημοσιεύεται, ανατρέπει όλη την υπόθεση Novartis. Το φερόμενο ως κατανομαζόμενο πρόσωπο είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες ταυτοχρόνως ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εάν αυτά ισχύουν η προστασία του αίρεται και οι μηνύσεις μας προχωρούν»

2