Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Βορίδης: Η αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος - Λοβέρδος: Σας ανήκει το βραβείο της πολιτικής αναξιοπρέπειας - Παρασκευόπουλος: Επαχθή τα μέτρα, αλλά εξυπηρετούν τη δημόσια ωφέλεια

Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, υποστηρίζει η αντιπολίτευση
Το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας άρθρων του πολυνομοσχεδίου αποτέλεσε το νέο πεδίο κριτικής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης μετά τα πυρά που εξαπέλυσαν οι εισηγητές κατά την έναρξη της συζήτησης των επώδυνων μέτρων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά τις τοποθετήσεις θα ακολουθήσει ψηφοφορία προκειμένου στη συνέχεια να συνεχιστεί η συζήτηση.

Κλείσιμο
Τζαβάρας: Η Βουλή να προστατέψει το Σύνταγμα

«Παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, η
Βουλή
πρέπει να προστατέψει το Σύνταγμα» υποστήριξε εκ μέρους της ΝΔ ο Κώστας Τζαβάρας και ανέφερε τις διατάξεις 1,2,11,14,15,123-162. «Χάνεται η ισορροπία μεταξύ ατομικού δικαιώματος και γενικού συμφέροντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λοβέρδος: Σας ανήκει το βραβείο της πολιτικής αναξιοπρέπειας

«Από το θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος φθάσαμε να πέφτουν οι νόμοι στα δικαστήρια» επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος και στάθηκε στη συνέχεια του ψεύδους: θα σκίσουμε το μνημόνιο, έχουμε παράλληλο πρόγραμμα, θα πάρουμε αντίμετρα. 

Ειδικότερα για το θέμα της συνταγματικότητας άρθρων του πολυνομοσχεδίου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σημειώνει την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης.

Πέραν των διατάξεων για τα φορολογικά ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο άρθρο 58 που αντιμετωπίζει ως εισόδημα τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, διάταξη που χαρακτήρισε «βαρβαρότητα». «Γελάτε αλλά είστε ο περίγελος» ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Σας ανήκει το βραβείο της πολιτικής αναξιοπρέπειας, όπως και στον κ. Τσακαλώτο» κατέληξε. 

Καρράς: Παραβιάζονται τα άκρα ανεκτά όρια

«Δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, παραβιάζονται τα άκρα ανεκτά όρια των προβλέψεων του Συντάγματος» υποστήριξε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς. Ως αντισυνταγματικά προσδιόρισε τα άρθρα 1 και 2 για φορολογικά και μισθολογικά θέματα.

Παρασκευόπουλος: Οι περικοπές είναι δίκαιες

Αν και αποδέχθηκε τον επαχθή και επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων ο Νίκος Παρασκευόπουλος, εξέφρασε τη θέση πως οι περικοπές είναι δίκαιες γιατί λαμβάνουν υπόψιν τις αρχές της αναλογικότητας και της ίσης συμμετοχής στα βάρη. «Οι μειώσεις εξυπηρετούν δημόσια ωφέλεια και αυτό είναι κύρια υποχρέωση της πολιτείας» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχθηκε τον έκτακτο χαρακτήρα των συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Υπάρχουν και τα αντίμετρα που θα βελτιώσουν τη ζωή όσων υποστούν μειώσεις» προσέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Και παρουσίασε ένα ακόμη επιχείρημα: Ότι οι περικοπές στην προσωπική διαφορά αφορούν σε μεταβατικές διατάξεις και όχι σε πάγιες και κατοχυρωμένες αποδοχές.  

Βορίδης: Αξιοθρήνητη η αιτιολογική έκθεση

«Πού ξέρετε τις συνθήκες κατά τα χρόνια εφαρμογής των αντιμέτρων» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης. «Η αιτιολογική έκθεση είναι αξιοθρήνητη» συνέχισε αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει περικοπές συντάξεων για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Μια υποχρέωση των δανειστών που έχει ρυθμιστεί από το 2012» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Η αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Μάκης Βορίδης. 

«Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας» κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. 

Αμυράς: Συρρικνώσατε τις συντάξεις γιατί τα κάνατε μούσκεμα 

«Αν ο/η σύντροφός σας σας ρωτήσει "αγάπη μου γιατί συρρίκνωσες τις συντάξεις" τι θα απαντήσετε» ρώτησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο Γιώργος Αμυράς. Και έδωσε την απάντηση ο ίδιος: «Επειδή τα έκανα μούσκεμα». Τα άρθρα 1, 2, 15 και 58 είναι άκρως αντισυνταγματικά, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Περισσεύει η υποκρισία απάντησε στις επικρίσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και ανέφερε αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες δικαιολογούνται παρεμβάσεις και περικοπές σε μισθολόγια και συντάξεις όταν υπάρχει αδυναμία του κράτους. 

Παπαδημητρίου: Τέσσερις αλλαγές για ώθηση στην οικονομία

Σε τέσσερις αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Συγκεκριμένα, μίλησε για την υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την ανακοίνωση και σύναψη δημοσίων συμβάσεων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων για το τελευταίο θέμα, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές πρακτικές που θα παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.

Λυκούδης: Η χώρα χρειάζεται ισχυρές πολιτικές αναταράξεις

Η κυβέρνηση εμφάνισε τη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της ως διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε ο Σπύρος Λυκούδης και επισήμανε πως οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν, προφανώς ως κυβερνητικό αντίμετρο στην παχυσαρκία.

Η χώρα χρειάζεται ισχυρές πολιτικές αναταράξεις, στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, και τις οποίες εύχομαι, έκλεισε την ομιλία του ο βουλευτής του Ποταμιού.

Κοντονής: Μόνο για κλέφτες και μιζαδόρους δεν μίλησε κανείς
Για ακραίο επιθετικό ύφος με αγοραία επιχειρήματα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Μόνο για κλέφτες και μιζαδόρους δεν μίλησε κανείς, προσέθεσε, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά δεν μπλέκουν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το πόρισμα για τις ΜΚΟ, προκειμένου να γίνει καταλογισμός των ποσών που δόθηκαν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Σχετικά με το ακαταδίωκτο στελεχών του Δημοσίου και των τραπεζών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση. Ακαταδίωκτο δεν υπάρχει, είπε κατηγορηματικά. Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία επαχθή διαδικασία για τους πολίτες, αλλά επισήμανε ότι πρόκειται για διαδικασίες που υπήρχαν και πριν την κρίση και θα υπάρχουν και μετά. Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια, υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η ρύθμιση είναι απόλυτα θετική.  

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση είναι serial killer των ελευθέρων επαγγελματιών
Serial killer των ελευθέρων επαγγελματιών αποκάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος και επισήμανε στους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι με τη ψήφο τους στο μεσοπρόθεσμο φτωχοποιούν την κοινωνία. «Ο Πρωθυπουργός προκαλεί τους πολίτες ότι δεν αντιδρούν στα μέτρα. Πανηγυρίζει για το 4ο μνημόνιο, χωρίς ντροπή απέναντι στον κόσμο που υποφέρει» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική της πορεία με παρωπίδες εξουσίας στα μάτια & βουλοκέρι αλαζονείας στα αυτιά».

Η κυβέρνηση επέλεξε οδυνηρούς συμβιβασμούς, αλλά η συμφωνία ανοίγει δρόμους, απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Νίκος Τόσκας και έκανε λόγο για τρόικα εσωτερικού που βλέπει παντού καταστροφές. Το θετικό σας προκαλεί αλεργία όταν έχετε συνηθίσει να βλέπετε δράκους, είπε απευθυνόμενους στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Σε σχέση με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια υποστήριξε ότι δεν γίνεται καμία περικοπή των ονομαστικών αποδοχών. Είχαμε δεσμευτεί ότι δε θα μειωθούν οι απολαβές και το κάναμε πράξη, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε σειρά επιδομάτων που θα καλύψουν τυχόν απώλειες. 

Βέβαια ορισμένες από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο, γεγνός που επισημάνθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης