Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συμβασιούχους

Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συμβασιούχους

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαρροή της απόφασης στον Τύπο - «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα επιδρώντας αρνητικά στο κύρος της δικαιοσύνης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συμβασιούχους
Δριμεία επίθεση στους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με αφορμή την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων) όχι μόνο είναι αντισυνταγματικές αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν κατά το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η απόφαση απαράδεκτα διέρρευσε στον Τύπο. 
Κλείσιμο

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα επιδρώντας αρνητικά στο κύρος της δικαιοσύνης» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας τα επικριτικά σχόλια εναντίον των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Η δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιούν δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ίδια η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και να τηρεί με μεγάλη αυστηρότητα τους συνταγματικούς κανόνες που προβλέπουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται γνωστές μόνο με τη δημοσίευσή τους».

Παρά τη δικαστική απόφαση η οποία προβλέπει ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αντισυνταγματικές ζητώντας παραλλήλως να προχωρήσουν οι καταλογισμοί στους συμβασιούχους προκειμένου να επιστραφούν οι αποδοχές που παράνομα έλαβαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση «
θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους». 

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε παραλλήλως σφοδρή επίθεση και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα δήλωσε για τους συμβασιούχους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σαν απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική δήλωση που έσφυζε από χαιρεκακία.

Βεντέτα(;) της κυβέρνησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η δημόσια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Προχθές Τρίτη, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους  Ευρωπαίους δανειστές.

Με non paper που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, το πρωθυπουργικό γραφείο υποστήριζε:

1. Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. 

2. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών. 

3. Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. 
Τώρα, η ίδια Ολομέλεια έκανε ένα ακόμη βήμα, κρίνοντας αντισυνταγματικό το ζήτημα των παρατάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Επισημαίνεται ότι το non paper με το οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο επιχειρούσε να υποβαθμίσει τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κοινοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες αφού αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα 140 προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει κατ' απαίτηση των δανειστών είναι η εξασφάλιση νομικής γνωμοδότησης ότι η νέα μείωση στις συντάξεις δεν είναι αντισυνταγματική... Πρόκειται για το προαπαιτούμενο υπ' αριθμόν 8 το οποίο χρειάζεται νομοθέτηση από τη Βουλή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης