Προαπαιτούμενα: Πώς οι δανειστές «δένουν» μείωση συντάξεων και απολύσεις συνδικαλιστών

Προαπαιτούμενα: Πώς οι δανειστές «δένουν» μείωση συντάξεων και απολύσεις συνδικαλιστών

Η Αθήνα θα εξασφαλίσει νομική γνωμοδότηση ότι η μείωση συντάξεων δεν είναι αντισυνταγματική - Η ομάδα Βελκουλέσκου πέτυχε να αλλάξει νόμος του 1982 ώστε να επιτρέπονται απολύσεις συνδικαλιστών

Προαπαιτούμενα: Πώς οι δανειστές «δένουν» μείωση συντάξεων και απολύσεις συνδικαλιστών
Σεισμικές δονήσεις που θα επηρεάσουν την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή των προαπαιτουμένων που απαίτησαν οι πιστωτές και αποδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα. 

Η λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα -που θυμίζει μια «to do list- με ειδική επισήμανση για το αν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει ή όχι την εφαρμογή για κάθε ένα από τα μέτρα, διαπνέεται από την προφανή λογική του ελέγχου και της παρακολούθησης της πιστής υλοποίησης όσων η Αθήνα αποδέχθηκε να υλοποιήσει εντός της επόμενης 5ετίας και μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. 

Κλείσιμο
Με μια πρώτη σταχυολόγηση προκύπτει ότι από τα προαπαιτούμενα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται: 
- Να εξασφαλίσει νομική γνωμοδότηση ότι η νέα μείωση στις συντάξεις δεν είναι αντισυνταγματική. Το μέτρο αυτό χρειάζεται νομοθέτηση από τη Βουλή.
- Να προχωρήσει σε νέα αύξηση των εισφορών που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και το προαπαιτούμενο αυτό χρειάζεται νομοθέτηση. 
- Να αλλάξει τον νόμο του 1982 που προστατεύει τους συνδικαλιστές ώστε η επιχείρηση να μπορεί να προχωρήσει στην απόλυσή τους. Το μέτρο αυτό πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
- Να ξηλώσει τις διατάξεις του νόμου Φίλη (4415/2016) για τα ιδιωτικά σχολεία.
Δείτε συγκεκριμένα τα τέσσερα μέτρα «φωτιά» που συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους πιστωτές:

Προαπαιτούμενο 8




Ζητείται από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει νομική γνωμοδότηση ότι η μείωση στις συντάξεις δεν είναι αντισυνταγματική


Provide a legal opinion that the pension reform is in line with the Greek constitutions and the Charter of Fundamental rights and a detailed quantitative assessment of the redistributive impact of pension reforms 

Για να αποφευχθούν νέοι δικαστικοί αγώνες και να «μπετονάρουν» τη θέση τους ότι η μείωση συντάξεων είναι επιβεβλημένη και νομότυπη, οι πιστωτές απέσπασαν τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παρουσιάσει νομική γνωμοδότηση που θα επιχειρηματολογεί και θα αποδεικνύει ότι το νέο κούρεμα στις συντάξιμες αποδοχές δεν είναι αντισυνταγματικό. Ενδιαφέρουσα δέσμευση, εντυπωσιακό και το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα η υποχρέωση της κυβέρνησης Τσίπρα να επιχειρηματολογήσει και να δημιουργήσει το νομικό οπλοστάσιο που θα αποδεικνύει ότι η μείωση των συντάξεων είναι... συνταγματική.


Προαπαιτούμενο 38




Νέα αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Amend the pension law so that, starting from 1 January 2018, the contribution base for the self-employed is defined as gross earnings before social security contribution obligations of the previous year. The contribution base is temporarily reduced by 15 percent in 2018, with no reductions thereafter. 

Η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 θα επηρεάσει 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και αναμένεται να αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα μεσαία εισοδήματα. Το «καπέλο» μπορεί να φτάσει και το 36%. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.


Προαπαιτούμενο 67




Πράσινο φως για τις απολύσεις συνδικαλιστών, αίρεται η προστασία 


Following consultation with the social partners, modernise Law 1264/1982 and other relevant legislation by: (i) reviewing the list of justified reasons for terminating the contract of workers under protection as trade union members; (ii) rationalising the system of trade union members’ leave benefits. 


Προαπαιτούμενο 70




Ξήλωμα διατάξεων του νόμου (4415/2016)  για τα ιδιωτικά σχολεία 


Bring the Private Education Act (Law 4415/2016) in line with programme commitments concerning labour market policy and better regulation. 
























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης