Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συμβασιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν κατά τις αντισυνταγματικές παρατάσεις

Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συμβασιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν κατά τις αντισυνταγματικές παρατάσεις

Με πλειοψηφία 17-14 αποφασίστηκε να αρχίσει ο καταλογισμός για τις αποδοχές που εισπράχθηκαν το επίμαχο διάστημα

Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συμβασιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν κατά τις αντισυνταγματικές παρατάσεις
Oι παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων) όχι μόνο είναι αντισυνταγματικές αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν κατά το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους, σύμφωνα με όσα οριστικά και αμετάκλητα έκρινε η Ολομέλεια  του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και ειδικά το δεύτερο σκέλος της σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσουν οι καταλογισμοί στους συμβασιούχους προκειμένου να επιστραφούν οι αποδοχές που παράνομα έλαβαν.

Πάντως, είναι το δεύτερο απανωτό ράπισμα που δέχθηκε η κυβέρνηση από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, μέσα σε ένα 48ώρο.
Κλείσιμο

Την περασμένη Τρίτη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους  Ευρωπαίους δανειστές. Τώρα, η ίδια Ολομέλεια έκανε ένα ακόμη βήμα, κρίνοντας αντισυνταγματικό το ζήτημα των παρατάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Α΄  Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού συνεδρίου με πρόεδρο την αρχαιότερα σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων Δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί.

Το Α΄ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους πρέπει να επιστραφεί.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Κατά  συνέπεια, το Α΄ Κλιμάκιο με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκλεισε οριστικά την πόρτα σε περίπου 30.000 συμβασιούχους.  

Με άλλα λόγια, η Ολομέλεια ουσιαστικά «έκλεισε την πόρτα» των παρατάσεων των συμβάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ - υπολογίζονται σε περίπου 30.000 - που είχαν προβλεφθεί με πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου).

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης