Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό

«Ελπίζουμε να αλλάξει στάση η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις στο αμερικανικό κανάλι CNBC, εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα στη
Τουρκία να υπάρξει μια νέα στάση από πλευράς Άγκυρας στο Κυπριακό
. Τους τελευταίους μήνες, είπε, «βλέπουμε σκλήρυνση των θέσεων της και υποχώρηση από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Αναμένω ότι στο κοινωνικό δείπνο της Κυριακής θα μας δοθεί η ευκαιρία για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε ότι «πάντοτε ήμασταν προσηλωμένοι στον διάλογο αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση που όλοι θα είναι κερδισμένοι, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων χωρίς να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους. Πάντα είμαι έτοιμος για τον διάλογο για να συνεχίσουμε με τις διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια συνολική λύση που θα ικανοποιεί πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όχι τρίτων χωρών. Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν χρειαζόμαστε ξένα στρατεύματα ούτε να γίνουμε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας».


Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό


O Κύπριος  Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για το Κυπριακό, ικανοποιεί πλήρως τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων που δεν μπορεί να διαχωρίζονται από εκείνες των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή για μια βιώσιμη, λειτουργική λύση και που θα διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο.
Ανέφερε ότι μέσα από την ομιλία του, στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Μάλτα, του δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί αλλά και να ευχαριστήσει «θερμά τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ για τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή μιας λύσης που να είναι βιώσιμη και λειτουργική, να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και θέλω να το τονίσω αυτό, αλλά να βασίζεται και στις βασικές αρχές».
 
Το ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό

 
Το ΕΛΚ στο ψήφισμα του επαναλαμβάνει την υποστήριξη του στη διαδικασία για εξεύρεση συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

 Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΛΚ υπογραμμίζει ότι 42 χρόνια διαίρεσης και στρατιωτικής κατοχής που επιβάλλει η Τουρκία στη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σταματήσει και εκφράζει την βαθιά του λύπη για την τρέχουσα στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.
Ως εκ τούτου, καλεί την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επανέλθει στη διαπραγματευτική διαδικασία προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους είκοσι δύο μήνες και να συνεχιστεί η προσπάθεια σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την συνολική διευθέτηση, το ΕΛΚ έχει την ισχυρή άποψη ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ενωμένης Κύπρου.

Για το σκοπό αυτό, το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει ένα ευνοϊκό κλίμα για ανεπηρέαστες διαπραγματεύσεις και να συμβάλει απτά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένου της απόσυρσης των Τουρκικών στρατευμάτων.
Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει τη σημασία της Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή και για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΛΚ καλωσορίζει τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις για τρία
οικόπεδα  στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων.
Το ΕΛΚ τονίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ τα οποία συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες και (το δικαίωμα) της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών υδάτων και τους εναέριου χώρου τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης