LIVE

Κορωνοϊός

Αναθεώρηση Συντάγματος: Απορίες και υποψίες από την πρόταση της κυβέρνησης

Αναθεώρηση Συντάγματος: Απορίες και υποψίες από την πρόταση της κυβέρνησης

Εκλογή από το λαό, αλλά και... ανάκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας - Κυβερνήσεις μειοψηφίας με 120 ψήφους - «Πέναλτι» στις πρόωρες εκλογές

Μετά τις κόκκινες γραμμές που έμειναν κενό γράμμα, με... κόκκινο στυλό, διά χειρός Γιώργου Κατρούγκαλου
, ο ΣΥΡΙΖΑ
διαγράφει το άρθρο 3 που ρύθμιζε τη σχέση κράτους- εκκλησίας. 

Στο κείμενο των προτάσεων της κυβερνητικής επιτροπής, που εξέτασε το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος και συνεδρίαζε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η παλαιά διάταξη των 15 γραμμών και των τριών παραγράφων αντικαθίσταται με τη φράση: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη». Ακόμη και η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία πλαισιώνεται από ερμηνευτική δήλωση πως αυτό δε σημαίνει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκειών.

Παρά το έντονο χρώμα που επιλέχθηκε για να επισημανθούν οι νέες διατάξεις που προτείνονται οι «γκρίζες ζώνες» είναι πολλές: 

Πρώτον, προωθείται συνταγματικά η απλή αναλογική. Αν και όταν διαβάζει κανείς την ακριβή διάταξη του μένουν απορίες: Το εκλογικό σύστημα οφείλει να εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν πιστότερη τήρηση της αναλογικότητας ψήφων και εδρών στη Βουλή

Δεύτερον, μένει να διευκρινιστεί η λεγόμενη εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας κατά την οποία η πρόταση καταψήφισης θα πρέπει να συνοδεύεται με πρόταση νέας κυβέρνησης λη πρωθυπουργού. 

Τρίτον, ερώτημα είναι και η νέα θεσμική ισορροπία που επιδιώκεται από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την εκλογή του προβλέπονται δύο ψηφοφορίες στη Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων και μετά εκλογή από τον λαό, μεταξύ των δύο πρώτων στην τελευταία σχετική ψηφοφορία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να απευθύνεται στη Βουλή, να συγκαλεί το υπουργικό, το συμβούλιο αρχηγών, να παραπέμπει νόμο σε ειδικό όργανο που θα κρίνει τη συνταγματικότητά του, να διορίζει μέρος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, να παραπέμπει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ψηφισμένο νόμο και να εκδίδει διαγγέλματα. 

Προβλέπεται και η δυνατότητα ανάκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με ένα εκατομμύριο υπογραφές και δημοψήφισμα.

Τέταρτον, προωθείται η ιδέα των κυβερνήσεων μειοψηφίας με πλειοψηφία 120 βουλευτών, εφόσον στη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης επιλέξουν να απέχουν περισσότεροι από 61 συνάδελφοί τους. 

Πέμπτον, αν γίνουν πρόωρες εκλογές η θητεία της επόμενης Βουλής θα είναι ίση με της Βουλής που έληξε πρόωρα. Το ερώτημα είναι αν η διάταξη εννοεί το υπόλοιπο ή τον χρόνο που έχει λειτουργήσει η απερχόμενη Βουλή. Και το κυριότερο ότι δεν ορίζει την έννοια πρόωρες. Σε ακραίες περιπτώσεις αν ισχύει το ένα θα γίνονται εκλογές για πέντε μήνες αν τόσο έχει λειτουργήσει μια πλειοψηφία ή αν ισχύει το άλλο η κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα εντός έτους αν οι πρόωρες γίνουν στα τρία χρόνια;

Εκτον, μεγάλη συζήτηση θα γίνει και για την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 15 για την ελευθερία του Τύπου. Δηλώνεται ως στόχος ο ριζικός επανασχεδιασμός του τοπίου της επικοινωνίας και των ΜΜΕ με κατοχύρωση της πρόσβασης όλων σε όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης. 

Το νέο άρθρο θυμίζει έντονα... βασικό μέτοχο, καθώς έχει πρόνοιες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη χρηματοδότηση, την οικονομική κατάσταση, τη συγκέντρωση, τα παρένθετα πρόσωπα και το ασυμβίβαστο με πρόσωπα που έχουν δουλειές με το δημόσιο. Οι άδειες δίνονται στο κράτος και ο έλεγχος λειτουργίας και οι κυρώσεις στο ΕΣΡ. 

Επίσης, γίνεται αναφορά στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σε αδικήματα διά του Τύπου και διαγράφοναι οι περιορισμοί για προσβολή της θρησκείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποκάλυψης κινήσεων των ενόπλεων δυνάμεων. 

Έβδομον, αλλάζει και η πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την ανάδειξη των ανεξάρτητων αρχών. Προφανώς μετά την εμπειρία του ΕΣΡ η κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερη... ευελιξία. 

Ακόμη:

Τίθεται όριο δύο θητειών ή οκτώ ετών, χωρίς να είναι σαφές τι θα συμβεί αν γίνουν διαδοχικές πρόωρες εκλογές. 

Μπαίνει μπλόκο στην επιλογή τεχνοκρατών. Κανείς δε θα μπορεί να είναι πρωθυπουργός αν δεν έχει εκλεγεί στη Βουλή. 

Προχωρά η ψήφος του απόδημου ελληνισμού με τη δυνατότητα εκλογής πέντε βουλευτών. 

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων.

Με 120 υπογραφές βουλευτών θα μπορεί να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή. 

Καθιερώνεται ο πολιτικός όρκος ως ο μόνος υποχρεωτικός.

Δημοψήφισμα με 500 χιλιάδες υπογραφές για εθνικό θέμα, με 1 εκ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο και προτάσεις νόμου από τους πολίτες με 100 χιλιάδες υπογραφές. 

Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 

Σε δημόσιο έλεγχο το νερό και η ενέργεια.

Προβλέπεται και ο στόχος της ανακατανομής του πλούτου προς επίτευξη της πραγματικής ισότητας. 

Απαγορεύεται, αλλά επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η επίταξη εργαζομένων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΕΒΡΑΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

ΕΠΕΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΟΑ

Τζακ

Αλλαγή του συντάγματος πρέπει να εμπεριέχει και την μείωση του αριθμού των βολευτών σε 150, όπως είναι και άλλες χώρες της ΕΕ με τον ίδιο περίπου πληθυσμό. Όχι 300 ντενεκέδες που είναι σήμερα. Μη το ξεχάσετε ... Έτσι θα έχουμε μισά σκάνδαλα, μισές κομπίνες, κλεψιές από πολιτικούς, κομματόσκυλα κά.

Πέτρος ο Μυτιληναίος

Κάποια απο αυτά χρειάζονται. Όπως ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων από τον Πρόεδρο, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας της "ευθύνης υπουργών" και άλλα. Θυμίζω, την καταδίκη της Ελληνικής βουλής απο το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ασυλία της Αποστολάκη - πόσο ξεφτίλα πια?

FreeSpirit

Κάποιος πολύ γνωστός καθηγητής έχει γράψει και ένα βιβλίο, ο Θεός να το κάνει, στο οποίο αναπτύσσει θεωρίες και όρους που μόνο αυτός γνωρίζει και ουδείς άλλος αναγνωρίζει. Μάλιστα, οι συνάδελφοί του σπάνε πολλή πλάκα όταν αναφέρονται σε αυτόν και τον λένε "η αυθεντία" , όταν δε τον πετυχαίνουν σε συνέδρια, ρωτούν τους διοργανωτές γιατί τον κάλεσαν και τι δουλειά έχει να κάνει και τον ομιλητή. Όποια βρει ποιός είναι, κερδίζει μία επέμβαση αυξητικής στήθους για να περάσει το μάθημά του με 10.

Indy

ΑΙΣΧΟΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΗΡΑΝ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΝΥΧΤΑ... ΠΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΣΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ. ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΟΥΣΤ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ούστ!

Τα ζώα, οι άχρηστοι ονειρεύονται ανακατανομή πλούτου, χαχααχχαχααα!!!!! Με ένα νόμο και 2 άρθρα αυτή τη φορά, για μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας!!! Μπεεεεεεεε, άχρηστοι, σκουπίδια της κοινωνίας, κτήνη μπολσεβίκοι της κακιάς ώρας!!! Άντε να πουλήσετε καμιά πρέζα στα σχολεία των εξαρχείων και όχι μόνο, καμιά πληρωμένη δολοφονία, κάψιμο εργαζομένων που τολμούν να έχουν δουλειά, να βγει το μεροκάματο ρε παιδιά!!!!

Μνημοσυνο

Που σαι ρε Παπαδόπουλε να μας απαλάξεις απο τους αλήτες

Nik

Άμα τέθηκε επικεφαλής ο Κατρού, οι απορίες περισσεύουν!

Σοβιετία

Σοβιετία καθαρά. Γιατί ο λαός δεν κάνει κάτι;

Κουρελόχαρτο

Ευτυχώς που ούτε έχει 180 ψήφους τώρα , ούτε μετά.. Στην προσπάθεια να δείξει "αριστερός" σε μια ομαδουλα περιθωριακών του 3% , έγραψαν ένα κείμενο πατσαβούρα, μονο και μονο για να έχουν να λένε στις εκλογες οτι κάναμε προσπαθεια ... Το καλύτερο δε με την "ανακατανομή του πλούτου" δεν υπάρχει ούτε στην Σοβιετική Ένωση .. Να γιατι όταν ψηφίζεις σκουπίδια , τρως σκουπίδια ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης