Συνταγματική Αναθεώρηση: Απλή αναλογική, δύο θητείες για τους βουλευτές, εκλογή Προέδρου από το λαό

Συνταγματική Αναθεώρηση: Απλή αναλογική, δύο θητείες για τους βουλευτές, εκλογή Προέδρου από το λαό

Η κυβερνητική πρόταση που υπογράφεται από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γ.Κατρούγκαλο περιλαμβάνει ακόμη και «διακριτότητα» Κράτους -Εκκλησίας
  

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, η καθιέρωση δημοψηφισμάτων και η διακριτότητα κράτους και εκκλησίας περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που επιμελήθηκε ομάδα  νομικών και πολιτικών επιστημόνων, η οποία συγκροτήθηκε μετά από πρόσκληση και συντονισμό του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την Αυγή που δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο σχέδιο, που απηχεί τις κυβερνητικές προτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει την αναθεώρηση του συντάγματος έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο η παρουσίαση των προτάσεων την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καταδεικνύει και την προσπάθεια που καταβάλει πλέον η κυβέρνηση  για  να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα στη συζήτηση θεμάτων πέραν της διαπραγμάτευσης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει  παρεμβάσεις όπως συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, μέγιστος αριθμός 2 θητειών για βουλευτές, καθιέρωση δημοψηφισμάτων και η διακριτότητα κράτους και εκκλησίας που κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την εκκλησία της Ελλάδας. 

Μεταξύ αυτών που έχουν επιμεληθεί το σχέδιο είναι οι καθηγητές, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Όπως αναφέρουν οι παραπάνω καθηγητές σχετικά με το σχέδιο, «ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι υπερώριμες και μπορεί να έχουν την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων».

Στο κείμενο όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά:

1."Καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα κράτους και εκκλησίας, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.

2.Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και πρόνοια για δημοψηφίσματα. Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες (άρθρα 44 και 73).

3.  Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου μεσω της θεσμοθέτησης προληπτικού συνταγματικού ελέγχου μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της κυβέρνησης ή 120 βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας (άρθρο 100) και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός, ενδεχομένως, για τα αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με το λειτούργημα των βουλευτών (άρθρο 62)

4.Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας (Νέο άρθρο 17Α παρ. 4).

- Σαφής κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τη διαμόρφωση του μισθού (άρθρο 22).

- Υποχρεωτικότητα της διαιτησίας (άρθρο 22).

- Νέο άρθρο (17Α) για την προστασία της δημόσιας περιουσίας

Επίσης

- Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής

- Μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη

- Προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή αποβούν άκαρπες

- Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής

- Πρόβλεψη για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων

- Ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων: Το Κράτος δεν χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί

- Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας

- Εκλογή ανεξάρτητων αρχών  να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες αν τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες

- Προτείνεται η κατάργηση της επιλογής των κορυφών της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η επιλογή τους από τον Π.τ.Δ.

- Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας

- Η συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύεται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και η απεργία απεργία αποτελεί δικαίωμα.ΣΧΟΛΙΑ (49)

αλεξανδρος

δηλαδη τακανε αριστα ο Κατρουγκαλος με τον ΕΦΚΑ και του δωσανε και την συνταγματικη αναθεωρηση,αντι να τον πεταξουν εξω απο την κυβερνηση??

Χρήστος 2

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να είναι γλάστρα ;;; Δεν θα υπάρχει έστω και μερική απασχόληση για αυτόν για να δικαιολογείται το μεροκαματάκι που παίρνει ;;;

Μια ερώτηση...

Στην περίπτωση που ο ΠτΔ εκλέγεται από το λαό, δεν είναι αλλαγή πολιτεύματος από Προεδρευομένη σε Προεδρική;

Η ελπίδα μας !!! Πήδα , πήδα, πήδα μας !!!!

Ο καρούμπαλος , τακτοποίησε τα εργασιακά .....τώρα θέλει να ''τακτοποιήσει'' και το σύνταγμα της χώρας !!! Σωτήρας εν εξελίξει !!!!

Δύσμοιρη Πατρίδα .....

Εδώ ο κόσμος χάνεται και το ...νινί χτενίζεται !!

m.pasok

ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ ,ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΙΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΡΙΨΗΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ ΣΥΡΙΖΕΟΙ.

john

Οι περικοπές συντάξεων έχουν βγει αντισυνταγματικές κ.α.Το Σύνταγμα μας μάρανε και θέλουμε αναθεώρηση;

John

Αυτοί που παραβιάζουν το Σύνταγμα θέλουν να το αλλάξουν; Τι περιμένεις απο ψεύτες και λαμόγια; Μια σωστή δουλειά δεν μπορουν να κάνουν.

Γιωργος

Τα λυσαμε ολα τα αλλα και η συνταγματικη αναθεωρηση μας μαρανε!!!!Αυτη η σοβαρη εργασια θελει ανθρωπους με καθαρο μυαλο που δυστυχως σημερα δεν υπαρχουν με την αβεβαιοτητα που επικρατει στις ζωες μας.Εδω φαινεται καθαρα η προσπαθεια του Συριζα να αποπροσανατολισει τον κοσμο απο τα σοβαρα προβληματα που αντιμετωπιζει και ριχνει την μπαλλα στη εξεδρα.Εδω αυτα τα τουβλα δεν μπορουν να τελειωσουν μια αξιολογηση το συνταγμα θα αναθεωρησουν?

greg

Θα προσεθετα 1) Μείωση του αριθμού βουλευτων. Δεν μπορεί η Ολλανδια με 17εκ πληθυσμό να έχει 150 βπουλευτές 2) Καταργηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών 3) Πραγματική εφαρμογή του Πόθεν Εσχες με έμφαση στό "Πόθεν" μέχρι 2ο βαθμό συγγένειας για όλους τους Βουλευτές, Δικαστικούς, Εφοριακούς, Τελωνειακούς, μέλη ΔΣ Δεκο κλπ. Εδώ Η Νέα Δημοκρατία έχει καθυστερήσει και νομίζω ότι εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο ο Σύριζα θα κερδίσει πόντους. Διευκρινίζω οτι δεν είμαι αριστερός αλλά ειναι η πρώτη φορά που κάποιο κομμα έστω και δειλά θίγει αυτά τα θέματα ταμπού/ μπετόν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekloges_wra_alitheias_art

Ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα οι κάλπες για τις τριπλές εκλογές - Μεταξύ 9 και 10 μ.μ. το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα - Διαφορά 6,5-7 μονάδων υπέρ της Ν.Δ. και «ρεύμα» για το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Αγωνία σε όλη την Ευρώπη για τα ποσοστά των «ευρωσκεπτικιστών» και τον πολιτικό σεισμό που μπορεί να προκαλέσουν

181
galop_siberasmata_art

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων της Παρασκευής η ΝΔ προηγείται με 6,5- 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ - Τις τελευταίες τρεις ημέρες κερδίζουν έδαφος μικρά κόμματα προσεγγίζοντας το 3% - Πιο εντυπωσιακό το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη που καταγράφει «ρεύμα»

294