DW: Όπλο στη «φαρέτρα» Ερντογάν το προσφυγικό

DW: Όπλο στη «φαρέτρα» Ερντογάν το προσφυγικό

Νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου πυροδότησαν την τελευταία εβδομάδα η σύλληψη του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ αλλά και η ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία

DW: Όπλο στη «φαρέτρα» Ερντογάν το προσφυγικό
Μολονότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου επιχείρησαν τα τελευταία 24ωρα να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, είναι γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν υποστεί νέο πλήγμα. Πριν την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών την Παρασκευή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε φτάσει στο σημείο να επιρρίψει στο Βερολίνο ότι επιδιώκει να αποτρέψει το προεδρικό σύστημα που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Όπως είπε προς τη Deutsche Welle η καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Μπιλγκίν Αγιάτα: «Το κλίμα στην παρούσα φάση είναι τεταμένο. Εντούτοις πιστεύω ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας είναι αρκετά ισχυρές ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Υπάρχουν όμως ευθύνες. Όταν ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ή Δικαιοσύνης εκφράζονται επικριτικά για τις ακυρώσεις (σσ. των προεκλογικών συγκεντρώσεων), θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι οι δηλώσεις τους είναι αντιφατικές. Διότι στην Τουρκία βρίσκονται έγκλειστοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ελευθερία της έκφρασης. Πριν λοιπόν επικρίνουν την ελευθερία της έκφρασης στη Γερμανία, ας τη διασφαλίσουν πρώτα στην ίδια την Τουρκία».

Οι ακυρώσεις ενισχύουν τον Ερντογάν
Κλείσιμο
Η Μπιλγκίν Αγιάτα εκτιμά ότι η ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν
και συνεπώς στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Όσον αφορά τη σημασία της συμμετοχής των Τούρκων της Γερμανίας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η καθηγήτρια είναι σαφής:
«Είναι πολύ σημαντικοί. Από τη στιγμή που δόθηκε και στους Τούρκους του εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου, διαπιστώσαμε ήδη στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους αφού η συμμετοχή τους μπορεί να είναι καθοριστική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το γνωρίζει φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση. Το AKP έχει πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία. (…) Σε άλλες χώρες η εικόνα είναι διαφορετική. Στην Αγγλία ή την Ελβετία ή ακόμη και στις ΗΠΑ η τουρκική αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην τουρκική κοινότητα».

Με όπλο την προσφυγική συμφωνία

Θα πρέπει να αναμένει κανείς και νέα επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων; Πώς θα εξελιχθούν το ερχόμενο διάστημα οι διμερείς σχέσεις;

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά όταν η Τουρκία προσπαθήσει και πάλι να ασκήσει πιέσεις στα συμφραζόμενα της προσφυγικής συμφωνίας. Η κατάσταση όμως είναι σήμερα αρκετά πιο σύνθετη για τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι είναι εκείνη που ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο να συνεργαστεί στενά με μια όλο και πιο αυταρχική Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν άλλωστε και εκείνη που πίεσε περισσότερο για την προσφυγική συμφωνία. Συνεπώς η ίδια ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στα ΜΜΕ γίνεται συχνά λόγος για ομηρία. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται όμηρος. Με την προσφυγική κρίση πέρσι όμως το Βερολίνο ενίσχυσε τον Ερντογάν».

πηγή: dw
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης