Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας: Δέχθηκαν μέτρα, «κέρδισαν» αντίμετρα

Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας: Δέχθηκαν μέτρα, «κέρδισαν» αντίμετρα

Με μείωση αφορολόγητου και συντάξεων κλείνει η αξιολόγηση - Επιστρέφουν μετά την Καθαρά Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια, για να αποφασιστούν τα «ψαλίδια» - Κυβερνητικές πηγές: «Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας» - «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» - Τζανακόπουλος: Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη, ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας: Δέχθηκαν μέτρα, «κέρδισαν» αντίμετρα
Ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό
και το φορολογικό, προκειμένου να νομοθετηθούν νέες περικοπές, που θα επιτρέψουν την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στις δραματικές διεργασίες που έγιναν στο Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας, υπήρξε σύγκλιση ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αναζητηθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων από την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για τις τελικές συζητήσεις.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την εξέλιξη, καθώς η κυοφορούμενη συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό, που, για το Μαξίμου, είναι επαρκής για να «αμπαλάρει» επικοινωνιακά και πολιτικά τον συμβιβασμό: η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν ένα πακέτο μέτρων, που θα κυμαίνονται από 2,6 έως 3,6 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα προβλέπεται ότι, εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το τρέχον Μνημόνιο, τότε θα μπορεί να επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό με διάφορα θετικά μέτρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ ή άλλες πολιτικές).

Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο». Αυτά πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τη θεωρία της, ότι, επειδή ο συμφωνημένος στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί χωρίς τα όποια επιπλέον μέτρα -καθώς θεωρεί ότι επαρκεί για τον στόχο αυτό η επιστροφή στην ανάπτυξη-, τότε όσα χρήματα φέρουν τα νέα μέτρα, θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου στην ελληνική κοινωνία.

«Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» διατείνονται μετ' επιτάσεως κυβερνητικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει προ-νομοθέτηση μέτρων, που θα εφαρμοστούν για το διάστημα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ενώ τα «αντίμετρα» ή «αντισταθμιστικά» θα εφαρμοστούν, εφόσον επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, ένα χρόνο αργότερα κάθε φορά.

Το μείγμα των μέτρων (και των «αντισταθμιστικών») θα καθοριστεί από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια και δεν αναμένεται να είναι μία εύκολη διαδικασία. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να συμφωνηθούν μία σειρά νομοθετημάτων, που προβλέπονται στη β' αξιολόγηση, συν όλες οι νέες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική λύση, που να μπορεί να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη (και το ελληνικό κοινοβούλιο), χωρίς τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων.

Ακόμη, δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα μείζονος σημασίας θέματα της συμφωνίας: πότε θα μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, πότε και πώς θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ρύθμιση για το χρέος, εάν θα ξανατεθεί θέμα μείωσης στο ύψος ή τη χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμη και τι θα γίνει με το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η προσέγγιση του Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι «στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος».

Προβάλλουν ακόμη ως «πολύ σημαντική» τη «δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους τριών δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα 2,5 χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Τζανακόπουλος: Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη, ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

«Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή όλα αυτά που συζητούσαμε επί ενάμιση χρόνο περίπου για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019 δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, σημείωσε επίσης ότι όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν «τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και είναι γι' αυτόν τον λόγο που καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν μεταρρυθμίσεις σε σειρά από πεδία, «αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης