Κυπριακό: Ενστάσεις κατέθεσε ο Αναστασιάδης για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

Κυπριακό: Ενστάσεις κατέθεσε ο Αναστασιάδης για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

Ο χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός, ωστόσο, ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές

Κατατέθηκαν στη Γενεύη οι χάρτες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις εδαφικές αναπροσαρμογές στην Κύπρο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι χάρτες είναι εντός των πλαισίων που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν, δηλαδή μεταξύ 28.2%  έως 29,2% ως έδαφος που θα ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους (Το ψευδοκράτος σήμερα κατέχει το 37% των εδαφών).

Ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό ο
Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του. Ο κ.Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο των χαρτών και ιδιαιτέρως αν στον Τουρκοκυπριακό χάρτη προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός της κατάθεσης χαρτών για πρώτη φορά από το 1976 και σημείωσε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί.

Μετά την κατάθεση χαρτών άνοιξε ο δρόμος για την αυριανή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.

Σε σχέση με ην ιδιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη (αν θα συμμετέχει ως Πρόεδρος και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς) ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή ως αύριο.


Νίκος Αναστασιάδης: Σταθμός στην ιστορία η κατάθεση των χαρτών

Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, υπογραμμίζοντας πως "συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού".
Σε ανάρτησή του στο twitter o Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει: "Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού".


Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών

Αύριο στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.
Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00 .
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 10:15 το πρωί ώρα Γενεύης.

ΣΧΟΛΙΑ (88)

stealthbomber

Μεγαλο σφαλμα των Τουρκων ,δειχνει την ιδεολογικοπολιτικη φτωχεια τους...Η σωστη πολιτικη ειναι ...Eνωση διευρυμενης ( Δυτικα & Ανατολικα ) ΤΔΒΚ με Τουρκια & ανεξαρτητο Κυπριακο κρατιδιο στο Νοτιο μερος του νησιου...Κερδισαν τον πολεμο ( Αττιλας ) & χανουν την ειρηνη..

Τουρκικη Δημοκρατια της Κυπρου

Πινουν σαμπανια και χαζογελουν οι Κυπριοι με αυτους που εκαναν την εισβολη στο νησι τους. Ξεφτιλα και ρεκορ προσκυνηματος στο κατακτητη στη παγκοσμια ιστορια. Ουτε τους νεκρους τους δε σεβονται.

Αγύριγο κεφάλι

Ελέγχομε τι επικρατεί ΣΗΜΕΡΑ, το 2017, στην Κύπρο (γιατί γιά ΣΗΜΕΡΑ προσπαθείται η ΛΥΣΗ και ΟΧΙ γιά το ...παρελθόν) και δεν πιάνουμε τα κιτρινισμένα κιτάπια προ 500 χρόνων να δούμε τι συνέβαινε...τότε. Σήμερα το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι: Έλληνες και Τούρκοι (εκ καταγωγής), ΚΥΠΡΙΟΙ όμως, αμφότεροι, ΝΕΟΙ οι περισσότεροι, θέλουν να ζήσουν ΜΑΖΙ σε ΕΝΑ ενιαίο Κράτος ή όχι. Δεν απαντάω σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ούτε λογαριάζω το τι λένε και πόσο πίσω έχουν μείνει οι ουγκάνοι. Εμείς, ως προοδευτικοί προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ και δίνουμε ΛΥΣΕΙΣ! Λύσεις ΕΙΡΗΝΗΣ και αλληλοκατανόησης των λαών. Των ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ λαών. Και ΟΧΙ των λαών του ...καιρού του Νώε!.. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και ΣΙΓΟΥΡΑ).

Αγύριγο κεφάλι

Ελέγχομε τι επικρατεί ΣΗΜΕΡΑ στην Κύπρο και δεν πιάνουμε τα κιτρινισμένα κιτάπια προ 500 χρόνων να δούμε τι συνέβαινε...τότε. Σήμερα το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι: Έλληνες και Τούρκοι (εκ καταγωγής), ΚΥΠΡΙΟΙ αμφότεροι όμως, θέλουν να ζήσουν ΜΑΖΙ σε ΕΝΑ ενιαίο Κράτος ή όχι. Δεν απαντάω σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ούτε λογαριάζω το τι λένε και πόσο πίσω έχουν μείνει οι ουγκάνοι. Εμείς, ως προοδευτικοί προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ και δίνουμε ΛΥΣΕΙΣ! Λύσεις ΕΙΡΗΝΗΣ και αλληλοκατανόησης των λαών. Των ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ λαών. Και ΟΧΙ των λαών του ...καιρού του Νώε!.. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και ΣΙΓΟΥΡΑ).

tom mix

Αντε μηπως λυθει το θεμα χωρις πολεμο...επειδη κοβω φατσες αντιπολιτευσης και ΜΜΕ που δεν θελουν να λυθει...αλλιως να κανουme ντου στην πολη ,και υστερα να κανουμε ανταλαγη αιχμαλωτων..

καθαρός τουρκικός επεκτατισμός

Καλό να διαφωνείς, εφόσο όμως έχεις να προσφέρεις κάτι καλύτερο, αλλά και αποδεκτό από τους πάντας. Άλλως 40 χρόνια απραξίας είναι κάτι το οδυνηρό. Οι κουτόφραγκοι είναι αυτοί που θα τα κάνουν θάλασσα. Διαθέτουν αξιοθαύμαστες Αξίες που είναι μόνο εφαρμόσιμες για την Ευρώπη. Δεν έχουν καταλάβει ό,τι θα την πατήσουν και οι ίδιοι, όταν θα έχουν τον "τούρκο" μες στα πόδια τους και αν δεν τηρούν αυτά που τους λέει, θα τους ανατινάζει στον αέρα σε καμιά συγκέντρωση με καλάσνικοφ και φορτηγά. Δεν έχουν αντιληφθεί τον πάγιο τουρκικό επεκτατισμό, βάσει του οποίου, όπου πατάει ο Τούρκος το πόδι του, ισχύει κατά το κοράνι ό,τι πρόκειται αμετάκλητα για ισλαμικό έδαφος. Αυτό δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν οι κουτόφραγκοι. Άφησαν να ξεσπάσει ο Αττίλας κατά του χριστιανισμού. Ακατανόητο! Σήμερα ισχύει το Σύνταγμα της Κύπρου και πάνω σαυτό δικαιολογείται κατά καιρούς κάποια αναπροσαρμογή αυτού. Ο Τουρκικός επεκτατισμός πρέπει να λάβει μια ισχυρή άρνητική απάντηση, αλλά και τιμωρία.

Επί της ουσίας,χωρίς Δεξιές κραυγές.

Νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία,η οποία δεν θα είναι αυτή που ονειρευόμαστε.Η συμφωνία αυτή,θα τεθεί στην κρίση των αδελφών Κυπρίων.Εκείνοι,με την απόφαση που θα πάρουν στο δημοψήφισμα,θα καθορίσουν τη μοίρα τους.Αν απορρίψουν ξανά την προτεινόμενη λύση,τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχουν επιλέξει να ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί.Είναι απόλυτο δικαίωμά τους,εκείνοι ζουν εκεί,εκείνοι θα αποφασίσουν τι θα συμβεί. Κατά τη γνώμη μου,μια καλή ευκαιρία για λύση ήταν το 2004.Υπήρχαν τότε οι δυνατότητες αλλά και ευνοϊκότεροι συσχετισμοί για να "δουλευτεί" μια αξιοπρεπής λύση.Αυτό δεν έγινε με τεράστια,ιστορική ευθύνη του Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος τορπίλισε ανοιχτά τις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να "κατέβει" στον κυπριακό λαό μια προβληματική λύση η οποία ήταν πρακτικά αδύνατο να εγκριθεί.Χάθηκε εκείνο το momentum και δυστυχώς τώρα βρισκόμαστε σε δυσμενέστερες συνθήκες.Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Το 2004,πχ,υπήρχε η μεγάλη ευκαιρία να επιτευχθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και δυστυχώς χάθηκε εξαιτίας των εγκληματικών χειρισμών του Τάσσου Παπαδόπουλου,ο οποίος "ξαφνικά",αφού εξασφαλίστηκε η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ,θυμήθηκε τα περί κράτους και κοινότητας...Πραγματικά εγκληματικές οι ευθύνες του.Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί αυτό (η αποχώρηση του τουρκικού στρατού).Το κεντρικό ερώτημα,κατά τη γνώμη μου,είναι ναι ή όχι στη διχοτόμηση. Η ελληνική κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες κάνει το καλύτερο δυνατόν.Προβάλλει τα αναγκαία προαπαιτούμενα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.Αν,όμως,ο Αναστασιάδης επιλέξει να είναι πιο διαλλακτικός και να προτιμά να " κατεβάσει" στον λαό του μια πρόταση από το να μην του "κατεβάσει" καμία πρόταση,τότε ασφαλώς δεν δικαιούμαστε εμείς να του μπλοκάρουμε αυτή την επιθυμία,νομίζω το καταλαβαίνει κάθε καλόπιστος άνθρωπος αυτό.Οι κραυγές ας λείπουν.

δημητρα

Χωρις να μπαινεις στο κοπο να εξηγησεις γιατι οι συνθηκες περι αποσυρσης στρατου και μπλα μπλα μπλα ειναι χειροτερες τωρα δινεις και ενα συγχωροχαρτι στην αριστερη ιμπεριαλιστικη κυβερνηση των μνημονιων για οτιδηποτε και αν συμβει....το παλευει ο κακομοιρης ο αλεξης.....ποιος?Αυτος που τον ετοιμαζαν χρονια στο ιδρυμα λεβι παπαδημητριου, κλιντον και σια?.Τον εχεις ακουσει να κατηγορησει ποτε τους αμερικανους για την κατασταση στη κυπρο?η εστω τους αγγλους?Και κατι αλλο. το δημοψηφισμα στη κυπρο αν γινει δεν θα ειναι δεσμευτικο...γιατι αραγε?

τασος

Νομιζω οτι βρισκομαστε...κοντα σε συμφωνια.....Τι ειπε το ατομο.ποιος εισαι ρε μεγαλε ο γυιος του παρτα ολα?Μαλλον για εξωγαμο του φλαμπουραρη σε κοβω διορισμενο σε υπουργικο γραφειο με 2.500 μισθο(βλεπε καρανικας)

@

Ετσι ακριβώς αδερφέ!Τα είπες τέλεια.

dora

Η όλα ή τίποτα φίλε δε θα νομιμοποιήσουμε μία ατίμωση επειδή έτσι το θέλησε ο ΟΗΕ και η Αμερική. Σαράντα και αλλά σαράντα και όσο διαρκέσει το νησί θα επιστραφεί ολόκληρο και οι Τούρκοι ότι έδωσαν θα πάρουν. Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα είναι ότι η ιστορία θα επαναλειφθει με τους Οθωμανούς συγνώμη Τούρκους να επιτίθενται αλλά με τις πλάτες της Δύσης όσο μας κυβερνούν πουλημένοι και δε βρίσκεται στο τιμόνι ένας πατριώτης τύπου Πούτιν που να καταφέρει ότι καταφεραν ελάχιστοι προγενέστεροι του βλ. Βενιζέλος Η πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε χρειάζεται φανατισμένους εθνικιστές τύπου ερντογαν όσοι επιχείρησαν με κορώνες και αδιαλλαξία απέτυχαν η πολιτική απαιτεί πάνω απ όλα πατριωτισμό έπειτα ευφυα, διπλωματικότητα και σωστή κρίση την ώρα των δύσκολων αποφάσεων.

Τουρκοσποροι Κυπριοι

Δε σεβαστηκαν ουτε τους νεκρους τους. Για να παρουν 500 οικοπεδακια νομιμοποιουν τον Αττιλα. Απατριδες ηταν παντα οι Κυπριοι, ποιο πολυ Αγγλοι νιωθουν παρα Ελληνοκυπριοι.

Είσαι άθλιος

Για 500 οικοεδάκια....Γελοίε!Ρε γελοίε!Αν σας έπιαναν εσάς οι Τούρκοι,ακόμα στις σκηνές θα ζούσατε.

Ελληνας

Παντως αν μας επιαναν, ΔΕΝ θα τους νομιμοποιουσαμε με γελακια και σαμπανια στο χερι για μια χουφτα οικοπεδα

@Ελληναρας

Μ'αυτό το πλευρό να κοιμάσαι...Ο Αλεξάκης σας,τους έχει δώσει ήδη (άλλα) 2-3 νησιά.

δημητρα

Τουρκος προεδρος στην κυπρο...πως σας φαινεται?Για πρωτη φορα αριστερα καλο ακουγεται.Ετσι για να εχει και η αριστερα τους προδοτες της.......

Μην είσαι εμπαθής.Η Κύπρος αποφασίζει.

Να πεις για τον Αναστασιάδη,το κατανοώ.Αλλά η Ελλάδα ούτε θα επιβάλει λύση ούτε θα κάνει δημοψήφισμα.Οι Κύπριοι θα τον κάνουν,όπως έγινε και το 2014.

δημητρα

Αμα αποφασιζει η κυπρος τοτε γιατι δεν τους αφηνει ο αλεξης και τα αφεντικα του να γινει δημοψηφισμα και να ειναι δεσμευτικο?ε ναι ειμαι εμπαθης με τους αριστερους εκφραστες του χειροτερου μνημονιου,με τους αριστερους γερμανοτσολιαδες,με τους αριστερους που κοβουν το εκας,με τους αριστερους που ιδρυουν γραφειο προθυπουργου στη θεσσαλονικη για τη γκομενα τους,με τους αριστερους πολιτικους που εχουν καταθεσεις εκατομυριων,με τους αριστερους της λαιλαπας των φορων,με τους αριστερους που αλλαζουν τη βουληση του λαου στο δημοψηφισμα.....χο...χο...χο.....ε ναι ειμαι εμπαθης με ολους αυτους τους καραγκιοζηδες!!!!

Το Κυπριακό όμως είναι άσχετο από όλα αυτά.

Εσύ είσαι εμπαθής επειδή ο Σύριζα τα κάνει μούσκεμα στο εσωτερικό αλλά για το Κυπριακό και την όποια λύση του δεν θα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.Υπόθεση των Κυπρίων είναι,αυτοί θα αποφασίσουν.Και φυσικά θα γίνει δημοψήφισμα όπως έγινε και το 2004.Αυτό θέλω να σου πω.

δημητρα

Δηλαδη θες να μου πεις οτι οι τουρκοκυπριοι θα αποφασισουν μονοι τους και δεν θα κανουν οτι πει η τουρκια ...Ημαρτον με σας τους αριστερους

DONALD

τεμαχίστε την Τουρκία στα 4 λέμε.Αντε και αργάμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

axtsioglou-vouleutes_main01

Δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια ζητούν Γενιά, Ντζιμάνης, Καραγιάννης - Καραγιαννίδης προς διαφωνούντες:  πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο άλλης πολιτικής παράταξης 

22
fremm-frigate-new

Ενώ αναμένονται απαντήσεις από τον Καμμένο - Την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να διαψεύδει μέσω του Τύπου και ο Τζανακόπουλος κρατά αποστάσεις από τον Κουβέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επιμένει ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία - Για ερασιτεχνισμό έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία

5
stavros-theodorakis

«Αυτό δεν θα γίνει αν δεν αλλάξουν τρία πράγματα: Η φορολογική πολιτική, η μείωση της γραφειοκρατίας, κυρίως σε ότι αφορά στις αδειοδοτήσεις και η επιτάχυνση της δικαιοσύνης»