Τσίπρας: Ορόσημο για την έξοδο από την κρίση η συμφωνία για το χρέος

Τσίπρας: Ορόσημο για την έξοδο από την κρίση η συμφωνία για το χρέος

«Από μέρος της κρίσης η Ελλάδα γίνεται μέρος της λύσης που δεν μπορεί να είναι άλλη από ειρήνη και ασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η συμφωνία για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα αποτελέσουν το «ορόσημο» για την έξοδο από την κρίση «με την κοινωνία όρθια»

Τσίπρας: Ορόσημο για την έξοδο από την κρίση η συμφωνία για το χρέος
Ως μάχη αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας που έχει «θρυμματιστεί από τα μνημόνια και την επιτροπεία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η συμφωνία για το
χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα αποτελέσουν το «ορόσημο» για την έξοδο από την κρίση «με την κοινωνία όρθια». Μάλιστα ο πρωθυπουργός όχι μόνο εμφανίστηκε σίγουρος για το σπάσιμο των δεσμών της επιτροπείας αλλά επιχείρησε να περιγράψει και τον στόχο της επόμενης ημέρας λέγοντας «καλούμαστε σήμερα να διαμορφώσουμε την νέα ταυτότητα και το νέο φρόνημα για την επόμενη ημέρα στην μετά την κρίση εποχή». 

Κλείσιμο

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υιοθετήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μετατρέποντας τη χώρα «από παρία σε πρωταγωνιστή». Αναφερόμενος  δε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι αναδεικνύει πως «η χώρα κατέκτησε αναγνώριση και σεβασμό δίνοντας τη μάχη στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα έγινε συνώνυμο ανθρωπιάς. Από μέρος της κρίσης η Ελλάδα γίνεται μέρος της λύσης που δεν μπορεί να είναι άλλη από ειρήνη και ασφάλεια». 

«Ο μόνος λόγος που εμπνέει ακόμα η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι προφανής: μπορεί τα χρόνια να περνούν και οι καιροί να αλλάζουν αλλά η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη Δημοκρατία παραμένει ζωντανή αντίστοιχα με τις προκλήσεις και τα προβλήματα της κάθε εποχής» είπε ο πρωθυπουργός για να υποστηρίξει ότι «Οι σημερινές προκλήσεις μπορεί να μην έχουν την ωμότητα της καταστολής της επταετίας ωστόσο είναι προκλήσεις υπαρκτές και απείρως συνθετότερες». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την πτώση της χούντας έως σήμερα η χώρα διανύει τη μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας χωρίς ωστόσο να λείπουν οι κοινωνικοί αγώνες. «Το αίτημα για ουσιαστικότερη, αυθεντικότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει.Δεν είναι κούφιος όρος η Δημοκρατία» είπε για να προσθέσει «Την πρώτη περίοδο το αίτημα αφορούσε την ελεύθερη έκφραση, την κατάργηση φακελώματος τον εκδημοκρατισμό πολιτικών θεσμών, Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας. Στην αρχή της εποχής της παγκοσμιοποίησης αφορούσε την αντίσταση στο πελατειακό κράτος, τη διαπλοκή και διαφθορά. Σήμερα το αίτημα για Δημοκρατία στην εποχή της κρίσης αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επάνοδο στην  λαϊκή κυριαρχία».

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα και έχει υποβαθμιστεί. Έχουν πληγεί σοβαρά δικαιώματα εργαζομένων φοιτητών πνευματικών ανθρώπων που είτε βρίσκονται στην ανεργία, είτε μεταναστεύουν είτε αμείβονται πενιχρά. Η κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει την χώρα από την με την κοινωνία όρθια. Να σπάσει το φαύλο κύκλο λιτότητας και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη δημοκρατία στην χώρα μας την εποχή μνημονίων» τόνισε σε άλλο σημείο.

Αναφορικά δε με τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 που οδήγησε στο τρίτο επώδυνο μνημόνιο είπε «Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου αποτέλεσε και μια παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς χάριν των αγορών. Αν θέλετε και η επιλογή στις κάλπες μετά τη συμφωνία αποτέλεσε απόδειξη εμπιστοσύνης στην Δημοκρατία».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδωσε αντίστοιχες μάχες για τη Δημοκρατία και στο εσωτερικό της χώρας ώστε κανείς να μην στερείται «πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στη Δημόσια Εκπαίδευση. Καταφέραμε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία ενώ ανοίξαμε σχολεία και φροντίσαμε για δασκάλους ειδικής αγωγής. Πετύχαμε όλοι να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 

Καταφέραμε να δώσουμε σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην πατρίδα μας να έχουν ελληνική ιθαγένεια και ίσα δικαιώματα. Κάθε άνθρωπος να ζει με όλα τα δικαιώματα του νόμου με αυτόν που αγαπά με το σύμφωνο συμβίωσης. Δικαίωμα στα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία και πιστεύουν σε άλλη θρησκεία να μαθαίνουν γι αυτή. Μάχες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων σε στιγμές δύσκολες για την χώρα μας και την Ευρώπη. Πετύχαμε πολλά αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αν και ο δρόμος εξακολουθεί να είναι ανηφορικός «για πρώτη φορά βλέπουμε ορατό το τέλος της ανηφόρας. Θα συνεχίσουμε έως ότου ο τόπος να επανέλθει σε συνθήκες σταθερότητας.

Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η συμφωνία χρέους και η ένταξη σε ποσοτική χαλάρωση θα είναι ορόσημο. Θα διανύσουμε την απόσταση έως εκεί αποφασισμένοι να στηριχθεί στα πόδια της η κοινωνία και να επανέλθουν οι συνθήκες ζωής και εργασίας που έχουν στερηθεί οι πολίτες».

Αναφορικά, τέλος, με το παγκόσμιο σκηνικό και την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων είπε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο αξιοποιώντας το συμβολικό φορτίο της Ελλάδας που σπεύδουν να αναγνωρίσουν παγκόσμιοι ηγέτες με διαδοχικές επισκέψεις. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε δρόμο που οδηγεί σε ακροδεξιά περιχαράκωση. Ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον με περισσότερη αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αυτό το μήνυμα αποδεικνύουν και οι αγώνες του λαού μας» ή της από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς χωρίς νομιμοποίηση διαλύει λαούς θρυμματίζει τη Δημοκρατία.

Ιστορικό καθήκον για τη χώρα μας που πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό.

Όπως διαπιστώσατε τις προηγούμενες ημέρες με την επίσκεψη Προέδρου ΗΠΑ η χώρα κατέκτησε αναγνώριση και σεβασμό δίνοντας μάχη στην πρώτη γραμμή προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα έγινε συνώνυμο ανθρωπιάς. Επιμένοντας στις αρχές μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτική από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης που δεν μπορεί να είναι άλλη από ειρήνη και ασφάλεια. 

Θα συνεχίσουμε στο δρόμο αξιοποιώντας το συμβολικό φορτίο της Ελλάδας που σπεύδουν να αναγνωρίσουν παγκόσμιοι ηγέτες με διαδοχικές επισκέψεις.

Το μήνυμα που στέλνουμε: δεν μπορούμε να πάμε δρόμο που οδηγεί σε ακροδεξιά περιχαράκωση. Ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον με περισσότερη αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αυτό το μήνυμα αποδεικνύουν και οι αγώνες του λαού. Καλούμαστε σήμερα να διαμορφώσουμε την νέα ταυτότητα το νέο φρόνημα για την επόμενη ημέρα στην μετά την κρίση εποχή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης