Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση - Η κοινωνία στενάζει, αλλά η εικόνα αλλάζει

Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση - Η κοινωνία στενάζει, αλλά η εικόνα αλλάζει

«Η παρέμβαση του κ. Ομπάμα για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι "η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης" απευθύνεται και στο Βερολίνο» υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη

Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση - Η κοινωνία στενάζει, αλλά η εικόνα αλλάζει
Ικανοποίηση για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα και τα μηνύματα που εξέπεμψε για το χρέος εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Την χαρακτήρισε, μάλιστα, «παγκόσμιο γεγονός», εστιάζοντας στις αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους, στη λιτότητα και στην ανάπτυξη, αλλά και στην αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας μας στο Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις της Κομισιόν για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Κλείσιμο
Επανερχόμενος στην επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα, τόνισε ότι η σημασία της επιβεβαιώνεται από τη διεθνή κάλυψη. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση των τελευταίων ετών και μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή, υπενθυμίζοντας ότι επισκέφθηκαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ο Πάπας Φραγκίσκος, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ διεξήχθη στην Αθήνα και η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανίσει θετικό πρόσημο στο τέλος του 2016, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν πανηγυρίζουμε για αυτά τα στοιχεία». Όπως πρόσθεσε, «η κοινωνία ακόμα στενάζει, αλλά η εικόνα αλλάζει».

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κατά το γ' τρίμηνο του 2016 και ανάπτυξη 1,5% στο ίδιο διάστημα, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει.

Ο εκπρόσωπος εκτίμησε ότι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ έδειξε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει την ελάφρυνση χρέους που ζητά, αλλά και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τόνισε ακόμη ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Ευρώπη είναι ευνοϊκοί για την Ελλάδα.

Μιλώντας για το χρέος, είπε ότι είναι πολύ συγκεκριμένη η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, αλλά και για τη συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Υποστήριξε επίσης ότι παρόμοια θέση με την κυβέρνηση έχει διατυπώσει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για θετικές ειδήσεις εντός του 2016, σε ό,τι αφορά το χρέος.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτόξευσε «βέλη» κατά της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ρητορική του «δεν είναι υπονομευτική για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα». Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι «επιθυμεί να προκαλέσει κλίμα αποσταθεροποίησης, ενώ ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε την πρόοδο στην οικονομία».

«Μόνο ο κ. Μητσοτάκης "βλέπει" καταστροφή» σχολίασε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα τηρείται και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωσή της εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», είπε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δεν αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη, τόνισε ότι δεν αποτελεί διμερές πρόβλημα, αλλά διεθνές.

Κυβερνητικά στελέχη: Η παρέμβαση του Ομπάμα για το χρέος απευθύνεται και στο Βερολίνο

«Στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση ενώ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα.

Και προσθέτουν: «Ο πρωθυπουργός είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι ήταν και ιστορική και πολύ σημαντική η ομιλία του και τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους».

Κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι η παρέμβαση του κ. Ομπάμα για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης