Ομπάμα: Υπάρχει ακόμα δρόμος για τον ελληνικό λαό

Ομπάμα: Υπάρχει ακόμα δρόμος για τον ελληνικό λαό

Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι είπε για το προσφυγικό - Παυλόπουλος: Αδιανόητη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης - Τζακ Λιου και Βικτόρια Νούλαντ στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου

Ομπάμα: Υπάρχει ακόμα δρόμος για τον ελληνικό λαό
Για προκλήσεις που υπάρχουν ακόμα για την Ελλάδα και για αρκετό δρόμο που πρέπει να καλυφθεί έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα
στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάει μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις και αρκετός δρόμος να καλυφθεί ακόμα και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα-δίπλα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έπρεπε να γίνει για «να επισκεφτώ μια μεγάλη χώρα, τη γεννέτειρα της δημοκρατίας, την πηγή τόσων αξιών που βοήθησαν να χτιστεί η Αμερική».
Κλείσιμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες προσθέτοντας ότι το μήνυμά του είναι να ενθαρρύνει μια διαδικασία ώστε όλοι να διασφαλίζεται αυτό και για τους νέους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη επίσης τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά που έδειξε στο προσφυγικό τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να μην σηκώνει μια μόνο χώρα το βάρος αυτής της πρόκλησης και όλοι να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος». 

Όσον αφορά την τρομοκρατία ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνεργασία στο Αιγαίο. «Θεωρούμε πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και εξέφρασε την πρόθεσή του να δει και την Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι μαζί με τον Μπαράκ Ομάμα βρίσκονταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και η υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ.



Παυλόπουλος: Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος στο διάλογο μπροστά στις κάμερες καλοσώρισε τον Αμερικανό πρόεδρο »της μεγάλης και φίλης χώρας που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την αλληλεγγύη στην ανθρωπιστική και οικνοομική κρίση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα κάνει και ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε για την δέσμευση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπερ της ταχείας επίλυσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την ΕΕ».

Χαρακτήρισε, τέλος, αδιανόητη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης τονίζονας ότι «αν αυτό συνέβαινε θα ήταν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εδώ μένετε εσείς;

Λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη των επίσημων δηλώσεων ο Μπαράκ Ομπάμα εντυπωσιασμένος από το Προεδρικό Μέγαρο ρώτησε τον Προκόπη Παυλόπουλο αν αυτή είναι η κατοικία του, με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του απαντά ότι αλλού είναι η κατοικία του.

Τζανακόπουλος, Βούτσης, Κοτζιάς και Τσακαλώτος στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ακριβώς στη 1:30 όπώς ήταν προγραμματισμένο.

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος περπάτησε δίπλα-δίπλα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο κόκκινο χαλί.

Αρχικά η μπάντα παιάνισε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου και στη συνέχεια ακολούθησε ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παρών είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης.

Στη συνέχεια Προκόπης Παυλόπουλος και Μπαράκ Ομπάμα αφού επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που είχε πάρει θέση επί της Ηρώδου Αττικού και χαιρέτισαν τους Έλληνες υπουργούς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.











Η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων των κ. Παυλόπουλου και Ομπάμα

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:    

Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης Χώρας των ΗΠΑ, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.  Και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζουν τις διαστάσεις της παγκόσμιας απήχησης και ακτινοβολίας σας. 

Γι’ αυτή την απήχηση και ακτινοβολία σας μαρτυρούν, φυσικά μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες σας σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας βαθειάς οικονομικής κρίσης, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την διαχείριση του οξύτατου, επικών διαστάσεων όπως έχετε τονίσει, Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας όπως ταιριάζει σε στυγνούς εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Οι Λαοί μας συνδέονται με ιστορικούς, κυριολεκτικώς, δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.  Δεσμούς που τους έχει καταστήσει ακόμη πιο ισχυρούς η μεγάλη Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, για την οποία εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι και έναντι της οποίας τρέφουμε πάντα αισθήματα πραγματικής ευγνωμοσύνης.  Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή σας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό καθ’ όλη την διάρκεια της βαθειάς κι επώδυνης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την Χώρα μας.  Είμαι δε βέβαιος ότι και ο διάδοχός σας, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. 

Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι η δύσκολη πορεία της Ανθρωπότητας μέσα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς έχει πολλά να ωφεληθεί από την στενή και ειλικρινή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να προσβλέπουν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και ευημερούσα. Η Ελλάδα είναι αποφασιστικά προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση.  Τούτο προκύπτει ευθέως και από το ότι παρά τις τεράστιες κι επώδυνες θυσίες του Λαού μας –οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ως αιτία μόνο δικά μας λάθη- ακολουθούμε σταθερή και αταλάντευτη πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Και αγωνιζόμαστε ώστε όλοι οι Εταίροι μας ν’ αντιληφθούν πως χρέος μας είναι να βαδίσουμε προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές έλλειψης στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. 

Το πόσο βαθιά μας εμπνέει το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες προκύπτει αβιάστως από το ότι και τα Εθνικά μας Δίκαια τα υποστηρίζουμε όχι μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του αλλά και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο.  Έτσι θεωρούμε ότι το Κυπριακό –που, βεβαίως, είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- μπορεί να επιλυθεί μόνο με πλήρη σεβασμό και του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, το οποίο όπως είναι ευνόητο αποκλείει συνομοσπονδιακή λύση, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις που αποστεώνουν την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λύση του Κυπριακού που δεν σέβεται αυτά τα δεδομένα θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για την υπόσταση και την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επίσης, θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού τούτο συνιστά ωμή  παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει ευθέως όχι μόνον τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, το γεγονός ότι γειτονικό μας κράτος διεκδικεί ένα όνομα το οποίο –πέραν της ασύστολης παραχάραξης της Ιστορίας- αποπνέει προδήλως αλυτρωτισμό και, άρα, έμμεση αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων, πλήττει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή του προοπτική.

Κύριε Πρόεδρε, 
Και πάλι σας καλωσορίζω, επιφυλασσόμενος να προσθέσω εκείνο που αναλογεί στην προσωπικότητά σας και την προσφορά σας κατά το αποψινό δείπνο.  Σας εύχομαι καλή διαμονή στην Αθήνα και σας διαβεβαιώνω ότι σας θεωρούμε πάντα, και μετά την λήξη της θητείας σας, πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού. 

B.OBAMA: (από ανεπίσημη μετάφραση διερμηνέα):      

Κύριε Πρόεδρε, 
Πρώτα από όλα, ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμά σας και για το θερμό καλωσόρισμα από όλο τον ελληνικό λαό σήμερα, και παράλληλα στέλνω και τα χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όπως ξέρετε έχουμε πολύ στενούς δεσμούς μαζί της.

Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία και θεώρησα ότι ήταν ένα ταξίδι που έπρεπε να γίνει, να επισκεφτούμε μια χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς δημιουργούνταν. 

Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει ήδη μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε μαζί ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, και παράλληλα, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι εκτός από αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα. 

Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παράλληλα σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο. 

Όπως ανέφερα και στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, το θέμα των προσφύγων δεν είναι θέμα μόνο ενός κράτους, είναι θέμα όλων μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και φυσικά και με την Ελλάδα ούτως ώστε να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος τρόπος όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους μετανάστες, έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτό με κάποια τάξη. 

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή, θα πρέπει να πούμε ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, στα σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και επίσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και ευχαριστούμε την Ελλάδα για όλη την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καθώς ακόμη γίνεται αυτή η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η συνέχιση όσον αφορά τη Συμμαχία. 

Και φυσικά στη συνέχεια της επίσκεψής μου, προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, γιατί αν είναι κάποιος στην Ελλάδα, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει. Έτσι, λοιπόν, σας ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία και την υποδοχή και να ευχαριστήσω και τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη συνεργασία, γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.-







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης