«Ναυάγιο» και πάλι στη συγκρότηση του ΕΣΡ

«Ναυάγιο» και πάλι στη συγκρότηση του ΕΣΡ

Δεν ψήφισαν ΝΔ και Ένωση Κεντρώων - Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι - Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε αίτημα να περάσει πρώτα η τροπολογία και μετά να ψηφιστεί η σύνθεση του ΕΣΡ - Νίκος Παππάς στο Twitter: Η ΝΔ να πάει από το «παρών» στο «ναι»

«Ναυάγιο» και πάλι στη συγκρότηση του ΕΣΡ
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5.

Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε, έπειτα από τρεις αλλαγές στη σύνθεση και στη διάταξη των προτεινόμενων προσώπων, απέσπασε 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε με την πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που συγκέντρωσε την αρνητική ψήφο του συνόλου της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να μην την θέσει καν σε ψηφοφορία.

Στη συνέχεια προτάθηκε η τοποθέτηση του κ. Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου και του κ. Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδου ο κ. Νίκος Κιάος, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Βούτση, με αποτέλεσμα να αποσπάσει την θετική ψήφο των δύο κομμάτων.

Πριν κάνει αποδεκτή την πρόταση για τον Νίκο Κιάο αντιπρόεδρο, ο κ. Βούτσης είχε προτείνει την εξής σύνθεση για το ΕΣΡ:

- Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
- Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος
- και, αντί του Βύρωνα Πολύδωρα, μέλος ο Νίκος Κιάος.
- Μέλη, επίσης: Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου, Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών, Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως ο πυρήνας του νόμου Παππά, δηλαδή το άρθρο 2Α, έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί και πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων περνά στο ΕΣΡ. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και το ζήτημα του αριθμού των καναλιών θα περνά μέσα από την ανεξάρτητη αρχή.

Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου ικανοποίησαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όχι όμως και τη ΝΔ, που επέμεινε ότι απαιτεί την κατάθεση συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Σημείο τριβής στη διάρκεια της Διάσκεψης υπήρξε και η διατύπωση της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας, που αφαιρεί από τον ίδιο τις υπερεξουσίες που του έδινε ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος κρίθηκε τελικώς αντισυνταγματικός. «Κατάργηση» και όχι «αναστολή» ζητούσε η αντιπολίτευση, νομικούς λόγους επικαλέστηκε η κυβέρνηση.

Νίκος Παππάς: Η ΝΔ να πάει από το «παρών» στο «ναι»

Σχολιάζοντας την έκβαση της ψηφοφορίας, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, έγραψε στο Twitter: «Στη διάσκεψη προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια για λύση στο ΕΣΡ πρέπει να συνεχιστεί. Η ΝΔ να πάει από "ΠΑΡΩΝ" σε "ΝΑΙ"».

Και συμπλήρωσε, με επόμενο «tweet» του: «Τα κόμματα του ΝΑΙ στη σημερινή διάσκεψη προέδρων είναι αυτά που ψήφισαν όλα ή πολλά από τα άρθρα του ν. 4339».


Τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας
Νωρίτερα, στην εισαγωγική εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που προτείνει την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά (σ.σ. προβλέπει τέσσερις άδειες και διαγωνισμό από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από ΕΣΡ).

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επι πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. είναι αρχηγός κόμματος) αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο  ίδιος θα μπορούσε να πει ότι "παύω να είμαι αρχηγός"».

Εν συνεχεία, είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, για τον οποίο ανέφερε προηγουμένως ότι έχουν ήφθεί υπόψη τα όποια κωλύματα υφίστανται, από το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας είναι αρχηγός κόμματος.

Τα ονόματα που πρότεινε ο κ. Βούτσης για το ΕΣΡ είναι τα εξής:

- Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας

- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

- Μέλη οι κ.κ. Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Δένδιας: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία - Ευθεία παρέμβαση Τσίπρα στα interna corporis της Βουλής

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με καχυποψία. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε επι μήνες. Αυτό που αποτέλεσε απύθμενη ζημιά στο θεσμικό κύρος της χώρας, είναι η δήλωση Γεροβασίλη, όπου διετυπώθησαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Δικαιοσύνης. Πέραν αυτών, σε συνέχεια παρατηρήσαμε κάτι που για εμάς είναι περίεργο: η επιλογή υποψηφίου προσώπου έγινε όχι από εσάς, όπως επιτάσσει το άρθρο, αλλά από τον πρωθυπουργό. Συνιστά ευθεία ανάμειξη στα interna corporis της Βουλής».

Για την τροπολογία, είπε: «Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από την κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι την κατάθεση τροπολογίας έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι κωλυσιεργούμε για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση θα έδειχνε την ελάχιστη γενναιότητα, αν καταργούσε πλήρως το άρθρο 2Α και όχι απλά να φέρνει εδώ την αναστολή του. Είμαστε κατά της όξυνσης και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μέσα από διάταξη και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τους κατάλληλους, για να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Χρήστος Παππάς: Ο κ. Πολύδωρας χαίρει της εκτιμήσεώς μας

Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά. «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει της εκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».

Λοβέρδος: Να πούμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε δύο προϋποθέσεις για να συναινέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ούτε ισχύουν ούτε καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά. Αυτό που γίνεται είναι η αναστολή τους. Θέτουμε δύο προϋποθέσεις:

- Η αναστολή να γίνει κατάργηση.

- Ο πρόεδρος της Βουλής να εγγυηθεί ότι ο πυρήνας της νέας ρύθμισης δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο υπουργός δεν θα το ξαναλλάξει. Ο κ. Παππάς δεν έχει αξιοπιστία και όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε ότι φέρνει αυτό σήμερα και αύριο θα το αλλάξει».

Πρόσθεσε, δε, ότι, αν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το κόμμα του θα συναινέσει. Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνούμε με τον κ. Μορώνη ως πρόεδρο, παρά με τον κ. Πολύδωρα. Στο μυαλό μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να κάνουμε ανεξάρτητοι αρχή. Αν πάμε με κριτήρια ότι προέρχεται ο υποψήφιος από τον χώρο της Δεξιάς, τότε να πουμε και εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Δεν θα είχε όμως λογική. Εμείς προτείνουμε τον κ. Σωτηρέλη».

Παφίλης: Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ

«Η λογική η δική μας, με την οποία καταψηφίσαμε, δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» είπε ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ.

Και συνέχισε: «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.

Λυκούδης: Η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο κ. Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε τη βούληση του κόμματός του για συγκρότηση του ΕΣΡ και υποστήριξε τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος, για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση.

«Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε ασυνεπείς σε ό,τι υποστηρίζαμε -ότι δηλαδή πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Όμως, αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένα δύο πράγματα: πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Την έχουμε, έστω και στο παρά πέντε της Διάσκεψης. Πρόταση για συγκρότηση ΕΣΡ, που θα στηρίζεται σε πολιτική σωφροσύνη» είπε, για να προσθέσει ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, για να προταθεί ο κ. Γιάννης Τζανετάκος για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε διαχυμένοι στις διατυπώσεις. Η διατύπωση περι αναστολής δεν είναι σαφής. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει κατάργηση του άρθρου 2Α».

Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση

Στο αίτημα που έθεσε συνολικά η αντιπολίτευση περι απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση», ο κ. Βούτσης εξήγησε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές».

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Την άποψη ότι η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, καθώς δεν επιθυμεί τη λειτουργία του, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να μην εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής. Όπως κινήθηκε, μάλλον, ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Αυτά στο παρελθόν γίνονταν με εχεμύθεια και κινήσεις συνεννόησης. Έτσι και εσείς πετύχατε τη συγκρότηση τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν γίνονται Δημόσια. Η εικόνα του κ. Πολύδωρα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τον ψήφιζα- να μπαίνει στο Μαξίμου να συναντάται με τον πρωθυπουργό, σαν να είχε ήδη αναλάβει, δεν ήταν σωστή. Εδώ πρέπει να έχουμε ομοφωνία και δεν βοηθά η δημοσιοποίηση των ονομάτων, πολύ περισσότερο από το ΕΣΡ, που τα κανάλια ενδιαφέρονται» είπε.

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση: «Σας κατανοώ... Αντί η κυβέρνηση να σας βοηθήσει, έρχεται και φέρνει νόμο που αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Αντί να φέρει τότε το νόμο-"γέφυρα", το κάνει τώρα».

Απαντώντας, δε, στον κ. Βούτση, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι ο όρος «αναστολή» είναι νομικά ορθός, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές, εξήγησε: «Ο όρος "αναστολή" δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Τι θα νομοθετήσουμε δηλαδή; Τι είναι αυτά; Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητεί λύσεις, όπως καλοπροαίρετα έχει κανεί στο προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί καχυποψία. Άλλο το κόμμα του και άλλο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τι δουλειά έχει και προτείνει ο Τσίπρας; Την σώσατε την παρτίδα βγαίνοντας από την Βουλή και λέγοντας ότι αύριο θα προτείνετε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το σαμποτάρει και βάλλει συνεχώς κατά της ΝΔ».

Με τη σειρά της, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση Πολύδωρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται όχι μόνο η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και η ανάθεση σε αυτό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για την έναρξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «νίκη της κυβέρνησης» τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, όπως εξήγησε, αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα.

«Πιο έντιμη θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου» ανέφερε σε άλλο σημείο, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε» είπε στο τέλος.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον κ. Πολύδωρα, λέγοντας: «Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον κ. Πολύδωρα. Αυτά τα δύο όμως δεν θα με έκαναν να φύγω από την συντεταγμένη θέση του κόμματός μου. Όμως, ακούγοντας τον κ. Πολύδωρα, κατάλαβα ότι δεν τον ενδιαφέρει το προεδρείο του ΕΣΡ, αλλά ο επικείμενος ανασχηματισμός και η θέση της κυρίας Γεροβασίλη. Τέτοια πράγματα για τον κ. Τσίπρα ούτε η κυρία Γεροβασίλη δεν θα μπορούσε να πει».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης