Πρόεδρος Παραολυμπιονικών κατά Τσίπρα: Μας έχετε ισοπεδώσει

Πρόεδρος Παραολυμπιονικών κατά Τσίπρα: Μας έχετε ισοπεδώσει

Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του κ. Φουντουλάκη: «Στα άτομα με αναπηρία κάθε περικοπή είναι πιο βαριά απ' ότι στα άλλα άτομα»

Πρόεδρος Παραολυμπιονικών κατά Τσίπρα: Μας έχετε ισοπεδώσει
Δριμύ κατηγορώ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ατόμων με αναπηρία εξαπέλυσε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο Γιώργος Φουντουλάκης, πρόεδρος της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής.


Κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης προς απόδοση τιμής στα μέλη της ελληνικής εθνικής αποστολής που συμμετείχαν στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο 2016, ο κ. Φουντουλάκης παρενέβη και απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «στα άτομα με αναπηρία καθε περικοπή είναι πιο βαριά από ότι στα άλλα άτομα».
Κλείσιμο

Με συγκίνηση που τον ανάγκασε να διακόψει για λίγο την τοποθέτησή του  συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει θέμα ανεργίας. Εσείς μπορεί να βρείτε και να κάνετε ένα μεροκάματο εγώ κι οι συνάδελφοί μου δεν μπορούμε. Θέλουμε στήριξη από την πολιτεία. Δεν ζητάω να μας δώσετε πίσω όσα μας πήραν άδικα αλλά πρέπει να μπει κυριε πρωθυπουργέ φραγμός σε περαιτέρω περικοπές και μέτρα που θα κάνουν τα άτομα με αναπηρία να κλειστούν στο σπίτι τους»

«Ο νόμος που μας έκοψε τις επικουρικές αναπηρικές συντάξεις μας ισοπέδωσε» συνέχισε ο πρόεδρος της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής.



«Καταλαβαίνουμε τους εκβιασμούς του ξένου παράγοντα και τις προσπάθειές σας για να ανατρέψετε την κατάσταση. Όμως κατανοήστε μας. Εγώ που είμαι ανάπηρος με 80% δεν είναι δυνατόν να πληρώνω ΕΝΦΙΑ το ίδιο με τους επιχειρηματίες» τόνισε ο Γιώργος Φουντουλάκης εξηγώντας ότι πλήρωνε 65 ευρώ «και τώρα πληρώνω 340 ευρώ».

«Θέλουμε στήριξη απο την πολιτεία» ήταν η κραυγή του προέδρου της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής που συμπλήρωσε: «Δεν ζητώ να μας επιστρέψουν όσα άδικα μας πήρανε, όμως θέλω να σταματήσουν οι περικοπές στους ανάπηρους».

«Θέλω πάνω από 400 ευρώ βενζίνη για να κινηθώ και να είμαι χρήσιμος» συνέχισε ο κ. Φουντουλάκης επισημαίνοντας: «Προστατεύστε τα άτομα με αναπηρία. Αν δεν το κάνετε θα έχετε τύψεις».



Στην εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι 15% των προσλαμβανομένων μέσω ΑΣΕΠ στο εξής θα είναι άτομα με αναπηρία ο πρόεδρος της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής ανέφερε ότι έχει προτείνει επανειλημμένα «να προσλαμβάνετε αμισθί συμβούλους άτομα με αναπηρία».

Δείτε το βίντεο με τις εξαγγελίες Τσίπρα



Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Φουντουλάκη, προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και αρχηγού της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής «ΡΙΟ 2016»:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, ως άτομο, σας εκτιμώ ιδιαίτερα και είχα την τύχη να με τιμήσετε κάποτε στο ψηφοδέλτιό σας. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Θέλω, όμως, να σας επισημάνω κάποια σημεία που μας ισοπεδώνουν. Το άτομο με αναπηρία πιστεύω ότι είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Όταν παίρνετε κάποιο μέτρο, εισπράττει τη μεγαλύτερη αρνητικότητα του μέτρου. Και σε εμάς έγιναν αδικίες. Πιστεύω ότι τις αδικίες αυτές τις εισηγούνται κάποιοι τεχνοκράτες που, για μένα, είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι, το εισηγητικό, προς τους Υπουργούς, προς τον Πρωθυπουργό και γενικότερα σε όλους. Θα σας δώσω δύο – τρία παραδείγματα.

Ο τελευταίο νόμος που μας έκοψε τις επικουρικές συντάξεις και στα άτομα που έχουν 80% και πάνω αναπηρία ήταν ισοπεδωτικός. Μιλάμε για περικοπές που έφτασαν στα 250 ευρώ, με μια σύνταξη που έπαιρνε ένας παραπληγικός γύρω στα 1.250 με 1.300 ευρώ.

Κατανοούμε πλήρως τη δυσκολία της χώρας και την πίεση του ξένου παράγοντα, τους αρνητικούς συνομιλητές που έρχονται στην Ελλάδα και συζητούν μαζί σας. Ταυτόχρονα, γνωρίζω την προσπάθειά σας και τις θέσεις σας, καθώς και τη δυνατότητα της αντοχής σας να προσπαθείτε συνέχεια να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή. Όμως, φανταστείτε αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν πόσο ισοπεδωτικά και τι αντίκτυπο έχουν στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία. Σας μιλώ για αυτούς που έχουν από 80% και πάνω αναπηρία. Δεν πιάνω το παρακάτω ποσοστό που και αυτοί θα έχουν έναν ιδιαίτερο προβληματισμό. Δεν είναι δυνατόν, κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς, τα άτομα με αναπηρία, να πληρώνουμε ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτό που πληρώνει ένας που έχει είτε 1.500 ευρώ μισθό είτε και παραπάνω είτε ιδιοκτήτης καταστήματος είτε επιχειρηματίας ή όχι. Κάποτε, πληρώναμε 1 ευρώ συμβολικά το τετραγωνικό. Προσωπικά, πλήρωνα 65 ευρώ και προχθές πλήρωσα 340 ευρώ.  

Κάποτε είχαμε τα φάρμακα δωρεάν με  μηδέν συμμετοχή. Σήμερα με ένα τερτίπι προηγούμενης κατάστασης, δεν θυμάμαι ακριβώς το χρόνο, πληρώνουμε συμμετοχή. Στα 150 €, στα 200 €, που είναι μόνιμα φάρμακα, απαιτούμενα για τον ανάπηρο, πληρώνει 30€, 40€ και 50€ και δεν δέχομαι αμφισβήτηση από κανέναν ότι αυτό είναι ψευδές.

Υπάρχει το πρόβλημα της εργασίας των ατόμων με αναπηρία. Εσείς, κυρίες και κύριοι βουλευτές, που δεν έχετε πρόβλημα - μιλάω εικονικά και παραδειγματικά – στην κρίση ανεργίας που ταλανίζει τον τόπο μπορεί να βρείτε να κάνετε δύο μεροκάματα κάπου. Εγώ, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούμε. Εμείς θέλουμε στήριξη από την πολιτεία.

Δεν ζητάω να μας επιστραφούν πίσω αυτά που μας έχουν πάρει άδικα, αυτά που προανέφερα, θέλω όμως, κύριε Πρωθυπουργέ και πιστεύω ότι έχετε τη δυνατότητα, να μπείτε φραγμός σε περαιτέρω περικοπές και μέτρα που θα κάνουν τον ανάπηρο να πάει 40 χρόνια πίσω και να κλειστεί στο σπίτι του.

Ένα άτομο με κινητική αναπηρία, κ. βουλευτές,  για να κινηθεί -γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να πάει όπως εσείς ούτε στο μετρό, ούτε στον ηλεκτρικό, κινείται με το αυτοκίνητό του - παίρνει ένα μικρό επίδομα καυσίμων, το οποίο όμως δεν τον καλύπτει με τίποτα. Προσωπικά, εγώ που είμαι ενεργός στην κοινωνία λόγω της θεσμικής θέσης, θέλω πάνω από 400 € το μήνα βενζίνη για να μπορώ να είμαι και ωφέλιμος στην κοινωνία και να υπηρετήσω όσο μπορώ καλύτερα το χώρο αυτό που τον υπηρετώ τριάντα χρόνια.

Γι' αυτό θα ήθελα - και απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα - να στηρίξετε και να προστατεύσετε τα άτομα με αναπηρία, διότι αν γίνει αυτό πολλοί από σας θα έχετε τύψεις αργότερα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής που μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε τις θέσεις μας, όπως και κάποιες θέσεις κριτικής με την καλοπροαίρετη σημασία, όχι πολιτική κριτική, εμένα δεν μου αρέσει, ούτε πολιτικός ήμουν ποτέ ούτε πολιτικός θα γίνω ποτέ και όταν κατεβαίνω και διεκδικώ κάποιες θέσεις τις διεκδικώ για να δείξω ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν την ικανότητα.

Είναι λυπηρό, όχι τώρα αλλά από πριν, σε όλα τα Υπουργεία να μην προσλαμβάνεται ένας ανάπηρος σαν σύμβουλος αμισθί. Το έχω ζητήσει πολλές φορές. Έχουμε δικηγόρους, γιατρούς, επιστήμονες που γνωρίζουν τα θέματα των αναπήρων. Απ' ό,τι γνωρίζω μόνο ο κ. Κουρουμπλής έχει άτομο με αναπηρία σύμβουλο στο γραφείο του. Είναι δυνατόν να μη χρησιμοποιείτε αυτή τη δυναμική των ατόμων με αναπηρία; Έχω πει επανειλημμένως σε Υπουργούς, πάρτε άτομα με αναπηρία να σας συμβουλεύουν. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς, εσείς θα αποφασίσετε σε τελική ανάλυση, αλλά να σας ενημερώνουν.

Πιστεύω ότι πολλοί Υπουργοί και πάρα πολλοί πολιτικοί δεν ξέρουν τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Δεν ξέρετε ένας ανάπηρος σε καροτσάκι, από την ώρα που ξυπνάει το πρωί μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσει να κοιμηθεί, τι προβλήματα αντιμετωπίζει και αυτός και η οικογένειά του. Αυτό το πράγμα σημαίνει, ότι ίσως δεν μας έχετε εμπιστοσύνη. Δείξτε μας μια εμπιστοσύνη. Θα είναι καλό για μας και για σας.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, ούτε να σας φορτίσω, ούτε σκοπό είχα να προκαλέσω τον οίκτο σας ή να μας δείτε με ένα άλλο πνεύμα. Είμαστε αρκετά υπερήφανοι, αξιοπρεπείς και ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε να έχουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης