Συμφωνούν διαφωνώντας... κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το πλεόνασμα

Συμφωνούν διαφωνώντας... κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το πλεόνασμα

Αφορμή οι δηλώσεις Στουρνάρα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από 3,5%

Συμφωνούν διαφωνώντας... κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το πλεόνασμα
Ευρύτερη συναίνεση προκαλεί η πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη,
για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους που να προβλέπει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, από το 3,5% στο 2%.

Κλείσιμο
Μετά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,
τάχθηκε υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων μετά από συμφωνία με τους εταίρους. Η πρόταση που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κωδικοποιημένη ως 2+4, συμπληρώνεται με την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αφενός θα αποτελούν την εγγύηση για να δεχθούν οι εταίροι τον νέο στόχο και αφετέρου θα εξασφαλίζουν ρυθμό ανάπτυξης 4%, ώστε συνδυαστικά με το αναθεωρημένο πλεόνασμα, να περιορίζουν την λιτότητα και να εξασφαλίζουν ότι η χώρα θα μπει σε φάση μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπυξης που θα επιτρέπει τη μείωση του δημόσιου χρέους. 

Στο θέμα τοποθετήθηκε στην αρχή της εβδομάδας με άρθρο του στους Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι «ο στόχος του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της Ευρωζώνης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% είναι μη ρεαλιστικός και κοινωνικά ανέφικτος». Απηύθυνε δε έκκληση προς τους εταίρους της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους ώστε από το 2018 και μετά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 3,5%, αλλά και να προχωρήσουν σε ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο «εθνικό μέτωπο» προκειμένου να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση μετά το 2018, οπότε ολοκληρώνεται το παρόν πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, και μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogoup ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε επισημάνει ότι είναι μη ρεαλιστικό ένα πλεόνασμα 3,5% για μακρύ χρονικό διάστημα. Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του ΔΝΤ που επίσης θεωρεί μη ρεαλιστικό τον στόχο για πλεόνασμα της τάξης του 3,5%. 

Στην ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος αναφέρθηκε όμως και η Φώφη Γεννηματά. Με δηλώσεις της στην Real News η κυρία Γεννηματά επισημαίνει ότι «ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018, δεν μπορεί να επιτευχθεί...». Η εθνική γραμμή την οποία προτείνει ξεκινά από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, και περιλαμβάνει «επαναπροσδιορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018, με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος».

Ενώ όμως επί της ουσίας τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% είναι μακροχρόνια ανέφικτο και πρέπει να αναθεωρηθεί, εντούτοις βρήκαν τρόπο να συγκρουστούν και γι αυτό. Αρχικά η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «Μετά την θετική αποδοχή από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά... Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας».

Η ανακοίνωση της ΝΔ προκάλεσε όμως αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ που δεν θέλει να εμφανιστεί ως «ουρά» του Κυριάκου Μητσοτάκη:«Στο ΠΑΣΟΚ ακόμα γελάμε με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και τώρα ονειρεύεται εκλογές. Για ποια εθνική γραμμή λοιπόν μας μιλάει;», αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε όμως και η κυβέρνηση με ανακοίνωση, με την οποία στρέφεται κατά και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωση υποστηρίζει: «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας... Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια.

Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα”. Ακολούθως η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι προτείνει τη μείωση των πλεονασμάτων γιατί συντάσσεται με το ΔΝΤ τόσο στο θέμα του πλεονάσματος όσο και στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. 

Οι ευρύτερες προϋποθέσεις, εντός και εκτός χώρας, για μία αναθεώρηση της συμφωνίας που θα ξεκινά από το σκέλος του πλεονάσματος έχουν διαμορφωθεί καθώς όλες οι πλευρές ΕΕ και ΔΝΤ και φυσικά η κυβέρνηση και τα κόμματα συμφωνούν ότι η συμφωνία που ψηφίστηκε πολύ απλά δεν βγαίνει. Φυσικά η οποιαδήποτε αλλαγή σε μία συμφωνία που υπογράφηκε μόλις πριν από έναν μήνα δεν θα γίνει άμεσα, άλλωστε μέχρι το 2018 υπάρχει χρόνος και μέχρι τότε θα έχουν εξαχθεί και συμπεράσματα από την υλοποίηση της παρούσας συμφωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης