Ανοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο

Ανοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου, ανέρχεται στους 542.915

Ανοιξαν οι κάλπες στην  Κύπρο
Οι Κύπριοι
ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν για 11η φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, τους 56 βουλευτές του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι έδρες είναι 80, αλλά μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις δομές του κράτους το 1964 οι 24 έδρες παραμένουν κενές. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 και με ένα διάλειμμα μίας ώρας στις 12:00 θα κλείσουν στις 6:30 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι έχουν αιτηθεί εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο στον οποίο δεν εγγράφονται αυτομάτως όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου, ανέρχεται στους 542.915, ο οποίος είναι κατά 12 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος από αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2011.

Για πρώτη φορά δικαιούνται να ψηφίσουν οι Κύπριοι που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 6 εκλογικά κέντρα και στη Βρετανία δύο.
Κλείσιμο

«Πάλη» κομμάτων

ΔΗΣΥ

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις θα κερδίσει τη πρώτη θέση αλλά το στοίχημα είναι να περάσει το 30% και να μην έχει απώλειες εδρών. Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ηγείται του κόμματος ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ΔΗΣΥ έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τη διαχείριση τους από τη κυβέρνηση, αλλά και τη σύγκρουση με επαγγελματικές ομάδες όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ.

ΑΚΕΛ

Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) ελπίζει να υπερβεί σε ποσοστά το 27% των τελευταίων εκλογών και να μην απωλέσει έδρες.  Παρά το ότι έχουν παρέλθει περισσότερα από 3 χρόνια από την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια από τη Προεδρία της Δημοκρατίας, πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν πως φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και την είσοδο σε μνημόνιο το 2013. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δεν αμφισβητείται από τα στελέχη του κόμματος καθώς επανεξελέγη προσφάτως στην ηγεσία.

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) ελπίζει σε ένα ποσοστό 12-15% που θα επιβεβαιώσει τον ρυθμιστικό του ρόλο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ). Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ηγείται για πρώτη φορά του κόμματος σε βουλευτικές εκλογές αντιμετωπίζοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να μην βρίσκονται στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι υποψήφιοι, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο αντιπρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός εσωτερικών Χρήστος Πατσαλίδης κ.α

ΕΔΕΚ

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ υπό την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου δεν έχει θέσει ψηλά τον πήχη και στοχεύει σε διατήρηση των 5 εδρών που κατείχε την περασμένη πενταετία. Το εγχείρημα φαίνεται δύσκολο καθώς θα πρέπει να υπερβεί το 7% κάτι που δεν καταδεικνύει καμία μέτρηση μέχρι τώρα. Και στην ΕΔΕΚ υπάρχει εσωκομματική τριβή καθώς κανένας από τους πρώην βουλευτές δεν είναι υποψήφιος, ενώ ο τέως Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Γ. Ομήρου διατηρεί σαφείς αποστάσεις από το κόμμα.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Οι Οικολόγοι δίνουν μάχη για να παραμείνουν στη Βουλή. Μέχρι σήμερα κατάφερναν να εκπροσωπηθούν μόνο με έναν βουλευτή, τον Γιώργο Περδίκη. Προσφάτως υπήρξε διεύρυνση του κόμματος με συνεργασία διαφόρων προσωπικοτήτων και κινημάτων που έδωσαν μια νέα δυναμική και ίσως βοηθήσουν να ξεπεραστεί το 3,6% που αποτελεί το εκλογικό όριο.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών με ηγέτη τον πρώην υπουργό εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα αναμένεται να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3,6% και να εισέλθει στη Βουλή. Στην προηγούμενη Βουλή είχε έναν βουλευτή ο οποίος όμως είχε αποσκιρτήσει από το ΕΥΡΩ.ΚΟ (Ευρωπαϊκό Κόμμα) το οποίο διαλύθηκε προσφάτως. Ο κ. Λιλλήκας δέχεται έντονη κριτική λόγω της πολιτικής του πορείας καθώς ξεκίνησε ως συνεργάτης τυ πρώην Προέδρου Βασιλείου, συνεργάστηκε με το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς ΑΔΗΣΟΚ, διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ, συντάχθηκε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, συνεργάστηκε με την ΕΔΕΚ και παρά το ότι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ιδρύσει κόμμα.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ιδρύθηκε μόλις πριν τρεις μήνες από την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους η οποία αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ χωρίς να παραιτηθεί από την έδρα στην Ευρωβουλή. Με το κίνημα συνεργάστηκε και ο Δημήτρης Συλλούρης, πρώην πρόεδρος του ΕΥΡΩ.ΚΟ που διαλύθηκε και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η «Αλληλεγγύη» θα εισέλθει στη Βουλή αλλά τα ποσοστά είναι οριακά και δεν υπάρχει βεβαιότητα. Η κα Θεοχάρους δέχεται έντονη κριτική γιατί δεν παρέδωσε την έδρα της στην ευρωβουλή μετά την αποχώρηση της από τον ΔΗΣΥ ενώ κατηγορείται και για ασυνέπεια αφού ξεκίνησε ως υποψήφια του ΔΗΚΟ για να μεταπηδήσει στον ΔΗΣΥ και μετά να ιδρύσει δικό της κόμμα.

ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ είναι το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο και παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις δεν το δείχνουν να εισέρχεται στη Βουλή ξεπερνώντας το 3,6% , ίσως αποτελέσει την έκπληξη αφού οι ψηφοφόροι του δείχνουν να μην τοποθετούνται στις δημοσκοπήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του εκλογικού ορίου από το 1,8% στο 3,6% πριν λίγους μήνες είχε ως επιχείρημα την ανακοπή εισόδου του ΕΛΑΜ στη Βουλή.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Στις εκλογές μετέχουν επίσης πολλοί άλλοι σχηματισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι χωρίς ιδιαίτερη δυναμική ή ελπίδες εκλογής. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για γραφικές περιπτώσεις που αποτελούν το «αλατοπίπερο» κάθε εκλογικής διαδικασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης