Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια

Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια

"Η καθεμιά από τις 28 χώρες έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε", τονίζει μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ

Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια
"Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν θελήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες
", δηλώνει σε συνέντευξή του στη φλαμανδική εφημερίδα De Standaard o Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι οι χώρες που δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις, υπό την μορφή της λήψης λιγότερων κονδυλίων. "
Η καθεμιά από τις 28 χώρες έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Στις 7 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια ακόμη σύνοδος κορυφής. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί η απάντηση που απαιτείται από τις περιστάσεις. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε", τονίζει ο Σ. Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι χώρες της
Κλείσιμο
ΕΕ δεν πρέπει να είναι αφελείς και εφόσον είναι έτοιμες να διαθέσουν στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ, τότε κι αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια αποτυχία. Το νομοσχέδιο περί παροχής πρόσβασης των Σύρων προσφύγων στην αγορά εργασίας βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Οι Τούρκοι καταβάλλουν προσπάθειες στον αγώνα εναντίον των δουλεμπόρων και ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους. Και δεν έχουμε ακόμα καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. ευρώ", τονίζει ο Σ. Μισέλ.

Σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών ελέγχων, ο Βέλγος πρωθυπουργός βλέπει πρόοδο. "Επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχτεί την στήριξη των άλλων χωρών και της Επιτροπής για λόγους που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας αλλά ίσως είχαν να κάνουν και με ένα αίσθημα εθνικής περηφάνειας. Τώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της και ολοένα και περισσότερο ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια. Και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι ένα νέο στοιχείο που σίγουρα θα παράγει αποτελέσματα. Και τα 4 από τα 5 hotspots είναι πλέον λειτουργικά, γεγονός που θα βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων".

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Έλληνα πρωθυπουργού να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις εάν κλείσουν τα σύνορα με την πΓΔΜ, ο Βέλγος πρωθυπουργός απαντά:

"Κάτι τέτοιο δεν μου προξενεί δέος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και χρειάζεται την βοήθεια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία της. Όλοι πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια στις βαρυσήμαντες δηλώσεις που γίνονται ενώπιον του Κοινοβουλίου προκειμένου να διατηρηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το λέω ακόμα μια φορά: Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις. Συνειδητοποιώ όμως ότι η απογοήτευση και η ανυπομονησία της κοινής γνώμης είναι μεγάλη. Χάσαμε συνολικά 3 μήνες από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα προκειμένου να καταστήσουμε λειτουργικά τα hotspots. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό μερικές χώρες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μονομερείς αποφάσεις. Είμαι αρκετά ορθολογιστής για να γνωρίζω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο υπό τον όρο όμως ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες".

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα "Le Soir”, ο Βέλγος πρωθυπουργός μιλά για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μεταναστευτική κρίση και απορρίπτει κάθε κριτική που του ασκείται όσον αφορά την απόφασή του για περαιτέρω ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία.

Ο ίδιος επισημαίνει: "Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο καζάνι αυτό κάνουμε εμείς και αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα [τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Calais] με το μεγάλο διακύβευμα που αφορά την προστασία της Σένγκεν. Αναλαμβάνω τις ευρωπαϊκές μου δεσμεύσεις, αλλά δεν είμαι αφελής ώστε να μείνω με τα χέρια σταυρωμένα και να ξυπνήσουμε σε τρεις μήνες με ένα στρατόπεδο τριών χιλιάδων ατόμων σε δραματική κατάσταση".

Κληθείς να σχολιάσει αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι "αφήνουμε την Ελλάδα να γίνει ένα καζάνι που βράζει από μετανάστες ενώ στο Βέλγιο λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μη μας χαλάσουν οι μετανάστες τις διακοπές μας", ο Σ. Μισέλ απαντά τα εξής: "Ως πρωθυπουργός, δεν προτίθεμαι να αφήσω να δημιουργηθούν ζώνες ανομίας, με διακινητές, βία και προβλήματα υγιεινής".

Εν τω μεταξύ, οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι, σε συνέντευξή τους στην De Standaard εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με τις "ανθελληνικές θέσεις" του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος, Ντε Βέβερ για το προσφυγικό.

Η επικεφαλής των Φλαμανδών Φιλελεύθερων, Όπεν Ρούτεν επισημαίνει τα εξής: "Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να λύσουν την προσφυγική κρίση η καθεμιά χωριστά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αλήθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι σοβαρή, αλλά η λύση σίγουρα δεν είναι να λέμε ότι οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνοι τους. Αντιλαμβάνεται κανείς καλά τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Η συλλογιστική είναι ότι οι Έλληνες θα αναγκαστούν τελικά να ενδώσουν εάν αφήσουμε το πρόβλημα να εκραγεί την Ελλάδα και ανακύψει εκεί ένα ανθρωπιστικό δράμα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές. Δεν μπορούμε να παίξουμε Stratego με αληθινούς ανθρώπους, έτσι δεν είναι;"

Συνεχίζοντας, η Όπεν Ρούτεν επισημαίνει ότι "τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Αποτελεί διανοητικό ολίσθημα να σκέφτεται κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και ότι εάν αύριο-μεθαύριο βάλει τα σύνορα στην Αυστρία, τα σύνορά μας θα είναι εκεί. Έτσι δουλεύουν τα πράγματα στην Ευρώπη και μόνον έτσι θα μπορέσουμε να μείνουμε μαζί. Συνειδητοποιώντας δηλαδή ότι ζούμε σε μια ένωση και σκεπτόμενοι κατ’ αυτόν τον τρόπο".

Στο ίδιο μήκος κύματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άλεξ ντε Κρου, αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Ντε Βέβερ λέγοντας ότι όσοι σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, "παίζουν με την φωτιά".

"Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω καλά τον Ντε Βέβερ όταν λέει ότι θα κλείσει τα σύνορα εντός της Ευρώπης και θα προκαλέσει ένα είδος ανθρωπιστικής καταστροφής μόνο και μόνο για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα να αναλάβει δράση. Αυτό το είδος της Ευρώπης, ο καθένας δηλαδή να κοιτάει τον εαυτό του, δεν αποτελεί για μένα λύση", υπογραμμίζει.

"Η πραγματική λύση δεν είναι άλλη από την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης σε συνδυασμό με έναν καλύτερο διαμοιρασμό των προσφύγων εντός της Ευρώπης", παρατηρεί. "Το είδος αυτό παρτίδας πόκερ όπου κάποιος δεν διστάζει να προκαλέσει καταστροφή σε μια χώρα ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα την αναγκάσει να αναλάβει δράση, μοιάζει με παιχνίδι με την φωτιά. Δεν μιλάμε όμως για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά για ανθρώπους", καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης