Γεννηματά προς Παυλόπουλο: Να μην γίνει η Ελλάδα αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων
Γεννηματά προς Παυλόπουλο: Να μην γίνει η Ελλάδα αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων
«Οι ατυχείς χειρισμοί και η απραξία της κυβέρνησης έχουν καταστήσει την Ελλάδα μέρος του προβλήματος και αδύναμο κρίκο στην ΕΕ» τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με επιστολή της. Στόχος της συνάντησης από την πλευρά της κας Γεννηματά είναι να ζητήσει από τον κ. Παυλόπουλο συστράτευση στο θέμα του προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Επιπλέον εκφράζει τους προβληματισμούς της για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και για τον αν διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί δριμύα κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Ζητά δε, συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να αναπτυχθεί ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο για την προσφυγική κρίση.
Επιπλέον εκφράζει τους προβληματισμούς της για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και για τον αν διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί δριμύα κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Ζητά δε, συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να αναπτυχθεί ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο για την προσφυγική κρίση.
Συγκεκριμένα η κα Γεννηματά σχολιάζει σε σχέση με την κυβέρνηση: «Η Κυβέρνηση κατά τη δεκατετράμηνη θητείας της, με τους ατυχείς χειρισμούς των στελεχών της, με την αναβλητικότητα και την απραξία της και συνολικά με την αδυναμία διαχείρισης, έχει επιτείνει το πρόβλημα. Δυστυχώς η Ελλάδα εγκλωβίστηκε μέσα από αδυναμίες, αστοχίες και λάθη και σήμερα προβάλλει ως μέρος του προβλήματος και ως ο προβληματικός και αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ καταθέτει τους παρακάτω προβληματισμούς: «Δεν μας είναι γνωστά τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ. Ούτε είναι γνωστοί οι κανόνες και οι αρχές εμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Οι όποιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την σχετική ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ (δηλαδή και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας) δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού ως προς τα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγερθούν ως προς το απαραβίαστο των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αιγαίου».
Σε ότι αφορά στις ευθύνες της Τουρκίας αναφέρει: «Οι λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά και οι δεδομένες ευθύνες, αντιφάσεις, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αρνητικό σημείο για την Ελλάδα, με την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο ως προς τις ευθύνες, το ρόλο της και την αδράνειά της, μιας και είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Η κα Γεννηματά προαναγγέλει πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο θα καταθέσει «συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, πριν η χώρα μας φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε
1.Το «μεταναστευτικό-προσφυγικό» είναι ένα μείζον και κρίσιμο Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα γιατί γεννήθηκε, κλιμακώνεται και κορυφώνεται σε συνδυασμό με γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις συμφερόντων, με στρατιωτικές επεμβάσεις, με πολεμικές συρράξεις, με εμφύλιους εθνοτικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς σπαραγμούς, με αποσταθεροποίηση και διάλυση Κρατών, με την ανάδειξη του ISIS και της τρομοκρατίας, με τις συνθήκες φόβου, ανισοτήτων και υποανάπτυξης. Κατά συνέπεια η Διεθνής Κοινότητα, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ έχουν χρέος να δώσουν λύσεις για την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη σε όλες τις χώρες αυτής της εύφλεκτης και πολύπαθης περιοχής του κόσμου.
2.Το «μεταναστευτικό-προσφυγικό», εκτός από Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα, έχει αναδειχτεί και σε ζωτικής σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα με σημαντικές κρίσιμες και πρωτόγνωρες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές.
Η Κυβέρνηση κατά τη δεκατετράμηνη θητείας της, με τους ατυχείς χειρισμούςτων στελεχών της, με την αναβλητικότητα και την απραξία της και συνολικά με την αδυναμία διαχείρισης, έχει επιτείνει το πρόβλημα. Δυστυχώς η Ελλάδα εγκλωβίστηκε μέσα από αδυναμίες, αστοχίες και λάθη και σήμερα προβάλλει ως μέρος του προβλήματος και ως ο προβληματικός και αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απώλεια χρόνου συνδέθηκε με απώλεια δυνατοτήτων, ευκαιριών και έγκαιρων παρεμβάσεων. Η ολιγωρία και η αντιφατική πολιτική της Κυβέρνησης έδωσε το πρόσχημα να διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κοινή πρωτοβουλία – μέτωπο ορισμένων χωρών (όπως η πρωτοβουλία Βίσεγκραντ με την Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.α) ενάντια στην Ελλάδα με στόχο την απομόνωσή της και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στη Χώρα μας.
3.Με σειρά παρεμβάσεών μου προσπάθησα να αναδείξω τις εθνικές διαστάσεις του συγκεκριμένου θέματος. Συμφώνησα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό την Προεδρία σας, στην αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ζήτησα την Εθνική Συνεννόηση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για συντονισμένες δράσεις, προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Πήρα πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Γκάμπριελ, Σταϊνμάιερ και Πιτέλα.
Δήλωσα τόσο στη Βουλή, όσο και στη συνάντηση που ζήτησα και είχα με τον κ. Πρωθυπουργό, πως ως Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλουμε να συμβάλουμε στην επίλυσή του, με πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην Ε.Ε.
Οι λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά και οι δεδομένες ευθύνες, αντιφάσεις, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αρνητικό σημείο για την Ελλάδα, με την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο ως προς τις ευθύνες, το ρόλο της και την αδράνειά της, μιας και είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Πολύ φοβάμαι ότι θα παρουσιαστούν ως ενδεχόμενες λύσεις, ορισμένες επιλογές που δεν αποκλείεται να αποδειχτούν επικίνδυνες για τη χώρα μας και τα συμφέροντά της.
4. Την περασμένη Πέμπτη (11/2/2016), με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση της γνωστής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αναφέρθηκα στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί εξελίξεις με δραματικό χαρακτήρα. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα.
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας εμφανίζεται να ζητά μαζί με την Τουρκία κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «Θα παλέψει με όλη της δύναμη, ώστε να υιοθετηθεί η λύση της εφαρμογής της συμφωνίας της Ένωσης με την Τουρκία». Ενώ είναι γνωστό ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά προϊόν διμερών εντατικών επαφών μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «Οι Σύριοι πρόσφυγες δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ενώ είναι γνωστό, ότι ο κύριος όγκος, αυτή τη στιγμή, των προσφύγων, προέρχεται από την Συρία.
Δεν μας είναι γνωστά τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ. Ούτε είναι γνωστοί οι κανόνες και οι αρχές εμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Οι όποιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την σχετική ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ (δηλαδή και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας) δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού ως προς τα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγερθούν ως προς το απαραβίαστο των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αιγαίου. Η αναφορά του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας για δράση των δύο χωρών μέσα στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους δεν διευκρινίζει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για ευαίσθητα θέματα Ελληνικής Κυριαρχίας.
5. Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Οι εξηγήσεις αυτές όμως δεν εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο, δεν επιτρέπουν την πλήρη διάγνωση της αλήθειας και πολύ περισσότερο εφησυχασμούς και πανηγυρισμούς.
Η ενημέρωση της Κυβέρνησης προς τη Βουλή και τα Κόμματα οφείλει να είναι ουσιαστική και αναλυτική, με στοιχεία έτσι ώστε να έχουμε όλοι μας μια συνολική και καθαρή εικόνα, χωρίς σκιές. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε θετικά σε μια Εθνική Στρατηγική.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε ως χώρα, με διορατικότητα, φρόνηση και αποφασιστικότητα, να προασπίσουμε την Εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως αυτά τεκμηριώνονται ιστορικά και κατοχυρώνονται από Διεθνείς Συμβάσεις με σαφήνεια δίχως αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε νικηφόρες μάχες για να μην καταστεί η Ελλάδα ένας «χώρος – αποθήκη» δυστυχισμένων ανθρώπων και για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια για την απομόνωση της Ελλάδας και την έξοδό της από τη συνθήκη Σένγκεν.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε ελπιδοφόρες μάχες για να σωθεί το όραμα, το σχέδιο, η τιμή, οι αρχές και οι αξίες της Ενωμένης Ευρώπης με όρους ενότητας, αλληλεγγύης, ειρήνης, δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Γιατί το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να στιγματίζεται με ξενοφοβίες, ρατσισμούς, φράχτες, τείχη και βαρβαρότητες.
Η προφανής κρισιμότητα της όλης κατάστασης, με οδηγεί, κύριε Πρόεδρε, στην απόφαση να ζητήσω συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καταθέσω συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, πριν η χώρα μας φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ καταθέτει τους παρακάτω προβληματισμούς: «Δεν μας είναι γνωστά τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ. Ούτε είναι γνωστοί οι κανόνες και οι αρχές εμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Οι όποιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την σχετική ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ (δηλαδή και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας) δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού ως προς τα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγερθούν ως προς το απαραβίαστο των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αιγαίου».
Σε ότι αφορά στις ευθύνες της Τουρκίας αναφέρει: «Οι λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά και οι δεδομένες ευθύνες, αντιφάσεις, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αρνητικό σημείο για την Ελλάδα, με την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο ως προς τις ευθύνες, το ρόλο της και την αδράνειά της, μιας και είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Η κα Γεννηματά προαναγγέλει πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο θα καταθέσει «συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, πριν η χώρα μας φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε
1.Το «μεταναστευτικό-προσφυγικό» είναι ένα μείζον και κρίσιμο Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα γιατί γεννήθηκε, κλιμακώνεται και κορυφώνεται σε συνδυασμό με γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις συμφερόντων, με στρατιωτικές επεμβάσεις, με πολεμικές συρράξεις, με εμφύλιους εθνοτικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς σπαραγμούς, με αποσταθεροποίηση και διάλυση Κρατών, με την ανάδειξη του ISIS και της τρομοκρατίας, με τις συνθήκες φόβου, ανισοτήτων και υποανάπτυξης. Κατά συνέπεια η Διεθνής Κοινότητα, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ έχουν χρέος να δώσουν λύσεις για την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη σε όλες τις χώρες αυτής της εύφλεκτης και πολύπαθης περιοχής του κόσμου.
2.Το «μεταναστευτικό-προσφυγικό», εκτός από Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα, έχει αναδειχτεί και σε ζωτικής σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα με σημαντικές κρίσιμες και πρωτόγνωρες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές.
Η Κυβέρνηση κατά τη δεκατετράμηνη θητείας της, με τους ατυχείς χειρισμούςτων στελεχών της, με την αναβλητικότητα και την απραξία της και συνολικά με την αδυναμία διαχείρισης, έχει επιτείνει το πρόβλημα. Δυστυχώς η Ελλάδα εγκλωβίστηκε μέσα από αδυναμίες, αστοχίες και λάθη και σήμερα προβάλλει ως μέρος του προβλήματος και ως ο προβληματικός και αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απώλεια χρόνου συνδέθηκε με απώλεια δυνατοτήτων, ευκαιριών και έγκαιρων παρεμβάσεων. Η ολιγωρία και η αντιφατική πολιτική της Κυβέρνησης έδωσε το πρόσχημα να διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κοινή πρωτοβουλία – μέτωπο ορισμένων χωρών (όπως η πρωτοβουλία Βίσεγκραντ με την Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.α) ενάντια στην Ελλάδα με στόχο την απομόνωσή της και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στη Χώρα μας.
3.Με σειρά παρεμβάσεών μου προσπάθησα να αναδείξω τις εθνικές διαστάσεις του συγκεκριμένου θέματος. Συμφώνησα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό την Προεδρία σας, στην αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ζήτησα την Εθνική Συνεννόηση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για συντονισμένες δράσεις, προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Πήρα πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Γκάμπριελ, Σταϊνμάιερ και Πιτέλα.
Δήλωσα τόσο στη Βουλή, όσο και στη συνάντηση που ζήτησα και είχα με τον κ. Πρωθυπουργό, πως ως Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλουμε να συμβάλουμε στην επίλυσή του, με πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην Ε.Ε.
Οι λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά και οι δεδομένες ευθύνες, αντιφάσεις, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αρνητικό σημείο για την Ελλάδα, με την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο ως προς τις ευθύνες, το ρόλο της και την αδράνειά της, μιας και είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Πολύ φοβάμαι ότι θα παρουσιαστούν ως ενδεχόμενες λύσεις, ορισμένες επιλογές που δεν αποκλείεται να αποδειχτούν επικίνδυνες για τη χώρα μας και τα συμφέροντά της.
4. Την περασμένη Πέμπτη (11/2/2016), με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση της γνωστής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αναφέρθηκα στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί εξελίξεις με δραματικό χαρακτήρα. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα.
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας εμφανίζεται να ζητά μαζί με την Τουρκία κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «Θα παλέψει με όλη της δύναμη, ώστε να υιοθετηθεί η λύση της εφαρμογής της συμφωνίας της Ένωσης με την Τουρκία». Ενώ είναι γνωστό ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά προϊόν διμερών εντατικών επαφών μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «Οι Σύριοι πρόσφυγες δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ενώ είναι γνωστό, ότι ο κύριος όγκος, αυτή τη στιγμή, των προσφύγων, προέρχεται από την Συρία.
Δεν μας είναι γνωστά τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ. Ούτε είναι γνωστοί οι κανόνες και οι αρχές εμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Οι όποιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την σχετική ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ (δηλαδή και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας) δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού ως προς τα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγερθούν ως προς το απαραβίαστο των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αιγαίου. Η αναφορά του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας για δράση των δύο χωρών μέσα στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους δεν διευκρινίζει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για ευαίσθητα θέματα Ελληνικής Κυριαρχίας.
5. Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Οι εξηγήσεις αυτές όμως δεν εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο, δεν επιτρέπουν την πλήρη διάγνωση της αλήθειας και πολύ περισσότερο εφησυχασμούς και πανηγυρισμούς.
Η ενημέρωση της Κυβέρνησης προς τη Βουλή και τα Κόμματα οφείλει να είναι ουσιαστική και αναλυτική, με στοιχεία έτσι ώστε να έχουμε όλοι μας μια συνολική και καθαρή εικόνα, χωρίς σκιές. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε θετικά σε μια Εθνική Στρατηγική.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε ως χώρα, με διορατικότητα, φρόνηση και αποφασιστικότητα, να προασπίσουμε την Εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως αυτά τεκμηριώνονται ιστορικά και κατοχυρώνονται από Διεθνείς Συμβάσεις με σαφήνεια δίχως αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε νικηφόρες μάχες για να μην καταστεί η Ελλάδα ένας «χώρος – αποθήκη» δυστυχισμένων ανθρώπων και για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια για την απομόνωση της Ελλάδας και την έξοδό της από τη συνθήκη Σένγκεν.
Απαιτούνται κοινές δράσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε ελπιδοφόρες μάχες για να σωθεί το όραμα, το σχέδιο, η τιμή, οι αρχές και οι αξίες της Ενωμένης Ευρώπης με όρους ενότητας, αλληλεγγύης, ειρήνης, δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Γιατί το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να στιγματίζεται με ξενοφοβίες, ρατσισμούς, φράχτες, τείχη και βαρβαρότητες.
Η προφανής κρισιμότητα της όλης κατάστασης, με οδηγεί, κύριε Πρόεδρε, στην απόφαση να ζητήσω συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καταθέσω συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, πριν η χώρα μας φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα