Το planX ήταν σε εφαρμογή: Οι μυστικές αποστολές για τύπωμα χρημάτων, φάρμακα και τρόφιμα

Το planX ήταν σε εφαρμογή: Οι μυστικές αποστολές για τύπωμα χρημάτων, φάρμακα και τρόφιμα

Το Μαξίμου θα ρύθμιζε τα συσσίτια - Οι κινήσεις από το Γ΄ Σώμα Στρατού σε βιομηχανίες τροφίμων και ανταλλακτικών - Λαφαζάνης: Ο Βαρουφάκης δεν μπορεί να έκανε κινήσεις που να μην γνώριζε ο Τσίπρας

Το planX ήταν σε εφαρμογή: Οι μυστικές αποστολές για τύπωμα χρημάτων, φάρμακα και τρόφιμα
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις λεπτομέρειες του PlanX στο οποίο αναφέρθηκε προσφάτως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κυβερνητικό σχέδιο που ενεργοποιήθηκε τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου περιελάμβανε μεταξύ άλλων την οργάνωση συσσιτίων, τη συγκέντρωση φαρμάκων, την απόπειρα ελέγχου όλου του συστήματος τηλεπικοινωνιών της χώρας αλλά και την έκδοση νομίσματος.

Μια από τις πτυχές του σχεδίου προέβλεπε, επίσης, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αναλάμβανε να οργανώσει συσσίτια όπως προκύπτει από την αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος από της 16 Ιουνίου ότι οι αρμοδιότητες του ορισμού των στελεχών που θα διαχειρίζονταν τα δελτία τροφίμων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περνούσαν αποκλειστικά στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Το επόμενο μεγάλο κομμάτι του PlanX ήταν όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στο σημερινό του φύλλο η συγκέντρωση φαρμάκων με «αντισυνταγματάρχη» του Γ΄ Σώματος Στρατού να κάνει ραντεβού σε φαρμακοποθήκες στη Μακεδονία έχοντας στην αποστολή του και το ενδεχόμενο επίταξης των τελωνείων. 

Λίγες ημέρες, δε, πριν το δημοψήφισμα κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ζήτησει από τον ΟΤΕ όλο το χαρτογραφημένο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του οργανισμού.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση όμως δεν προετοιμαζόταν μόνο για φάρμακα, τρόφιμα και τηλεπικοινωνίες αλλα στο σχέδιό της είχε και την έκδοση νομίσματος. Όπως αναφέρει η Καθημερινή είχαν οργανωθεί δύο μυστικές αποστολές σε δύο διαφορετικές ηπείρους για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τις επαφές των ομάδων που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν σε γνώση του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε προκύψει ότι θα χρειαζόταν ένα μήνα για το τύπωμα του νομίσματος από τη στιγμή που θα δινόταν η σχετική εντολή. 

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο liberal.gr υποστηρίζει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορει να έκανε κινήσεις που να μην γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής: «Δεν θέλω να σχολιάσω ειδικά τον Γιάνη τον Βαρουφάκη. Αυτήν τη στιγμή είναι εκτός κυβέρνησης. Ασκεί με τον τρόπο του τη δική του κριτική στο κυβερνητική έργο και στο μνημόνιο.  Αυτό  που μπορώ να πω σήμερα και που έχει μία σημασία είναι ότι τελικά την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση την είχε ο Αλέξης ο Τσίπρας. Ο Γιάνης  Βαρουφάκης είχε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία με τον Τσίπρα, όπως είναι ευνόητο και εύλογο και δεν μπορεί να έκανε κινήσεις που να μην ήταν γνωστές στον πρωθυπουργό. Κι αν δεν ήταν άμεσα γνωστές, γινότανε γνωστές εκ των υστέρων. Επομένως, έπαιρνε ο πρωθυπουργός την ευθύνη για τους χειρισμούς του Γιάνη του Βαρουφάκη».

To Plan X ήταν ήδη σε εφαρμογή 
■ Αυτά που είπε ο Βαρουφάκης για το Grexit
■ Ξεκίνησε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας την εβδομάδα του δημοψηφίσματος και διακόπηκε λόγω πιέσεων αλλά και 
της αιφνίδιας στροφής του πρωθυπουργού υπέρ του «Ναι»
■ Οι μυστικές κινήσεις του Γ’ Σώματος Στρατού σε βιομηχανίες ανταλλακτικών και τροφίμων της Θεσσαλονίκης
■ Τα σχέδια επίταξης και ελέγχου των τελωνείων και τα ραντεβού 
του «αντισυνταγματάρχη» σε φαρμακαποθήκες
■ Η επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους στον ΟΤΕ προκειμένου να λάβει χαρτογραφημένο ολόκληρο το σύστημα τηλεπικοινωνιών της χώρας

Εξελίξεις θα πυροδοτήσουν οι σημερινές αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» μετά τη δημόσια παραδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά περί εκπόνησης εναλλακτικού ως προς το ευρώ σχεδίου, με την κωδική ονομασία «Plan X» και τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα. 

Αποκαλύψεις που αναφέρονται σε εμπλοκή του Στρατού στο επίμαχο σχέδιο, σε επιβολή συσσιτίων και ελέγχου από το γραφείο του πρωθυπουργού στην τροφοδοσία της αγοράς, σε προσπάθεια ελέγχου των τηλεπικοινωνιών της χώρας και σε επανακρατικοποιήσεις υποδομών με ταυτόχρονη έκδοση IOUs. 

Παρά τη χλιαρή διάψευση του κ. Βαρουφάκη ότι «σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε εντολή εφαρμογής αυτού του σχεδίου» (αν και παραδέχθηκε ότι προέβλεπε μέριμνες για επάρκεια φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων), το περίφημο Plan X της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. είχε ενεργοποιηθεί σε συνθήκες άκρας μυστικότητας κατά την επίμαχη εβδομάδα μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου αλλά και λίγο πριν, όπως παρουσιάζουμε σήμερα με αδιάψευστα στοιχεία.

Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε η δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου, παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 το πρωί, ότι «ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Τρεις μόλις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα ο κ. Καμμένος είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις καθώς η δήλωση αυτή είχε σχολιαστεί ως «συνταγματική εκτροπή», αφού το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι την ασφάλεια στο εσωτερικό των συνόρων δεν τη διασφαλίζει ο Στρατός αλλά η Ελληνική Αστυνομία. Λίγο αργότερα, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλα Ξουλίδου σε ανοιχτή ομιλία της στο Ωραιόκαστρο είπε ότι πήρε την άδεια του κ. Καμμένου για να αποκαλύψει ότι «ο Στρατός μπορεί να τροφοδοτήσει την Ελλάδα με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης για τους επόμενους 10 μήνες», προκαλώντας νέο σοκ. 
Οι μυστικές κινήσεις 

Την ίδια όμως Πέμπτη το απόγευμα και λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεντάγωνο, όπως τονίζουν απόλυτα αξιόπιστες πηγές μας, ένα στρατιωτικό τζιπ του Γ’ Σώματος Στρατού και πιο συγκεκριμένα του τομέα Διοικητικής Μέριμνας κινούνταν σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, όπως μας αναφέρουν επιχειρηματίες στους οποίους υπήρξε σχετική ενημέρωση, ένας αντισυνταγματάρχης μαζί με ένα ακόμα άτομο, κάτω από συνθήκες μυστικότητας και δίχως να δίνουν πολλές εξηγήσεις, πραγματοποίησαν στοχευμένες επισκέψεις για να εξετάσουν σειρά επιχειρήσεων της ανατολικής Θεσσαλονίκης οι οποίες είναι ενταγμένες στη λίστα «επίταξης» των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις κρίσης. Το εν λόγω στέλεχος του Γ’ Σώματος Στρατού με αυτοψίες θέλησε να πληροφορηθεί κατά πόσο σειρά φαρμακαποθηκών (επισκέφθηκε τουλάχιστον δύο), επιχειρήσεις ανταλλακτικών και εξαρτημάτων οχημάτων και βιομηχανίες τροφίμων ήταν σε θέση να ενταχθούν, εάν καθίστατο αναγκαίο, στο σχέδιο επίταξης που είχε εκπονηθεί. Οι συναντήσεις αυτές συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης 2 Ιουλίου αλλά και την επόμενη μέρα, Παρασκευή 3 Ιουλίου, σε βιομηχανίες της δυτικής πλέον Θεσσαλονίκης με επίσκεψη σε μεγάλο μηχανουργείο αλλά και σε βιομηχανίες που συνεργάζονται με το στράτευμα. Η κινητικότητα προκάλεσε ανησυχία στην τοπική επιχειρηματική κοινωνία, πολλά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μιλούσαν για πορεία σύγκρουσης της χώρας, ενώ όλα αυτά έφτασαν μέχρι και στα αυτιά αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης, δίχως να δοθεί όμως συνέχεια λόγω της πίεσης της προεκλογικής περιόδου. Επίσης, εφόσον οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις διατηρούν σχέσεις με το στράτευμα (είναι βασικοί προμηθευτές ή συνεργάζονται), ελάχιστα πράγματα διέρρευσαν τις επόμενες μέρες, όταν η χώρα υπό συνθήκες πίεσης συνθηκολόγησε. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, στον Στρατό είχαν δοθεί κι άλλες εντολές. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφόρησαν ανώτεροι εκπρόσωποι εποπτικών αρχών με γνώση των διαπραγματεύσεων, τις επίμαχες ημέρες του δημοψηφίσματος είχαν κατατεθεί προτάσεις ο Στρατός να αναλάβει ρόλο στη φύλαξη των τελωνείων, ενώ κινήσεις είχαν υπάρξει για να εξασφαλιστεί ο χάρτης όλων των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικός αξιωματούχος την Τετάρτη 1η Ιουλίου είχε επισκεφθεί υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ ζητώντας να του παραδοθεί το χαρτογραφημένο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του Οργανισμού. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει τον ολοκληρωτικό έλεγχο σε κινητή, σταθερή τηλεφωνία, αλλά και στο Διαδίκτυο. Το εν λόγω στέλεχος αρνήθηκε να παραδώσει το σύστημα ελέγχου των τηλεπικοινωνιών της χώρας και υπήρξε αργότερα νέα παρέμβαση από εκπρόσωπο του Στρατού. 





Ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του τα συσσίτια
Το γεγονός ότι το Plan X είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται με άνωθεν εντολές συνάγεται και από άλλες πληροφορίες. Οπως έγραφε το «ΘΕΜΑ» στις 21 Ιουνίου και επανέλαβε με εκτενές ρεπορτάζ την Κυριακή του δημοψηφίσματος 5 Ιουλίου, με απόφαση της 16ης Ιουνίου (ΦΕΚ 1148) και ενώ οι διαπραγματεύσεις έδειχναν ότι θα ναυαγούσαν, οι αρμοδιότητες του ορισμού των στελεχών που θα διαχειρίζονταν τα δελτία τροφίμων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περνούσαν αποκλειστικά στο γραφείο πρωθυπουργού, με αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ειδικότερα, με ΦΕΚ στις 16/6/2015 ο κ. Τσίπρας απέσπασε -όπως γράφαμε τότε και ποτέ δεν διαψεύστηκε- από την κυρία Βαλαβάνη την αρμοδιότητα του συντονισμού της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης. Η ενέργεια αυτή είχε ενταχθεί σε μια σειρά αιφνίδιας αφαίρεσης και άλλων αρμοδιοτήτων περνώντας στα ψιλά. Η αρμοδιότητα όμως που είχε να κάνει με το Plan X ήταν αυτή του ορισμού από τον πρωθυπουργό των στελεχών του κρατικού μηχανισμού και των υπαλλήλων που θα συντονίζουν το καίριας σημασίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης». Η εν λόγω υπηρεσία που πέρασε «εν κρυπτώ» στα χέρια του πρωθυπουργού έναν μήνα πριν το «μπαμ» στις σχέσεις με τους δανειστές εδρεύει στο κτίριο του υπουργείου Οικονομίας στην οδό Κάνιγγος και παρέμενε για χρόνια ανενεργή. Στην κρίσιμη καλοκαιρινή συγκυρία, όμως, η κυβέρνηση είχε κρίνει διά της αποφάσεώς της ότι έπρεπε να επανενεργοποιηθεί. Θα πρέπει να πούμε ότι ο ρόλος αυτού του τμήματος είναι ο σχεδιασμός του εφοδιασμού και της διακίνησης τροφίμων από το κράτος ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες πείνας, κερδοσκοπίας ή ακόμα και πλιάτσικο λόγω έλλειψης εφοδίων. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι από τα πρώτα προβλήματα που υπήρξαν με την επιβολή των capital controls ήταν αυτά στις εισαγωγές αγαθών από το εξωτερικό αν και η τελική συμφωνία και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου τελικά εξομάλυναν την κατάσταση. Ομως, στις 16 Ιουνίου και την επίμαχη εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ακόμα και ο πρωθυπουργός δεν ήξερε πού θα οδηγούσε η πολιτική σύγκρουσης που είχε επιλέξει. 

Παράλληλες πληροφορίες, τέλος, αναφέρονται σε συναντήσεις που είχαν υπάρξει και με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες (δύο στον αριθμό) με τις οποίες είχε συζητηθεί, από την πλευρά της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το κατά πόσο μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία. 

Το «τρελό» σχέδιο Βαρουφάκη 
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι νέες αποκαλύψεις μας έρχονται να προστεθούν στα δημοσιεύματα που είχαμε πραγματοποιήσει στις 19 Ιουλίου με τα οποία μιλούσαμε για σειρά ενεργειών από τη μεριά της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε η χώρα να προετοιμαστεί για μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές της. Δημοσιεύματα που, μεταξύ άλλων, αποκάλυπταν την ομάδα που διαχειριζόταν το Plan X, το σχέδιο «Πουέρτο Ρίκο» Βαρουφάκη για τη δραχμή, τις εισηγήσεις επανακρατικοποίησης υποδομών (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, πετρέλαια), την υιοθέτηση IOUs και τη συμμετοχή στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Παιδείας, της κυρίας Ελενας Παναρίτη και του Αμερικανοκορεάτη Γκλεν Κιμ. 

Μάλιστα τα υπό τον κ. Βαρουφάκη στελέχη, τα οποία ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει «συνωμότες της δραχμής», είχαν απευθυνθεί και σε συμβουλευτική εταιρεία για τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο προκειμένου να πάρουν τεχνογνωσία. Βάσει πληροφοριών μας, στα σχέδια του κ. Βαρουφάκη ήταν κάτω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό περί «επιθέσεως» που η χώρα μας θα δεχόταν εκ μέρους των δανειστών, συνταξιούχοι και μισθωτοί να λαμβάνουν το 30% των μηνιαίων απολαβών τους και για τα υπόλοιπα χρήματα θα πραγματοποιούνταν απλές λογιστικές εγγραφές-καταθέσεις στους λογαριασμούς τους με νόμισμα όμως τη νέα δραχμή. Στο όλο σενάριο εντάσσονταν και τα αγαπημένα IOUs του πρώην υπουργού Οικονομικών ώστε να πραγματοποιούνται συναλλαγές εντός της επικράτειας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης σε ανοιχτή του ομιλία σε ξένους θεσμικούς επενδυτές είχε αναφερθεί πέρυσι τον Ιούλιο σε στενό του συνεργάτη-φίλο που είχε αναλάβει να χακάρει όλα τα ΑΦΜ. Τι εξυπηρετούσε άραγε αυτή η πρακτική; Ηταν εν γνώσει του κ. Τσίπρα; 

Πάντως παράλληλες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι είχαν μάθει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου την πρόθεση του πρωθυπουργού για σύγκρουση ακόμα και για φυγή στη δραχμή. Από αυτή τη θέση φέρονται να μετέστρεψαν τον κ. Τσίπρα συγκεκριμένα στελέχη του, όπως o κ. Γιάννης Δραγασάκης που σφόδρα διαφώνησε, ο τότε γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας που πραγματοποίησε επαφές και γέφυρες με την ΕΚΤ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ενδεικτική επίσης των αρχικών προθέσεων ρήξης και φυγής από το ευρώ και του σχεδίου που είχε αρχίσει να εκπονείται ήταν η στάση του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2015 στα Χανιά. Τότε, ο πρώην υπουργός απαντώντας σε μια γυναίκα που του φώναξε «είμαστε μαζί σας» της είχε πει «ναι, αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη ε;», προκαλώντας σάλο για την πραγματική ατζέντα του ιδίου και της κυβέρνησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του να ηχογραφεί τις συνομιλίες στο Eurogroup φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση. Και αυτό διότι κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο ιδιόρρυθμος οικονομολόγος έπραξε το ίδιο και στις συναντήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτός ο φόβος κρύβεται πίσω από τη χλιαρή αντίδραση της κυβέρνησης στα όσα αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης την περασμένη Τρίτη. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης