«Παράθυρο» για υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια αφήνει ο Παρασκευόπουλος

«Παράθυρο» για υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια αφήνει ο Παρασκευόπουλος

Δεν θα περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης - Το ενδεχόμενο θα εξεταστεί στο μέλλον, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είπε ο υπουργός - Ελπίζω έτσι να επουλωθεί το ενδοκυβερνητικό ρήγμα, σημείωσε

«Παράθυρο» για υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια αφήνει ο Παρασκευόπουλος
Για το σύμφωνο συμβίωσης, τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια και τις ρυθμίσεις για το βραχιολάκι, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος
σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm. 

Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια δεν θα περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι το ενδεχόμενο θα εξεταστεί στο μέλλον, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή. 

«Θα διευρυνθεί και θα εξετάσει και το θέμα αυτό. Και αυτή τη στιγμή δεν εισάγεται προς ρύθμιση, διότι δεν είναι ώριμο, ούτε από άποψη νομική, από άποψη εργασίας, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αντινομίες ή ιεραρχήσεις που δεν είναι σωστές με άλλες αξίες της έννομης τάξης, του οικογενειακού δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Το θέμα θα το εξετάσει πάρα πολύ προσεκτικά μια επιτροπή, με κορυφαίους αστικολόγους ανά τη χώρα, και σίγουρα, όταν θα έχουμε την πρότασή τους, θα μας είναι πολύ ευκολότερο να πούμε το ναι, το όχι ή το πόσο κτλ» συμπλήρωσε. 
Κλείσιμο

Μάλιστα, αναφερόμενος στο ενδοκυβερνητικό ρήγμα που δημιουργήθηκε για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να επουλωθεί γιατί «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είχαν αντιρρήσεις αποκλειστικά στις ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης και όχι σε άλλα σημεία. Και επειδή πρόκειται γι’ αυτό, ειδικά, τη Δευτέρα, στη δεύτερη ανάγνωση, δηλαδή στην τελευταία διαδικαστική φάση της συζήτησης εν’ όψει της Επιτροπής, να φέρουμε κάποια διευκρίνιση για το θέμα, ελπίζω ότι μπορούν να μεταπειστούν καθ’ οδόν».

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν το βραχιολάκι είπε: 

«Υπάρχουν ρυθμίσεις για όσους είναι σε αδυναμία για την καταβολή του ποσού, αλλά θα έλεγα ότι μας φόβισε λίγο η ρύθμιση στο ότι εισαγάγαμε μια ρύθμιση, και η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2014, και εμείς, με την ελπίδα ότι επενδύουμε στην εκπαίδευση των κρατουμένων κτλ. και όμως έχουμε ελάχιστη εφαρμογή. Σκεφτήκαμε τι φταίει και τι μπορεί να βοηθήσει και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να εξαπλωθεί γεωγραφικά ο θεσμός, να μην εφαρμόζεται πιλοτικά μόνο σε μία-δύο φυλακές, αλλά σε όλη τη χώρα. Επίσης, ότι ένα κώλυμα της ευρύτερης εφαρμογής είναι το γεγονός ότι χρειάζεται μια ευρύτερη άδεια, μια διπλή κρίση, μόνο εάν ο κρατούμενος είναι υπόδικος και όχι όταν είναι κατάδικος. Χρειάζεται δηλαδή η κρίση και του πειθαρχικού συμβουλίου στο οποίο προΐσταται εισαγγελέας και η κρίση του ανακριτή της υπόθεσης, εφόσον υπάρχει υποδικία. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι είναι επαρκής η κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου, με τον προεδρεύοντα εισαγγελέα και αυτό μπορεί να διευκολύνει περισσότερο την εφαρμογή. Στην ακρόαση των φορέων, όμως, στη Βουλή, ήρθε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων, των κατεξοχήν δηλαδή αναφερόμενων στο σχέδιο, ο οποίος είπε ότι κατά τη γνώμη τους δεν επαρκεί μόνο η γνώμη των εισαγγελέων και χρειάζεται και η γνώμη του δικαστή. Μετά από αυτό, δεν μπορούσαμε να επιμείνουμε σε μια ρύθμιση που αποδίδει όλο το βάρος στους εισαγγελείς και που οι εισαγγελείς κρίνουν ότι δεν μπορούν να είναι μόνοι τους αρμόδιοι. Επομένως, το αλλάζουμε και θα υπάρξει και ρύθμιση γραπτή και τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε ότι θα προβλέπεται και η γνώμη εισαγγελέα και η γνώμη ανακριτή και πως σε περίπτωση διαφωνίας δεν θα έχει η γνώμη του ενός χαρακτηριστικά βέτο για του άλλου, αλλά στην περίπτωση αυτή θα αποφαίνεται το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης