LIVE

Κορωνοϊός

Τσακαλώτος: Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός

Τσακαλώτος: Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός

Μόνο με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πέρασε από την επιτροπή το νομοσχέδιο - Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να είναι ψηφισμένα τα μέτρα, είπε ο υπουργός των Οικονομικών προειδοποιώντας ότι αν η δόση δεν εκταμιευτεί πριν από 1.1.2016 θα επιστραφεί στον ESM

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο, εισάγεται αύριο το πρωί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αύριο αργά το βράδυ μετά από δεκάωρη συζήτηση.

Την μεθόριο του Κανονισμού της Βουλής - όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις – επέλεξε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση για να περάσει από την Βουλή το νέο επώδυνο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» με την «βοήθεια» επενδυτών που κινούνται στην δευτερογενή αφορά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
«ανοίγοντας» την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είπε ότι και οι προκάτοχοί του.

«Αν δεν εκταμιευτεί η δόση πριν από την 1.1.2016, τα χρήματα θα επιστραφούν στον ESM. Δεν τα χάνουμε ακριβώς αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια διαδικασία» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι « Η διαπραγμάτευση έγινε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν τα κοινοβούλια της ευρωζώνης πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευσή του ποσού».

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ .Τσακαλώτου για τον ΑΔΜΗΕ καθώς σε αντίθεση με τόσα έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του δημόσιου χαρακτήρα του δεν έχει «κλείσει».

Συγκεκριμένα αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ο ΑΔΜΗΕ δεν εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πακέτο προαπαιτούμενων είπε «Η συμφωνία του καλοκαιριού, έλεγε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει πλαίσιο για το πώς μπορεί να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ενέργεια χωρίς ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» για να προσθέσει «Αυτό που έγινε είναι ότι έχει κατατεθεί αυτό το σχέδιο, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στο δημόσιο. Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και εδώ μέσα και εκτός». 

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να πει ότι η ελληνική πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως η μη απάντηση από τους εταίρους επι της ελληνικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ σημαίνει αποδοχή της!

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από την παρούσα διαδικασία έχει αφαιρεθεί και το ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας προκειμενου να συνταχθεί η έκθεση των βασικών αρχών που θα το διέπει.

Πέραν αυτού, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιχειρώντας να αποκρούσει τις πρώτες ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων παραδέχθηκε ότι η αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ενδιάμεσο φορέα, σημείωσε όμως ότι «Καταλήξαμε σε αυτό που προτείνουμε σήμερα και το υπερασπιζόμαστε».

Υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο που προτείνει η κυβέρνηση είναι «αυστηρό» και «αποτρέπει τις δυσλειτουργίες… Υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία και ελευθερώνονται μόνο τα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά». Ο ίδιος δε είπε ότι «θα λύσουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων διατηρώντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας».

Από την πλευρά των εισηγητών ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση των δανείων! Με την ίδια λογική είπε ότι και οι διατάξεις για τα νέα μισθολόγια αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις εισάγοντας «αρχές ισότητας και αξιοκρατίας».

Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ): «Παρθένες οι δημαγωγοί της ιστορίας μπροστά στην κυβέρνηση»

Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα και τις δεσμεύσεις του για να μην πάνε τα δάνεια σε distress funds «δηλαδή στα κοράκια που θα κυνηγούν τους δανειολήπτες». «Η κυβέρνηση κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας. 

Οι δημαγωγοί της ιστορίας θα φαίνονται μπροστά τους παρθένες» είπε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει «κατά 52% αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (σ.σ. ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αυξήθηκαν κατά 43%) και αυτό είναι δικό σας έργο. Εϊπε ότι η κυβέρνηση δίνει τα δάνεια «στα κοράκια» και πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να  ψηφίσει τις διατάξεις γιατί δεν θέλουμε να ξεπλύνουμε τη δημαγωγία και την ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ». 

Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν τα μισθολόγια είπε ότι «αποτελούν δωράκι 150 εκατ. ευρώ στους ψηφοφόρους σας. Για τις διατάξεις που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων είπε ότι ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης είχε υποστηρίξει ότι θα τις επαναδιαπραγματευτεί, τελικά «τις έφερε όπως ακριβώς τις είχε ο πρώην υπουργος Μ. Χρυσοχοϊδης» και πρόσθεσε «γιατί ο κ. Σπίρτζης κλωσούσε στο συρτάρι του αυτές τις συμβάσεις και  τις έφερε ως κατεπείγουσα διάταξη – αν είναι έτσι πρέπει να παραιτηθεί γιατί όπως τις πήρε από τον κ. Χρυσοχοίδη αυτολεξεί τις καταθέτει».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) : «Δίνετε τράπεζες και δάνεια σε «κοράκια»

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επέλεξε να δώσει τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα συμφέροντα και τα δάνεια σε «κοράκια».

Επίσης, υποστήριξε ότι προωθούνται διατάξεις για επιτελικές δομές στα υπουργεία που διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί «οι αρμόδιοι υπουργοί – η κυρίες Αντωνοπούλου και Φωτίου αλά και οι κ.κ. Τσιρώνης και Σκουρλέτης – δεν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους».

Τέλος, για τους αυτοκινητοδρόμους επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό υποστηρίζοντας ότι ακολουθούσε την ρητορική της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα φέρνει τις ίδιες συμβάσεις που ο ίδιος καυτηρίαζε.  

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση «δίνει τα δάνεια στα αρπαχτικά. θα βάλουν στο χέρι όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την λαική περιουσία και την πρώτη κατοικία».

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι). «Ο κ. Τσίπρας έλεγε έχουμε μπροστά μας 4 μεγάλες μάχες. Για τα κόκκινα δάνεια έλεγε να αποτρέψουμε την αγορά από distress funds» είπε ο κ. Θεοχάρης για να ρωτήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «πώς θα ψηφίσετε τώρα τα αντίθετα από εκείνα που χειροκροτούσατε 2 μήνες πριν – πώς ευτελίζουν οι υπουργοί τις δεσμεύσεις τους;»

«Ζούμε την εποχή του κυνισμού. Για να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία θα κάνετε τα πάντα» συνέχισε ο βουλευτής του Ποταμιού και συνέχισε σε άλλο σημείο: «φέρνετε μη λύσεις όπως θα έλεγε κι ο Αντρέας Παπανδρέου. Ολα τα αντιγράψατε από τον Αντρέα: τον τρόπο που μιλάει που κινεί τα χέρια του, το ζειμπέκικο – αυτό θα αφήνατε;»
 
Χρ. Σπίρτζης «διαφωνούμε με τον τρόπο παραχώρησης των δεκατεσσάρων αεροδρομίων
Κ. Χατζηδάκης: «πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε»

Με παρέμβαση ο κ. Σπίρτζης επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης για τις συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι νέες συμβάσεις περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές – ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης – μεταξύ των οποίων:

- Αναλογικό σύστημα διοδίων εντός 16 μηνών

- Κλιμακωτές εκπτώσεις έως και 70% για συχνούς χρήστες

- Ελεύθερη πρόσβαση για ΑΜΕΑ

- Όπου έχουμε μόνιμους χωρίς παράπλευρο οδικό δίκτυο, ελεύθερη μετακίνηση και ειδικό τιμολόγιο όταν η εργασία είναι σε άλλο δήμο.

- Όποτε έχουμε εκλογές δεν θα έχουμε διόδια

« Εμείς αυτά που λέμε τα τηρούμε» είπε ο κ. Σπίρτζης. Ωστόσο για την σύμβαση παραχώρησης των δεκατεσσάρων αεροδρομίων είπε ότι «εμείς διαφωνούμε με τον τρόπο που γίνεται η παραχώρηση αλλά δεσμευόμαστε από την δανειακή σύμβαση» για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Χατζηδάκη που ειπε «πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΠΟΚΕΜΟΝ!

Ηλιθιότητα ώρα μηδέν

Πέρα από το ότι μας έχετε πηδ*ξει στους φόρους και έχετε βάλει τη χώρα μέσα κατα 100 δις επιπλέον, πες μας πως είστε εσείς καλύτεροι από όλους τους προηγούμενους; Επειδή είστε αριστεροί και έχετε απωθημένα να κυβερνήσετε για να εφαρμόσετε τα ίδια και χειρότερα;

ΑΚΟΜΗ ΜΕΣΑ

ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΧΚ

Κυριε Τσακαλωτε, δεν κανετε δουλεια. Δεν εχετε φερει ουτε ενα μετρο αναπτυξης, προαγωγης της επιχειρηματικοτητας, δημιουργιας ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τα παιδια, τους νεους αυτου τοπου. Το αν "κανετε ο,τι μπορειτε" ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ εαν δεν δημιουργει δουλειες, αναπτυξη, προοπτικη. Δεν νοιαζει κανεναν περα απο μερικους κομματικοποιημενους βολεμενους (αν)εγκεφαλους το αν η ανικανοτητα σας ειναι Δεξια, Κεντρωα η Αριστερη, "προοδευτικη" η "συντηρητικη", εαν εχετε εξαντλησει τα ορια των ικανοτητων σας η εαν εχετε κι αλλες ικανοτητες αλλα "οι εξω", "οι μεσα", "οι διαπλεκομενοι" η ο φουφουτος δεν σας αφηνουν να κανετε κι αλλα. Ομως , κυριε Τσακαλωτε, η φερνετε μετρα που δημιουργουν ΔΟΥΛΕΙΕΣ και αναπτυξη ΤΩΡΑ, η αντεστε πισω στην Οξφορδη να κανετε διαλεξεις, μια και δεν εχετε τιποτα αλλο να προσφερετε. Καλυτερα να πατε στην Οξφορδη ηρεμα, παρα να σας παρουν σηκωτο οπως τον πρωθυπουργο στην Ουκρανια. Προσεξτε γιατι η ανοχη του κοσμου στις δικαιολογιες σας εξαντληθηκε. Περνανε οι μηνες, κυριε Τσακαλωτε, και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ δεν βλεπουμε.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΕ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ .ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΤΕ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης