LIVE

Κορωνοϊός

Τον Απρίλιο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

A night out with SYRIZA spokeswoman, carried away by Rallia's voice (pics)

Τα μέλη της Κ.Ε. επισημαίνουν ότι «ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο της πορείας προς το Συνέδριο, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων»

Με την έγκριση του σχεδίου απόφασης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
. Στο αρχικό σχέδιο απόφασης ενσωματώθηκαν και κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων, αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε την έγκριση των μελών.

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, υπό τον τίτλο «το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα», που συμπεριελήφθη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθίσταται σαφές ότι τα σενάρια αυτά έπεσαν στο κενό, «καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».

«Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά σαφές ότι στόχος του κόμματος είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ΄αυτήν την προσπάθεια η ΚΕ καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν», αναφέρει η απόφαση της ΚΕ.

Στο κείμενο της απόφασης γίνεται η καταγγελτική αναφορά στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ότι επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Αναφέρεται ακόμη ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δεν στηρίζουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και δεν αντιτάσσονται στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν τη χώρα να είναι αποικία χρέους των δανειστών. Αναφορά γίνεται στην Ένωση Κεντρώων με την επισήμανση ότι η εκλογική της βάση έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά και η ανάγκη για εκλογική επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνοθύλευμα. Όσο για το ΚΚΕ, σημειώνεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία και αποφεύγει να πάρει τη θέση που πρέπει να πάρει και συλλήβδην εντάσσει το ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μέτωπο με το οποίο αντιπαρατίθεται.

«Δεύτερη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»
Στο κείμενο της απόφασης περιγράφεται ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της περιουσίας, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδική αναφορά κάνει η ΚΕ στην πρόκληση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό σύστημα και υπογραμμίζεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κομβικό ζήτημα η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις και η επίτευξη της αναγκαίας εξοικονόμησης μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Τονίζεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού να επιτευχθεί με όρους κοινωνικής και γενεακής αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι προϋπόθεση για να μην καταστεί αδιέξοδη η συμφωνία είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, η γενναία και αποτελεσματική διευθέτηση του που θα ανοίξει το δρόμο για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση. Προϋπόθεση είναι επίσης το πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού το οποίο πρέπει να έχει κοινωνικό, ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αναδιανέμει με κοινωνική δικαιοσύνη τον παραγόμενο πλούτο.

Έμφαση δίνεται στην υποχρέωση να προχωρήσει το «παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρεται ότι πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή ο νόμος για τα ΜΜΕ, να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και να καλύπτει περισσότερα προγράμματα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ελεγχθούν όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, να ενισχυθεί ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και της κοινωνίας, να επιταχυνθούν μεγάλες τομές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
 
Ο ρόλος του κόμματος
Η ΚΕ υπογραμμίζει επίσης ότι στην ελπιδοφόρα και δύσκολη πορεία, είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να κατοχυρώσει το ρόλο του. «Ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να είναι ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως, με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας», αναφέρει η ΚΕ και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών και να βρίσκεται στα συνδικάτα, στα κινήματα και τους αγώνες, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Σημειώνεται επίσης ότι το κόμμα πρέπει να δίνει το στίγμα μιας οραματικής πολιτικής που θα μπορεί να υλοποιείται έξω και πέρα από τη Συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Η ΚΕ αναφέρει ότι η ανασυγκρότηση της Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη Νεολαία αλλά και το κόμμα και οι Νομαρχιακές Επιτροπές πρέπει να έχουν το επόμενο διάστημα στον προσανατολισμό τους τη δημιουργία οργανώσεων νέων σε όλους τους νομούς της χώρας. Η Νεολαία την επόμενη περίοδο προγραμματίζει μεγάλη καμπάνια με στοχευμένα θέματα (εργασιακά, παιδεία, δικαιώματα) και την έκδοση διμηνιαίου περιοδικού ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες γίνεται η , Συνδιάσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το Συνέδριο
Ως προς το επικείμενο Συνέδριο, έμφαση δίνεται στην οικοδόμηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, σε πρωτεύουσες Νομών, σε γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων για ένα συνέδριο στρατηγικής και ταυτότητας. Επίσης κρίνεται σημαντική η διοργάνωση μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις.

 
Προσφυγικό και κρίση στη Μέση Ανατολή
Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό επισημαίνει ότι η ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και η ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα από την Ελληνική κυβέρνηση, ώθησε πανευρωπαϊκές εξελίξεις και αφύπνισε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναδεικνύοντας το αίτημα για μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης με όρους συλλογικής ευθύνης των κρατών μελών της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως, το προσφυγικό αξιοποιείται από δυνάμεις της ακροδεξιάς, που υποστηρίζουν την ανόρθωση φρακτών και την εδραίωση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η ΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες αλληλέγγυους πολίτες, που σε καθημερινή βάση δίνουν τη μάχη στο πλάι των προσφύγων και στηρίζει μια συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα μετεγκατάστασης για όσους ήδη έχουν περάσει στην Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στη Μέση Ανατολή για την οποία σημειώνεται ότι απειλείται η υπόσταση ολόκληρων κρατών μετά την επέλαση τα λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» του οποίου η αντιμετώπιση δεν θα επιτευχθεί με την έξαρση της ισλαμοφοβίας και με θεωρίες περί «σύγκρουσης πολιτισμών». Η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν για ένα σχέδιο ειρήνευσης, δημοκρατίας, σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός οδικός χάρτης ειρήνευσης και δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, να υπάρξει ένα πλάνο απομόνωσης του ISIS, να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης για το Κουρδικό ζήτημα και με στόχο να υπάρξει επιτυχής έκβαση των διακοινοτικών συνομιλιών του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του.

Διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία
Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά στη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία και επισημαίνει ότι η γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας συμβάλλει στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και αυταρχικών επιλογών, επισημαίνεται ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς και υπογραμμίζεται η ανάγκη να συγκρουστούν οι αριστερές, δημοκρατικές κυβερνήσεις με τις πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, με λογικές ξενοφοβίας και ρατσισμού. Ειδική μνεία γίνεται στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, στο σκληρό, επίμονο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού που δημιούργησε προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Διατυπώνεται επίσης η θέση ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Πορτογαλία που αντιτίθεται στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, από τις δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων στη χώρα μας. Επισημαίνεται ακόμη ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές στην Ισπανία που μπορούν να αλλάξουν το χάρτη των πολιτικών συσχετισμών.

Στην αποτίμηση που γίνεται για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, γίνεται αναφορά στις εκλογικές ήττες των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων στις Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής και τις εθνικές εκλογές της Βενεζουέλας και σημειώνεται ότι «συνιστούν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ALBA στη Λατινική Αμερική και επιτρέπουν στις ΗΠΑ να ανακτήσουν τον οικονομικό και γεωστρατηγικά ρυθμιστικό και επεμβατικό τους ρόλο στην ευρύτερη περιοχή». Αναφέρεται επίσης ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή κατέγραψε ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα, αν και υπολείπεται σημαντικά του κατεπείγοντος της διάσωσης του πλανήτη.

«Ανελέητος πόλεμο μονταζιέρας» 
Για «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» κατά της κυβέρνησης και για «γαϊτανάκι παραπληρόφόρησης» στο οποίο «προσπαθούν να πάρουν μέρος άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα έχουμε συμπορευθεί», έκανε λόγο στη σημερινή του παρέμβαση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της, Παναγιώτης Ρήγας.

Επισήμανε ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να συσπειρώνουν και να ατσαλώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κλείνει ένα-ένα τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας με σκληρή διαπραγμάτευση, έχοντας καταφέρει «με τη διαδικασία των προαπαιτουμένων να περάσει το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της συμφωνίας».

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το κλείσιμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με πολύ μικρότερα ποσά από τα αρχικώς υπολογισθέντα, διότι «θα είναι πολύ μικρότερη η επιβάρυνση του χρέους της χώρας και θα ολοκληρωθεί πιο εύκολα η διαδικασία».

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι παρά τις πιέσεις των δανειστών, έχει γίνει αντιληπτό σε μεγάλο τμήμα της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ ότι η ελληνική πλευρά είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται εκβιαστικά την τελευταία στιγμή.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της τις μάχες αυτές, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς του μιντιακού κατεστημένου και της ολιγαρχίας, «που επιδιώκουν να απολαμβάνουν της ασυλίας των προηγούμενων ετών, είτε αφορά τις τηλεοπτικές άδειες είτε τις ανέλεγκτες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της τις μάχες «με τα κόμματα που φέρουν βαριά ευθύνη για το πώς φθάσαμε εδώ να κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα για το έγκλημα».

Έκανε λόγο για «τραγικό θέατρο του παραλόγου», καθώς τα κόμματα αυτά ψήφισαν το καλοκαίρι τη συμφωνία και σήμερα «καμώνονται τους διαφωνούντες».

Είπε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε στρατηγικό αδιέξοδο και προσδεδεμένη στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, ενώ η ταύτισή της «με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία, την κατακερματίζουν, την αποσυνθέτουν, τη διαλύουν στη δημόσια σφαίρα και τη συνείδηση του λαού».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, τόνισε ότι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, που έστω και σε αυτές τις συνθήκες «προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Ρήγας αναφορικά με το Ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην οποία θα καταλήξει ύστερα από ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στόχος είναι «να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και γενεακής αλληλεγγύης».

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως προϊόν αντιδημοκρατικών πιέσεων, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι με την υπογραφή της η κυβέρνηση απέφυγε τον κίνδυνο του «γκρέξιτ», προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις ώστε ούτε η συμφωνία να καταστεί αδιέξοδη, αλλά και να δοθεί προοπτική στον τόπο: Η πρώτη προϋπόθεση αφορά στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και η δεύτερη αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα με κοινωνικό, ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

«Γι’ αυτά τα δύο κομβικής σημασίας ζητήματα έχει γίνει ο συμβιβασμός. Και όλοι πρέπει να δουλέψουμε για την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης τον Μάρτιο» σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε τις υπεράνθρωπες, όπως είπε, προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις γενναίες αποφάσεις της διευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για την εκεί καταγραφή των προσφύγων και για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρελκυστική τακτική ορισμένων χωρών της Ευρώπης, «φθάνοντας και στις ακρότητες με την ανύψωση φραχτών».

Αναφέρθηκε στις «σοκαριστικές και ανατριχιαστικές στιγμές και εικόνες που ζούμε στην Ευρώπη», από το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Παρίσι ως τα τεθωρακισμένα και τον στρατό στο κέντρο των Βρυξελλών, «της πόλης που σηματοδοτεί την ΕΕ», και τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης όλων των απαραίτητων διπλωματικών ενεργειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, «με σταθερή πολιτική λύση που θα αποτελέσει και τη βάση αντιμετώπισης του τζιχαντισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί και δεν θα νομιμοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Μ. Ανατολή» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι «τα φαινόμενα ενίσχυσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχουν άμεση σχέση με την οικονομική ύφεση και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών», προσθέτοντας ότι «η δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε καθοριστικά στην αποφυγή να πρωταγωνιστήσει ο νεοναζισμός στην Ελλάδα».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει σταθερό βηματισμό διακυβέρνησης και «να μην εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της συμφωνίας και μόνο», αλλά «να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές που θα παρακολουθούν τον άξονα διαφάνεια-δικαιοσύνη-δημοκρατία».

Αναφέροντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει σε κανένα», υπογράμμισε ότι «γι' αυτό ο αγώνας με τη διαπλοκή θα είναι ανυποχώρητος».

Σε ο,τι αφορά την κομματική λειτουργία στην πορεία προς το Συνέδριο, είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος, παραδείγματος συλλογικού αριστερού ήθους και πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμου.

«Στηρίζουμε την κυβερνητική σύμπραξη των Σοσιαλιστών-Μπλόκου της Αριστεράς και Κομμουνιστικού Κόμματος στην Πορτογαλία», είπε ο κ. Ρήγας.

Αναφέρθηκε στη διοργάνωση πολιτικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα σηματοδοτεί τη συλλογική του βούληση για «νέο άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία, προσθέτοντας και τη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διοργάνωση μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ευρωπαϊκή Αριστερά με στόχο την ανάδειξη «εναλλακτικών πολιτικών αιχμών και στρατηγικών για την υπέρβαση της παρούσας κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ» και την περαιτέρω διεύρυνση της «συμμαχίας κατά της λιτότητας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στην παρέμβασή του θέτοντας το «στοίχημα» που έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «να ανοίξουμε τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα για την Ευρώπη ολόκληρη κι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε με πολλή δουλειά σε όλα τα μέτωπα, με τον αγώνα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

@@@@@

Δεν θα υπαρξει Συριζα. Αυτο ειναι σιγουρο και μακαρι.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ .ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ.

loco

καλά εσύ είσαι εκτός πραγματικότητας.στα να μην σου πω ποια ,το πασοκ σου κομματόσκυλο.αλλά τί να πεις;κάποιοι σαν και σένα έκαναν κυβέρνηση το ζαβό.

.................

Σιγά να μην υπάρχει ο σύριζα τον απρίλιο.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης