LIVE

Κορωνοϊός

Θεοδωράκης: «Αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανοιχτά μυαλά»

Θεοδωράκης: «Αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανοιχτά μυαλά»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε εκλογές» και πρόσθεσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία εξαπατά τους πολίτες

Tην ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά που μπορούν να βρουν λύσεις για τη χώρα, επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης
. «
Εμείς λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης μιας καινούργιας πολιτικής, αρκεί να μπουν στα πράγματα σύγχρονοι δημιουργικοί άνθρωποι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού
από τον Έβρο, όπου πραγματοποίησε περιοδεία και συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Βλέπω την ελληνική κυβέρνηση να περνάει από τη συνθηματολογία και της αγριάδα την αντιπολιτευτική σε μια απόλυτη υποταγή.Αν μπορεί να κυβερνήσει με τους 153, να κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να έρθει στη Βουλή να το πει και από αυτή τη Βουλή να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολλών. Εμείς λέμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανοιχτά μυαλά, προοδευτικά μυαλά, ανθρώπους που έχουν δουλέψει και που μπορούν να βρουν έξυπνες λύσεις για τη χώρα.Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση; Εάν θεωρεί ότι υπάρχουν, εάν θεωρεί ότι οι υπουργοί που έχει είναι οι καλύτεροι, ας συνεχίσει», τόνισε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δύο τύπους υπουργών. Έχει είτε ιδεοληπτικούς ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους, δεν ξέρουν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα».

«Καθημερινά προκύπτουν προβλήματα από την μεγάλη ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που θα υπογραφεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, θα υπηρετηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί». Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε επίσης ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε εκλογές» και πρόσθεσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η κυβέρνηση, η οποία εξαπατά τους πολίτες.

Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την καθημερινότητα είπε ότι «δεν έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία. Έχουμε όμως την απαίτηση να ασχοληθούν με πολύ συγκεκριμένα, μικρά πράγματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία».

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Δέλτα Τηλεόραση Έβρου, δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει ανάγκη από το πνεύμα της δημιουργική Ελλάδας στη διακυβέρνηση της χώρας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Η κρίση έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για να ξαναχτίσουμε σε νέες βάσεις την αγροτική μας παραγωγή. Ήταν πολύ ενδιαφέρον -και μιλώντας με τους αγρότες στον Έβρο, μου είπαν ότι κάθε μέρα προστίθεται ένα δυναμικό επιχειρηματικό στην αγροτιά που θεωρεί ότι δεν μπορεί να κυνηγάει τις τύχες του στην πόλη και θα πρέπει να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στην αγροτική παραγωγή. Μια μικρή ενίσχυση χρειάζονται και βέβαια τώρα που μιλάμε για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή, να έχουμε μια πιο ορθολογική στάση απέναντι στη φορολόγηση των αγροτών. Εμείς έχουμε προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: Οι αγρότες που εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών και σε νέους συνεταιρισμούς - αυτό που προωθεί και η Ε.Ε - να έχουν φορολογία 13%. Και έχουμε επίσης, ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται μεν ως νέοι επιχειρηματίες αλλά επειδή ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει οι δαπάνες τους, τα έξοδά τους, το χωράφι τους να βγαίνουν από τα κέρδη της χρονιάς. Και μετά να είναι η όποια φορολογία. Είναι προτάσεις που συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς. Και ειδικά οι νέοι αγρότες που θέλουν να στήσουν σε στερεή, υγιή και νόμιμη βάση τη νέα τους πορεία».

Για τον προσυνεδριακό διάλογο στο Ποτάμι «Αν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα, δε θα αλλάξει η χώρα. Και για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, πρέπει να αλλάξουν τα κόμματα. Το Ποτάμι - το νεώτερο των ελληνικών κομμάτων έχει τη δυνατότητα να μπολιάσει με νέες ιδέες το πολιτικό σύστημα. Κάναμε πράγματα ήδη πρωτοποριακά. Δώσαμε τη δυνατότητα στους εθελοντές μας σε όλη τη χώρα να αποφασίσουν - να συναποφασίσουμε - μια σειρά από πολιτικά πράγματα. 1.500 στελέχη, λοιπόν, από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος τις προηγούμενες ημέρες σε ένα δημοψήφισμα που κάναμε και πραγματικά έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Φαντάζεστε οποιοδήποτε άλλο κόμμα να τολμήσει να ρωτήσει τη βάση του για αυτά που συζητιούνται στην Αθήνα; Εμείς το τολμήσαμε, το κάναμε, και κάπως έτσι θα συνεχίσουμε. Συμμετοχικές διαδικασίες και δυνατότητα τα τοπικά στελέχη - τα στελέχη στην Κομοτηνή, τα στελέχη στην Ξάνθη - να μπορούν απευθείας να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις του κέντρου».

Για τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο: «Τους απασχολεί όλους η κυβερνητική πολιτική. Είτε είναι εθελοντές του Ποταμιού είτε είναι άνθρωποι που στις εκλογές είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, η οποία τους εξαπατά. Η κυβέρνηση, η οποία αν πρέπει να της δώσεις έναν τίτλο, αυτός είναι "κυβέρνηση ανικανότητας, κυβέρνηση που δεν ξέρει που να πάει". Και αυτό φαίνεται από τις καθημερινές αποφάσεις, από μικρά πράγματα. Δεν έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία, Έχουμε όμως την απαίτηση να ασχοληθούν με πολύ συγκεκριμένα, μικρά πράγματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία. Καθημερινά όμως οδηγούμαστε σε μικρές απογοητεύσεις, Και μιλώ ως πολίτης της χώρας. Τίποτα δεν μπορεί να χτιστεί - μια πέτρα πάνω στην άλλη δεν μπαίνει- και προφανώς λείπουν και τα πρόσωπα, λείπουν και οι δημιουργικές ιδέες».

Γιατί το Ποτάμι, λέει, όχι στις εκλογές: «Εμείς αποκλείουμε - και νομίζω θα ήταν λίγο παράλογο να υποστηρίζαμε κάτι άλλο - αποκλείουμε το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Ας είμαστε σοβαροί. Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε κάνει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Εάν μπορεί να κυβερνήσει με τους 153, να κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να έρθει στη Βουλή να το πει και από αυτή τη Βουλή να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολλών. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε εκλογές αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση ότι θα έχει οποιοδήποτε έργο στο άμεσο διάστημα. Υπάρχουν συνεχή, μικρά προβλήματα που όχι μόνο δεν μας πηγαίνουν μπροστά αλλά μας επιστρέφουν στο παρελθόν. Βλέπετε, τώρα, αυτή την κουβέντα για την συνθήκη Σέγκεν. Καθημερινά προκύπτουν προβλήματα από την μεγάλη ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δύο τύπους υπουργών. Έχει είτε ιδεοληπτικούς ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους, δεν ξέρουν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ή έχει κάποιους που έχουν κάποιες προθέσεις αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα. Έτσι και αλλιώς οι δύο αυτοί μαζί είναι ένα εκρηκτικό μείγμα ακυβερνησίας».

Συνέντευξη Τηλεόραση Δέλτα, Έβρου:

Για την περιοδεία στην Θράκη «Πάντα πρέπει να βρίσκεις ένα λόγο να έρχεσαι στη Θράκη. Ήρθα για το συνέδριο που έκαναν οι Δήμαρχοι στις Φέρες και συζητήσαμε εκεί κάποια πράγματα. Θα πάω στην Κομοτηνή, θα πάω στην Ξάνθη όπου έχω συνάντηση με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Άλλη μια μικρή βόλτα στη Θράκη»

Για τους αγρότες «Τους είδα κιόλας τους αγρότες και τυπικά –και τους προέδρους- αλλά είδα και κτηνοτρόφους και μιλήσαμε που ήταν χθες γι’ αυτό που εσείς – ο Τύπος - περιγράφετε ως επεισόδια. Μου εξήγησαν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να εμφανιστούν μ’ ένα πρόσωπο βίαιης αντιμετώπισης των πολιτικών εκπροσώπων, αλλά δεν μπορούν άλλο με τα ψέματα. Και εκεί πρέπει να προσέξει πάρα πολύ το κράτος των Αθηνών και το νέο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν μπορούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα άλλα ψέματα, άλλες υποσχέσεις. Θέλουν καθαρά λόγια και δε θέλω να τα απαριθμήσω τώρα, αλλά ξέρετε και εσείς ότι είναι μια σειρά από ψέματα που έφεραν τους αγρότες σ’ αυτή την κατάσταση. Από το ότι αναγκάστηκαν να πάνε στη Βουλγαρία για να πάρουν τα εμβόλια για τα ζώα τους, το ότι δεν πήραν τις αποζημιώσεις, μέχρι το ότι καθυστερούν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που έχουν θανατωθεί. Ένας φαύλος κύκλος συνεχών υποσχέσεων που δεν τηρούνται. Σημασία έχει ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να μιλήσει τίμια. Δηλαδή δεν μπορεί να έρχεται πριν τις εκλογές υπουργός της κυβέρνησης και να λέει ότι είναι ζήτημα κάποιων ημερών να πάρετε τα λεφτά για τα ζώα σας και να έχουν περάσει από τότε τέσσερις μήνες και να μην έχουν πάρει τα λεφτά. Απλά πράγματα. Ή τότε έλεγες ψέματα ή είσαι ανίκανος να δώσεις τα λεφτά».

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων από την έλλειψη εμβολίων «Η Ευρώπη έχει τις δικές της ευθύνες και δεν είναι κανένα άγιο σπίτι. Προφανώς υπάρχουν και εκεί συμφέροντα, υπάρχουν γραφειοκρατίες οι οποίες πρέπει να αλλαχθούν, αλλά σημασία έχει εσύ τι πιέζεις να κάνεις για την πατρίδα σου. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα με τα ζώα δημιουργήθηκε λόγω της ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και για τα capital controls που είναι το γενικότερο ζήτημα που αναγκάστηκαν να φύγουν έξω να ζητάνε εμβόλια από τη Βουλγαρία και να τα εκτελωνίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανικανότητα των δικών μας κυβερνώντων. Ακόμα και αν ευθύνεται η Ευρώπη, δεν πιέζει ο αγρότης την Ευρώπη, πιέζει η κυβέρνηση την Ευρώπη. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στην Ευρώπη να καταλάβει ότι δεν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε για τα εμβόλια και χάσαμε 4.500 ζώα».

Για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη «Βλέπω την ελληνική κυβέρνηση να περνάει από τη συνθηματολογία και της αγριάδα την αντιπολιτευτική σε μια απόλυτη υποταγή. Γιατί υποτάσσεται κάποιος στην Ευρώπη; Δεν υποτάσσεται γιατί έχει διάθεση να υποταχθεί αλλά γιατί είναι ανίκανος να κάνει κάτι. Δηλαδή όταν δεν έχεις ένα πλαίσιο πολιτικής, όταν δεν έχεις κάτι να διεκδικήσεις, όταν απλώς ήσουν στο όχι σε όλα αναγκαστικά μετά περνάς στη συνύπαρξη με το ναι σε όλα. Αυτό συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Θυμάστε ότι μια ολόκληρη άνοιξη και ένα ολόκληρο καλοκαίρι μιλάγαμε για το ποια συμφωνία θα πρέπει να έχει η χώρα. Η κυβέρνηση αρνιόταν όλα αυτά τα οποία τους προτείναμε, αρνιόταν το πακέτο Γιούνκερ, όλα. Και ξαφνικά περάσανε στο «ναι» σε όλα γιατί αν δεν έχεις μια συγκεκριμένη αντιπρόταση είσαι υποχρεωμένος να υποταχθείς».

Για τη συμφωνία με τους εταίρους «Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα. Χρειάζεται να υπηρετήσει – εμείς το λέμε χωρίς ντροπή - την υπογραφή της. Έχει υπογράψει κάποια πράγματα η Ελλάδα και πρέπει να τα τηρήσει για να μη βρεθεί σε καινούριες δυσάρεστες περιπέτειες αλλά από την άλλη χρειάζεται και παράλληλες αποφάσεις. Το τι θα κάνουμε π.χ. με την αγροτική παραγωγή, το τι θα κάνουμε με την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να γίνει στις περιφέρειες δεν έχει σχέση με τα μνημόνια. Και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη δικαιολογία. Ακόμη και για τη φορολογία των αγροτών λέει η κυβέρνηση μας την επιβάλλουν – είναι ψεύδος αλλά υπάρχει ένα μεγαλύτερο ψεύδος, αυτό που ζητάει η Ευρώπη σε σχέση με τους αγρότες είναι ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα σύστημα φορολόγησης – πράγμα το οποίο οι αγρότες δεν το αρνούνται. Αλλά το να μη φορολογούνται επί παραδείγματι σε σχέση με λεφτά που έχουν ξοδέψει δεν είναι ζήτημα της Ευρώπης είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ζητάει το Ποτάμι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αγρότη σαν επιχειρηματία, άλλα όταν τον αντιμετωπίζεις σαν επιχειρηματία το χωράφι που καλλιεργεί είναι έξοδο και θα πρέπει να υπολογιστεί. Εμείς, αυτά τα πράγματα ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση». Για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων Η κρίση έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για να ξαναχτίσουμε σε νέες βάσεις την αγροτική μας παραγωγή. Ήταν πολύ ενδιαφέρον -και μιλώντας με τους αγρότες στον Έβρο, μου είπαν ότι κάθε μέρα προστίθεται ένα δυναμικό επιχειρηματικό στην αγροτιά που θεωρεί ότι δεν μπορεί να κυνηγάει τις τύχες του στην πόλη και θα πρέπει να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στην αγροτική παραγωγή. Μια μικρή ενίσχυση χρειάζονται και βέβαια τώρα που μιλάμε για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή, να έχουμε μια πιο ορθολογική στάση απέναντι στη φορολόγηση των αγροτών. Εμείς έχουμε προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: Οι αγρότες που εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών και σε νέους συνεταιρισμούς - αυτό που προωθεί και η Ε.Ε - να έχουν μια φορολογία 13%. Και έχουμε επίσης ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται μεν ως νέοι επιχειρηματίες αλλά επειδή ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει οι δαπάνες τους, τα έξοδά τους, το χωράφι τους να βγαίνει από τα κέρδη της χρονιάς. Και μετά να είναι η όποια φορολογία. Είναι προτάσεις που συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς. Και ειδικά οι νέοι αγρότες που θέλουν να στήσουν σε στερεή, υγιή και νόμιμη βάση τη νέα τους πορεία».

Για το Ποτάμι «Εμείς τον Αύγουστο έπρεπε να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Εμείς είπαμε το «ναι». Και υπάρχουν κάποιοι στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις που λένε ένα ψέμα. Ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε τη συμφωνία του Τσίπρα, δεν μπορούσαμε να την αλλάξουμε. Όπως ξέρετε, είναι ένα κείμενο που θέλει ένα «ναι» ή ένα «όχι». Άρα αναγκαστικά τον Αύγουστο είπαμε το «ναι». Για να μη φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έρθουν φάρμακα στη χώρα, για να έρθουν τρόφιμα στη χώρα. Από εκεί και πέρα, η υλοποίηση έχει να κάνει με το μυαλό του κυβερνήτη, έχει να κάνει με τις δυνάμεις των υπουργών, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και δεν γίνονται. Αυτά τους υποδεικνύουμε στη Βουλή συγκεκριμένα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται λάθος και υπάρχουν και πολλά μικρά πράγματα που δεν γίνονται. Θα μου πεις, δεν θα ήθελε μια κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο; Αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις και για τις προηγούμενες. Δεν είναι λοιπόν ότι δεν θέλουν, είναι ότι δεν μπορούν. Εάν δεν έχεις ασκηθεί στην πραγματική ζωή, εάν δεν έχεις τους ανθρώπους, που έχουν δουλέψει, που ξέρουν πως πρέπει να γίνει η δουλειά, τότε αναγκάζεσαι να κάνεις συνεχείς ερασιτεχνισμούς και αναγκάζεσαι τελικά να κάνεις επουσιώδη, να λαμβάνεις επουσιώδεις αποφάσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα».

Για την κυβερνητική σταθερότητα

«Το Ποτάμι λέει στον ελληνικό λαό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη εκλογική αναμέτρηση, να το ξεχάσουμε και ελπίζω ότι συμφωνούν όλοι. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να δει αν μπορεί να κυβερνήσει με αυτούς που έχει, με αυτούς που έχει επιλέξει και δεν εννοώ μόνο τα πρόσωπα, εννοώ και την πλειοψηφία που έχει επιλέξει. Εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει ας έρθει στη Βουλή και αυτή η Βουλή μπορεί να βρει λύσεις. Ιδανικότερη λύση είναι οι άνθρωποι που τον Αύγουστο αποφάσισαν για το πρόγραμμα της χώρας ν’ αναλάβουν μέρος των κυβερνητικών ευθυνών. Αυτή θα ήταν η λύση. Αλλά σας είπα, αυτό που προέχει είναι να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας, εάν μπορεί να κυβερνήσει».

«Η χώρα δεν θα βασανιστεί γιατί έχει 153 ή 154 ψήφους, η χώρα έχει ανάγκη από γενναίες αποφάσεις, η ανάγκη είναι για δημιουργικά μυαλά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση; Εάν θεωρεί ότι υπάρχουν, εάν θεωρεί ότι οι υπουργοί που έχει είναι οι καλύτεροι, ας συνεχίσει. Εμείς λέμε ότι δεν είναι έτσι. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί ση διακυβέρνηση της χώρας, το πνεύμα της δημιουργικής Ελλάδας. Αυτό λέμε εμείς. Ο κ. Τσίπρας νοιώθει αυτάρκης. Θεωρεί ότι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα κομματικά επιτελεία της Κουμουνδούρου, μπορεί να βγάλει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Εμείς λέμε ότι δεν θα μπορεί. Εδώ θα είμαστε να το δούμε».

Περί «κυβερνητικών απωθημένων» του Ποταμιού
«Δεν έχουμε απωθημένα από το παρελθόν. Δεν κυβερνάγαμε πριν. Υπάρχουν κάποια κόμματα που έχουν απωθημένα. Είχαν την εξουσία, την έχασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κανένα απωθημένο λοιπόν. Και ευχηθήκαμε στον Αλέξη Τσίπρα, τον Φεβρουάριο όταν ανέλαβε την εξουσία να μην διαψεύσει τις ελπίδες του κόσμου. Όμως νομίζω ότι μια μικρή βόλτα στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, θα σε κάνει να πιστέψεις ότι ήδη ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Ότι έχουν διαψευστεί οι ελπίδες. Η ελπίδα δεν ήρθε, αντί της ελπίδας ήρθε η ανικανότητα».

Για την διάψευση των ελπίδων «Οι Έλληνες έχουν στερηθεί πολλά πράγματα, αυτά τα 5 χρόνια και ενώ άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, το τελευταίο μεγάλο παράδειγμα, μία ώρα σαν την Ελλάδα, με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια μνημόνια, έχει βγει στην ανάπτυξη εδώ και ενάμιση χρόνο. Εμείς γιατί δεν μπορούμε; Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι μία. Δεν είναι ο Πορτογάλος και ο Έλληνας, είναι το πολιτικό σύστημα. Εκεί συνεργάστηκαν, εκεί συμφώνησαν ακόμη και με τα συνδικάτα, ένα μίνιμουμ πολιτικής. Εδώ στην Ελλάδα δεν καταφέραμε ποτέ να συμφωνήσουμε. Και το Ποτάμι γι αυτό ήρθε στα πολιτικά πράγματα. Για να πει ότι πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που θα υπογραφεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, θα υπηρετηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί. Για τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης «Δεν ξέρω αν θα πρέπει να την ονομάσουμε οικουμενική, εθνική ανάγκης, εθνικού σκοπού, ο καθένας βάζει έναν τίτλο. Εμείς λέμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανοιχτά μυαλά, προοδευτικά μυαλά, ανθρώπους που έχουν δουλέψει και που μπορούν να βρουν έξυπνες λύσεις για τη χώρα. Παρουσίασα στο συνέδριο των δημάρχων την πρότασή μας. Δύο χιλιάδες τούρκικα φορτηγά περνάνε από την Εγνατία οδό και δεν πληρώνουν τίποτα. Σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει η «βινιέτα». Ημερήσια «βινιέτα» για κάθε φορτηγό. Εδώ το έχουμε τσάμπα. Και ξέρετε γιατί; Οι άνθρωποι που κυβερνούν έχουν πολύ στενούς ορίζοντες. Δεν μπορούν να κινηθούν έξω από το κουτί. Τι λένε; Να βάλουμε καινούργιους φόρους, να κάνουμε μια νέα περικοπή. Εκεί που πρέπει να μαζέψουν λεφτά δεν το μπορούν. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης μιας καινούργιας πολιτικής, αρκεί να μπουν στα πράγματα σύγχρονοι δημιουργικοί άνθρωποι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Σταμάτα

Τσίπρα να είσαι προσκολλημένος στο πελατειακό κράτος, και βάλε ικανούς και κοινής αποδοχής ανθρώπους να κυβερνήσουν.

Που πας;

Με τον Πολάκη και τα υπόλοιπα αστέρια της επιθεώρησης να κυβερνήσεις ρε Τσίπρα???? Δέξου την οικουμενική που σου προτείνουν μήπως και σωθούμε έστω τη τελευταία στιγμή.

Δηλαδή τι υπονοείς

Μυαλό σαν το δικό σου και με ακαδημαϊκό τίτλο το απολυτήριο του νυκτερινού λυκείου της Αγ. Βαρβάρας ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης