ΝΔ:Τα γκάλοπ δείχνουν ότι η αναβολή των εκλογών έφερε ανατροπές

ΝΔ:Τα γκάλοπ δείχνουν ότι η αναβολή των εκλογών έφερε ανατροπές

Εκλογή  δύο γύρων και πρωτιά Τζιτζικώστα δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις -Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Metrisi

ΝΔ:Τα γκάλοπ δείχνουν ότι η αναβολή των εκλογών έφερε ανατροπές
Δύο πράγματα ανησυχούν τους υποψηφίους για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο είναι να μπορέσουν τελικά να κάνουν τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Μια δεύτερη αποτυχία θα οδηγούσε σε πλήρη γελοιοποίηση και πιθανώς θα δρομολογούσε διαδικασίες ακόμη και πολλαπλών διασπάσεων, ενδεχόμενο που ούτε θέλουν να το σκέφτονται. Και θα κάνουν, λένε, οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να μη συμβεί. Η συμφωνία που υπάρχει είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και αν τυχόν παρουσιαστούν κατά τη διάρκειά της προβλήματα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτά να αντιμετωπιστούν εκ των ενόντων από τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές σε συμφωνία με την ΚΕΦΕ, χωρίς να αποκλείεται και η λύση των χειρόγραφων καταστάσεων σε κάποια εκλογικά τμήματα.

Το δεύτερο είναι οι καιρικές συνθήκες εκείνη την ημέρα. Και τούτο επειδή φοβούνται πως αν είναι άσχημες και έχουμε βροχές και χιόνια, κάτι φυσιολογικό για Δεκέμβριο, η προσέλευση στις κάλπες δεν θα είναι μεγάλη, οπότε ευνοούνται οι υποψηφιότητες εκείνων που έχουν δύναμη στον σκληρό κομματικό πυρήνα. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δυστυχώς για τον τέως (έστω και μεταβατικό) πρόεδρο της Ν.Δ. ο καιρός τη μεταπροσεχή Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα είναι καλός. Ασυνήθιστα καλός για τα δεδομένα της εποχής. Θα υπάρχει μεν συννεφιά, αλλά η θερμοκρασία θα φτάνει τους 18 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τότε οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης, έχουν περισσότερους λόγους να χαμογελούν, αφού η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων εικάζεται ότι τους ευνοεί - κυρίως τον πρώτο.

Το ερώτημα είναι πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Οι αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμη και για 300.000 και τούτο επειδή, όπως λένε, «μετά το φιάσκο της 22aς Νοεμβρίου οι Νεοδημοκράτες έχουν πεισμώσει και θέλουν να αποδείξουν ότι παρά τα προβλήματα ηγεσίας παραμένουν ένα μεγάλο κόμμα». Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δύσκολα οι εκλέκτορες θα φτάσουν τους 200.000, κι αυτό γιατί «εκτός από το φιάσκο, τα όσα απαράδεκτα επακολούθησαν, με τις εκατέρωθεν καταγγελίες, έχουν απογοητεύσει τους οπαδούς μας, ενώ και η ημερομηνία, 20 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων, όπου ο κόσμος φεύγει, πάει διακοπές και στα χωριά του, δεν ευνοεί τη μαζική προσέλευση». Οι αισιόδοξοι αντιτείνουν ότι «η Κυριακή παραμονή των Χριστουγέννων είναι καλή ημερομηνία και εφόσον και ο καιρός είναι καλός οι πολίτες-ψηφοφόροι θα συνδυάσουν την έξοδό τους για ψώνια και καφέ με την ψηφοφορία». Δεν φοβούνται δε την έξοδο, αφού, όπως λένε, «ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φύγει για διακοπές».
Κλείσιμο

Ζημιές και κέρδη
Ανεξαρτήτως του πόσοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν, αν ο καιρός είναι καλός ή όχι και αν θα παρουσιαστούν ηλεκτρονικά προβλήματα στην ψηφοφορία, το ζήτημα για τη Ν.Δ. είναι μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι σε μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η εκλογή αρχηγού της, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον καιρό, τα τεχνικά προβλήματα και τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εκατέρωθεν για το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου και δεν επικεντρώνονται, ως θα ήταν το φυσιολογικό και αναμενόμενο, στις πολιτικο-ιδεολογικές θέσεις των υποψηφίων και τι σημαίνει για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης αλλά και για την εξέλιξη των πολιτικών υποθέσεων στη χώρα η εκλογή του ενός ή του άλλου αρχηγού. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε, και μάλλον με αρκετή βεβαιότητα, ότι η καθυστέρηση και ο τραγέλαφος με τη διαδικασία εκλογής έβλαψε περισσότερο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η συμπεριφορά που επέδειξε, με τις ύβρεις και τον διχαστικό λόγο κυρίως έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα, του βασικού του δηλαδή αντιπάλου για την ηγεσία, ήταν ήκιστα ελκυστική και, όπως εκτιμάται αλλά και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ζημίωσαν την υποψηφιότητά του. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία μέτρηση, της e-voice για τον «Ελεύθερο Τύπο», ο Μεϊμαράκης έρχεται δεύτερος σε προτιμήσεις (23% έναντι 27% του Τζιτζικώστα) και μάλιστα νιώθει και καυτή την ανάσα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει 20%. Τα προγνωστικά για την 22α Νοεμβρίου έφερναν πρώτο τον Μεϊμαράκη, έχοντας μάλιστα αρκετές πιθανότητες να κερδίσει στον δεύτερο γύρο τον Τζιτζικώστα.

Τώρα, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Ακόμη και αν είναι αυτός στον δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες είναι σαφέστατα υπέρ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Και τούτο επειδή, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες το «γαλάζιο» παρασκήνιο, Γεωργιάδης (σίγουρα) και Μητσοτάκης (λίαν πιθανώς) θα ταχθούν υπέρ του Τζιτζικώστα. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει επέλθει και συμφωνία των τριών για κοινό μέτωπο στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Μεϊμαράκη. «Οποιος πάει με τον Βαγγέλη στον δεύτερο γύρο θα κερδίσει», λένε χαρακτηριστικά αυτοί που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στη δεξιά παράταξη. Οπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η μόνη σοβαρή απειλή για τον Τζιτζικώστα είναι ο Μητσοτάκης. Αν είναι αυτός ο αντίπαλός του στις 10 Ιανουαρίου, τότε εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί, καθώς οι περισσότεροι απ’ όσους θα ψηφίσουν τον Μεϊμαράκη ότι θα κατευθυνθούν προς τον αδελφό της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ οι ψηφοφόροι του Γεωργιάδη θα διχαστούν, με τους περισσότερους βέβαια, και σίγουρα τους σαμαρικούς, να επιλέγουν τον Τζιτζικώστα.

Σε περίπτωση που αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο είναι οι Τζιτζικώστας - Μητσοτάκης, κρίσιμο ρόλο θα παίξει ποιος εκ των δύο θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει τη συντηρητική παράταξη και να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. Σαφώς ο Τζιτζικώστας είναι πιο δημοφιλής, ενώ υπέρ του είναι και το γεγονός πως είναι άφθαρτος, έχει επιδείξει τόλμη καθώς συγκρούστηκε και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και  Αντώνη Σαμαρά, και δεν έχει βάψει τα χέρια του με το «αίμα» του μνημονίου. Αντίθετα, ο Κυριάκος, πέραν του ότι υστερεί σε δημοφιλία, θα πρέπει να ξεπεράσει και τη φθορά που είχε ασκώντας υπουργικά καθήκοντα και λαμβάνοντας επώδυνες για τους πολίτες αποφάσεις, αλλά και το «άχθος» του ονόματος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης είναι στον δεύτερο γύρο με τον Μεϊμαράκη είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, όπως και ο Τζιτζικώστας, να αναδειχθεί πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη όμως και να χάσει, το σίγουρο είναι πως ο Κυριάκος με την παρουσία του θα έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τον μητσοτακικό συσχετισμό στη Ν.Δ., και μάλιστα να τον μετεξελίξει, κάτι που δεν μπόρεσε η αδελφή του.



Ισχυρό το αίσθημα ενότητας
Τούτων δοθέντων, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι τα δεδομένα για την 20ή Δεκεμβρίου είναι διαφορετικά από αυτά της 22ας Νοεμβρίου. Η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη υποχώρησε, του Τζιτζικώστα κέρδισε κι άλλο έδαφος, ενώ ενισχύθηκε εκείνη του Μητσοτάκη. Με την υποψηφιότητα του Γεωργιάδη υπάρχει το εξής παράδοξο: η Ν.Δ. είναι, όπως παραδέχονται άλλωστε όλοι -με πρώτους τους βουλευτές και τα κεντρικά της στελέχη-, ένα φθαρμένο προϊόν που χρήζει γενικής ανακαίνισης. Εάν εκλεγόταν ο Αδωνις, θα είχαμε την απόλυτη ανατροπή. Θα είχαμε το σοκ εκείνο που χρειάζεται η συντηρητική παράταξη για να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική ενδοσκόπηση και επανεκκίνηση. Στη Ν.Δ., όμως, είναι αρκετά φιλελεύθεροι για να κάνουν αλλαγές -μην ξεχνάμε ότι από το 1974 άλλαξε οκτώ αρχηγούς- αλλά και αρκετά συντηρητικοί για να κάνουν ανατροπές. Μπορεί να έχουν απηυδήσει με τα τοτέμ της παράταξής τους, αλλά επ’ ουδενί δεν διανοούνται ότι μπορούν να συνεχίσουν χωρίς αυτά - πόσω μάλλον να τα κάψουν.

Το αίσθημα της ενότητας είναι πολύ ισχυρό και γι’ αυτό άλλωστε, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να διατηρεί υψηλά ποσοστά ως κόμμα. Η αίσθηση ότι τυχόν εκλογή Γεωργιάδη θα οδηγούσε τους καραμανλικούς και τους φιλελεύθερους της Ν.Δ. σε αποχώρηση από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτή που δεν επιτρέπει σε τέτοιες υποψηφιότητες να πετάξουν σε υψηλά ποσοστά αποδοχής. Αυτή η αίσθηση είναι που ζημίωσε και την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη μετά τα όσα ακολούθησαν την 22α Νοεμβρίου. Οι υψηλοί και διχαστικοί τόνοι καθώς και οι απειλές για προγραφές όσων στηρίζουν τον Τζιτζικώστα λειτούργησαν αποσυσπειρωτικά για την υποψηφιότητά του.

Κυρίως, όμως, είναι οι ευθείες βολές που εκτόξευσε κατά της προηγούμενης ηγεσίας, του κ. Σαμαρά. Μέχρι τώρα στη Ν.Δ. κανείς πρόεδρός της δεν έβαλε στο στόχαστρο της πολεμικής τον προκάτοχό του. Ολοι ήταν στο απυρόβλητο. Ο Μεϊμαράκης το έκανε με τον Σαμαρά και το πληρώνει. Οπως το πλήρωσε και το ΠΑΣΟΚ με τις εχθροπραξίες του Βενιζέλου κατά του Παπανδρέου- με το ταμείο του κόμματος και τις καταγγελίες για τις πολιτικές που άσκησε ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος. Αυτές οι εχθροπραξίες είναι που σε σημαντικό βαθμό οδήγησαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στα Τάρταρα, ενώ αντίθετα εκείνα της Ν.Δ. -παρά τις αλλεπάλληλες ήττες της- συγκρατήθηκαν. Εάν δεν είχαν υπάρξει, ενδεχομένως τα ποσοστά του θα ήταν πολύ καλύτερα και σίγουρα διψήφια. Αυτόν τον φόβο, να γίνουν δηλαδή όπως το ΠΑΣΟΚ, έφερε στην επιφάνεια η συμπεριφορά του Μεϊμαράκη και αυτή πληρώνει.



Ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά
Προφανώς, ο Μεϊμαράκης κατάλαβε το λάθος του και γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες προβάλλει το επιχείρημα πως «όποιος και να εκλεγεί πάλι φίλοι θα είμαστε». Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει. Πλέον ο φόβος της διάσπασης συν τον αέρα της αλλαγής και της ανανέωσης στα κομματικά πράγματα, με την οποία έχει συνδεθεί η υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα, είναι αυτά που ισχυροποιούν το προβάδισμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Και σαφέστατα αυτός ο φόβος έχει οδηγήσει και τον Κώστα Καραμανλή και τα καραμανλικά στελέχη να κρατούν, επ' εσχάτης, αποστάσεις από την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Δεν είναι μόνο ότι μια ήττα Μεϊμαράκη θα ερμηνευτεί και ως ήττα του καραμανλισμού, αλλά και ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να παραμείνει ενωμένη η Ν.Δ. ώστε να έχει ένα ισχυρό χαρτί εάν στο μέλλον παρίστατο η ανάγκη να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ένα όμως διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό της Προεδρικής Δημοκρατίας.

Τέλος, και παρά το, αν μη τι άλλο, πολιτικό παράδοξο ο πρώτος γύρος εκλογής αρχηγού να γίνεται με διαφορά ενός έτους (θα ξεκινήσει το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2016) από το δεύτερο, στη Ν.Δ. δεν φοβούνται τη χρονική απόσταση, αλλά ελπίζουν ότι τα Χριστούγεννα, ως γιορτή καταλλαγής, θα ηρεμήσουν τα πνεύματα και τα Θεοφάνια θα φωτίσουν τα μέλη και τους φίλους της ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο. Απλώς για την ιστορία να σημειώσουμε πως την 20ή Δεκεμβρίου, τη μέρα δηλαδή διεξαγωγής του πρώτου γύρου, γεννήθηκε πριν από 117 χρόνια ο Κωνσταντίνος Δόβας. Και για όσους τον αγνοούν, σημειώνουμε ότι είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που το 1961 διενήργησε τις εκλογές της «βίας και νοθείας». Βία σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει, εκ των υστέρων όμως καταγγελίες -όχι φυσικά με καθυστέρηση έξι ετών, όπως αυτές της Ντόρας Μπακογιάννη- δεν μπορούν να αποκλειστούν εάν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα και με τη νέα εταιρεία, τη Vodafone, που θα διενεργήσει τις εκλογές...

Πάντως ο Μεϊμαράκης ήδη με δηλώσεις του προχθές στο MEGA υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο να μην είναι αδιάβλητη τελικά η ψηφοφορία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το ερώτημα είναι αν η δήλωσή του αυτή αποτελεί την προετοιμασία ενός άλλοθι σε μια πιθανή ήττα του ή μπορεί να αξιοποιηθεί για κινήσεις διάσπασης της συντηρητικής παράταξης, που κάποιοι δεν αποκλείουν ότι μπορεί να υπάρξουν, ως επακόλουθο του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.








Εκλογή δύο γύρων και πρωτιά  Τζιτζικώστα
Προβάδισμα για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που αφήνει πίσω του τον τέως    πρόεδρο της Ν.Δ. δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisi

Ανατροπή στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων φαίνεται να προκάλεσε η αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παίρνει κεφάλι αφήνοντας πίσω τον τέως πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας Metrisi, που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.452 ατόμων και καταγράφει προβάδισμα του κ. Τζιτζικώστα τόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων όσο και μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η γενική εικόνα της έρευνας είναι ότι η εκλογή θα οδηγηθεί πιθανότατα σε αναμέτρηση δύο γύρων ανάμεσα στους κυρίους Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν απαιτούν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών που αναβλήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, στο σύνολο του δείγματος της μέτρησης ο κ. Τζιτζικώστας κατατάσσεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 26,6%, έναντι 23,1% του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ακολουθούν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 20,5% και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης με 6,8%. Το προβάδισμα του 37χρονου περιφερειάρχη διευρύνεται σε εκείνους που δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει έστω και μία φορά Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια και από 3,5% φτάνει σε 4,3% υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος κόβει πρώτος το νήμα με 28,7%. Ντέρμπι με οριακή διαφορά αποτυπώνουν τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας διατηρεί την πρωτιά με 28,4%, αλλά τον πλησιάζει επικίνδυνα ο  κ. Μεϊμαράκης που συγκεντρώνει 27,2%, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινείται στο συγκεκριμένο κοινό ο κ. Μητσοτάκης με 22,2% αλλά και, ο κ. Γεωργιάδης που αποσπά το 7,8%.

Η υπεροχή του κ. Τζιτζικώστα σε όσους δηλώνουν πρόθεση συμμετοχής στις κάλπες αποτυπώνεται και στην εξασφάλιση της κυβερνητικής προοπτικής της Ν.Δ. Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποιος μπορεί να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νίκη στις επόμενες εκλογές», το 29,2% απαντά «ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας», ο οποίος απέχει 6 μονάδες από τον κ. Μεϊμαράκη. Σημαντικό, τέλος, εκτιμάται το εύρημα σύμφωνα με το οποίο μόλις το 9,8% όσων προτίθενται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία δεν θα ψηφίσει Ν.Δ. αν εκλεγεί αρχηγός της ο κ. Τζιτζικώστας, την ίδια ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26,7% για τον κ. Γεωργιάδη, 15,6% για τον κ. Μεϊμαράκη και 14,8% για τον κ. Μητσοτάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης