Η προσέλευση στις γαλάζιες κάλπες κρίνει τον νέο ηγέτη της Κεντροδεξιάς

Η προσέλευση στις γαλάζιες κάλπες κρίνει τον νέο ηγέτη της Κεντροδεξιάς

Αν οι ψηφοφόροι είναι κάτω από 300 χιλιάδες, δεν αποκλείεται να αναδειχθεί αρχηγός από τον πρώτο γύρο, όπως ελπίζει ο Μεϊμαράκης - Σιγουριά ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο εκφράζουν Τζιτζικώστας, Άδωνις και Κυριάκος που καλούν τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το βράδυ

Η προσέλευση στις γαλάζιες κάλπες κρίνει τον νέο ηγέτη της Κεντροδεξιάς
Με κυρίαρχο ρυθμιστή τη συμμετοχή των Νεοδημοκρατών στην εκλογική διαδικασία, άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έπειτα από μια μαραθώνια όσο και πολυκύμαντη προεκλογική μάχη που διήρκεσε δύο μήνες, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της Κεντροδεξιάς κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας τίθενται, πλέον, αντιμέτωποι με τη λαϊκή ετυμηγορία ενός εκλογικού σώματος που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη διάρθρωση του, πόσω μάλλον τη βούλησή του.

Κλείσιμο
Δυνητικός ψηφοφόρος, άλλωστε, είναι ο κάθε πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και θα προσέλθει, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, σε ένα από τα 883 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε κομματικά γραφεία, δημοτικούς χώρους, όπως ΚΑΠΗ, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αφού νωρίτερα καταβάλει συνδρομή τριών ευρώ και υπογράψει δήλωση εγγραφής στο μητρώο μελών της ΝΔ και αποδοχής των θέσεων της. 

Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους με προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία και με αισιόδοξες προβλέψεις για το αποτέλεσμα της κάλπης. Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, το οποίο καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο εστίαζε στην κινητοποίηση των γαλάζιων ψηφοφόρων που διατηρούν ισχυρούς κομματικούς δεσμούς, ευελπιστούν ότι η αναμέτρηση μπορεί να κριθεί από τον γύρο με τον νυν πρόεδρο να κόβει πρώτος το νήμα και με ποσοστό άνω του 50%.

Αντίθετα, από τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων εκφράζεται πεποίθηση ότι η διεύρυνση τους κομματικού σώματος και η αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων χωρίς έντονους κομματικούς δεσμούς μπορεί να ανατρέψουν τους συσχετισμούς που κατέγραφαν οι αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος και να οδηγηθεί η εκλογική διαδικασία σε επαναληπτικό γύρο την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

Οι υπολογισμοί για τον αριθμό των ψηφοφόρων διίστανται, αλλά η κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων που γίνονται από τα επιτελεία των υποψηφίων θέλει να προσεγγίζουν τις 300 χιλιάδες, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου έναν στους πέντε πολίτες που επέλεξαν τη ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
  

Μεϊμαράκης: «Πρέπει να πάμε στις κάλπες φιλικά»

Συνεχίζοντας την εκστρατεία του μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απηύθυνε από την Κρήτη κάλεσμα σε όλους τους Νεοδημοκράτες να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα ενότητας. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, μιλώντας στο Ηράκλειο σε στελέχη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, εστιάζοντας σε τρία μέτωπα: την οικονομία, την κοινωνική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ψηφίσει τα μέτρα που δίνουν τη χαριστική βολή στους Έλληνες και ξεκαθάρισε πως «με Μεϊμαράκη Πρόεδρο δεν πρόκειται να ψηφιστεί ούτε ένα υφεσιακό μέτρο». Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό πατριωτικό κόμμα, που ασκεί κοινωνική πολιτική και υπογράμμισε με έμφαση ότι, παρά την κρίση, δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά μας θέματα. 

Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία: επεσήμανε: «Οφείλουμε η Νέα Δημοκρατία τη Δευτέρα ενωμένη και δυνατή να γυρίσει σελίδα και να είναι η αντίρροπη δύναμη που θα κρατήσει την ισορροπία στη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και γι αυτό ακριβώς πρέπει να πάμε στις κάλπες φιλικά, με το Νεοδημοκρατικό ήθος, με την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον και να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Διότι, δυστυχώς η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια πολιτική η οποία εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους και είναι πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο την οικονομία και τη χώρα. Εμείς είχαμε προτείνει μια πορεία προς την ανάπτυξη και η κυβέρνηση ακολουθεί μια πορεία προς τα ελλείμματα με φόρους, περικοπές και ύφεση».

Τζιτζικώστας: «Να έρθουν να ψηφίσουν και όσοι πικράναμε»

Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές απηύθυνε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι η πρόσκλησή του αφορά σε τρεις κατηγορίες πολιτών: Πρώτον, τους Νεοδημοκράτες που πιστεύουν κι αγαπούν αυτή την παράταξη, βρίσκονται εδώ και στα εύκολα και στα δύσκολα. Δεύτερον, τους νεότερους ανθρώπους, τους ανθρώπους της νέας γενιάς, της γενιάς της δικής μου. Τους ανθρώπους που έχασε αυτή η παράταξη. Μόλις το 14,5% των νέων ανθρώπων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και τρίτον, τους πολίτες που πιστεύουν στην ιδεολογία μας, που πίστεψαν κάποτε σε αυτή την παράταξη και που με δικά μας λάθη, της παράταξης, τους διώξαμε, τους θυμώσαμε, τους πικράναμε. 

«Αυτούς τους ανθρώπους τούς ζητώ να έρθουν αύριο. Να έρθουν να γυρίσουμε μαζί τη σελίδα της ΝΔ, να ξαναχτίσουμε μία παράταξη που θα μιλήσει και για τα λάθη, από τα οποία έχει διδαχθεί για να μην τα επαναλάβει, αλλά κυρίως θα μιλήσει για το αύριο. Είμαι αποφασισμένος σε τέσσερις με πέντε μήνες το πολύ από αύριο, να παρουσιάσουμε σε ένα συνέδριο επανίδρυσης της κεντροδεξιάς παράταξης, ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας. Ένα εθνικό σχέδιο για όλους τους τομείς, όχι μόνο για την οικονομία, για να ξέρουν οι Έλληνες ότι αυτό θα είναι το πρόγραμμα και το σχέδιο της ΝΔ για την από εδώ και πέρα εποχή. Αυτό το σχέδιο θα το συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία. Όχι με δέκα τεχνοκράτες κλεισμένους σε ένα γραφείο, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ο νεώτερος υποψήφιος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, «με ένα κόμμα, μια κυβέρνηση με βαθιές ιδεοληψίες, με ανικανότητα που εδώ και οχτώμιση μήνες πάνε πραγματικά τη χώρα σε αδιέξοδο», ενώ υπογράμμισε ότι η ενότητα της ΝΔ είναι διασφαλισμένη 100%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εγώ θέλω και τους “περαστικούς”»

«Δώστε μου τη δύναμη να αλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία, να αλλάξουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συγκέντρωση φίλων πριν από την ψηφοφορία. «Το ρυάκι που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες έχει γίνει πλέον χείμαρρος και θα σπάσει το φράγμα των μηχανισμών», ανέφερε στην ομιλία του και ζήτησε από τους πολίτες να πάρουν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Παράλληλα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή την Κυριακή ενώ υποσχέθηκε στους πολίτες να  ξανακάνει τη Νέα Δημοκρατία το κόμμα που θα εκφράσει τους δημιουργικούς Έλληνες και την Ελλάδα της ελεύθερης οικονομίας.

«Η μεγαλύτερη χαρά που έπαιρνα στις προεκλογικές μου ομιλίες είναι όταν ερχόταν κόσμος και μου έλεγε: δεν ανήκω στη Νέα Δημοκρατία αλλά θα σε ψηφίσω γιατί πιστεύω σε σένα και γιατί πιστεύω ότι μπορείς να αλλάξεις τη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι θέλει τους «περαστικούς» στη Νέα Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό για να διαφοροποιηθεί από τον κ. Μεϊμαράκη που τον χρησιμοποιούσε για να διακρίνει τους έχοντες παραδοσιακές σχέσεις με τη ΝΔ από τους υπολοίπους ψηφοφόρους.

«Επισκέφθηκα 37 νομούς, έκανα εκατοντάδες ομιλίες και το μήνυμα που έλαβα παντού ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανανεωθεί σε πρόσωπα, σε ιδέες και αξίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αυτοκριτική στη Νέα Δημοκρατία. «Ήρθε η ώρα να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών, να μιλήσουμε για τις αξίες μας και να ξαναγίνουμε υπερήφανη για την κεντροδεξιά ιδεολογία μας» τόνισε και μίλησε για τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. 

«Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη να είναι έτοιμη να μαζέψει τα συντρίμμια της χώρας όταν η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μας οδηγήσει σε τεράστιο αδιέξοδο, τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύοντας επίθεση στην Κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση γεννήθηκε μέσα στο ψέμα και θα πεθάνει μέσα στην απαξίωση», πρόσθεσε. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να προτάξει ένα εναλλακτικό πειστικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης όταν κληθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
 
Άδωνις: «Εγώ είμαι ένας από εσάς»

«H δική μου υποψηφιότητα έχει έναν συμβολισμό. Εγώ είμαι ένας από εσάς. Δεν έχω τζάκια, δεν έχω μηχανισμούς», υπογράμμισε στην τελευταία του περιοδεία ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Αλλά κατάφερα να φτάσω ως εδώ και να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή και πιστεύω πως αύριο θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, τέτοιο που πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους», είπε μιλώντας το Σάββατο στο Αγρίνιο.

«Κατέρχομαι στις εκλογές με πολύ μεγάλη αισιοδοξία και νομίζω ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο και όλα θα πάνε καλά», ανέφερε. «Δυστυχώς, αυτή η προεκλογική περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία γίνεται σε μία χώρα που πηγαίνει σε πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι έχει χάσει τον έλεγχο και του κοινοβουλίου και του κόμματός του, αλλά κυρίως της εθνικής οικονομίας», συνέχισε.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει μπροστά της ένα βουνό και για αυτό υπάρχουν τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με εμένα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ σε οποιοδήποτε σχήμα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης