Εμείς συζητάμε για ΜΟΕ και οι Σκοπιανοί βαφτίζουν το αρχαιολογικό μουσείο τους «Μέγας Αλέξανδρος»!

Εμείς συζητάμε για ΜΟΕ και οι Σκοπιανοί βαφτίζουν το αρχαιολογικό μουσείο τους «Μέγας Αλέξανδρος»!


Εμείς συζητάμε για ΜΟΕ και οι Σκοπιανοί βαφτίζουν το αρχαιολογικό μουσείο τους «Μέγας Αλέξανδρος»!
Ενώ η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να ανοίξει δρόμο για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τα Σκόπια θέλοντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συζητηθεί σοβαρά το θέμα του ονόματος, η κυβέρνηση της FYROM επιμένει στις προκλητικές ενέργειες.

Ενδεικτική είναι η απόφαση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι να προχωρήσει στη μετονομασία του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», δύο μέρες μετά την συνάντηση ανωτάτων στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων με αντικείμενο την συμφωνία σε συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κατά την ελληνική πλευρά η συνάντηση του Α' γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυ Πέτρου Μαυροειδή με την γενική γραμματέα του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών Έλενα Κουζμάνοφσκα έγινε «σε καλό κλίμα». Παρ' όλα αυτά, δύο μέρες μετά οι Σκοπιανοί «ξαναβάφτισαν» το αρχαιολογικό τους μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος» προκαλώντας την... δυσφορία της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πράξη αυτή των Σκοπιανών καταγράφεται και ενημερώνονται αρμοδίως όργανα ΕΕ και ΟΗΕ» σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες για ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδος-Σκοπίων

Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβυ Πέτρο Μαυροειδή και τη γενική γραμματέα του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών Έλενα Κουζμάνοφσκα ΥΠΕΞ, κα Elena Kuzmanovska, με αντικείμενο την επεξεργασία μιας πρώτης  δέσμης έξι Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκολα Πόποσκι τον περασμένο Ιούνιο.
 
Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αναπτυχθούν περαιτέρω το διμερές εμπόριο, η πρόταση για δημιουργία διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών παραπέμφθηκε για το μέλλον.

Τα άλλα πέντε ΜΟΕ είναι: 
  
-Το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας – Μοναστηρίου θα προχωρήσει ομαλά
   
-Στον τομέα διαχείρισης συνόρων (μεταναστευτικό / προσφυγικό), θα επιδιωχθεί μια πρώτη συνεργασία, μέσω της ανταλλαγής σημείων επαφής  

-Θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση πολιτικών διαβουλεύσεων των δύο ΥΠΕΞ, στη βάση προταθείσας ελληνικής θεματολογίας εντός 2015: μεταναστευτικό/προσφυγικό και Μέση Ανατολή, με έμφαση στη συριακή κρίση, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών
 
-Διαπιστώθηκε σχεδόν απόλυτη σύμπλευση σε ζητήματα ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και προγραμμάτων: τομείς ι) τελωνείων, ιι) περιβάλλοντος και ιιι) Εσωτερικών Υποθέσεων, ετοιμότητα διάθεσης Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για τη διοργάνωση σεμιναρίων. Συντονισμός σε προγράμματα IPA II, Taiex, Twinning
 
-Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον σε τομέα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, βάσει ελληνικού σχεδίου Μνημονίου από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και καταλόγου σκοπιανών πανεπιστημίων που επιθυμούν συνεργασία με αντίστοιχα ελληνικά.
 
Ο επόμενος γύρος για την υλοποίηση ΜΟΕ μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων θα γίνει στην πρωτεύουσα της FYROM, όπου θα αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης των «έξι» Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης