Ολάντ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα - Παυλόπουλος: Πάρτε μέτρα για το χρέος

Ολάντ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα - Παυλόπουλος: Πάρτε μέτρα για το χρέος

«Μεγάλες προσδοκίες» για την ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου - Με αναφορές στο χρέος και τις επενδύσεις οι πρώτες δηλώσεις του επί ελληνικού εδάφους - Προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις

Ολάντ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα - Παυλόπουλος: Πάρτε μέτρα για το χρέος



Στην Αθήνα βρίσκεται, από τις 17:10, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το αεροσκάφος με τη γαλλική αποστολή προσγειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε ανεπισήμως, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο αεροδρόμιο ήταν επίσης για την υποδοχή του κ. Ολάντ οι κ.κ. Μπαλτάς, Ξυδάκης, Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος (διευθυντής του ποιτικού γραφείου του πρωθυπουργού) και άλλοι.

Κλείσιμο
Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του -ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης, ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, βουλευτές και γερουσιαστές. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στη χώρα.


 
Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή, το αυτοκίνητο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, όπου ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα τους περίμενε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μετά την κατάθεση, ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, όπου έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Βγήκε εκτός προγράμματος η επίσκεψη
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου έχει πάντως βγει ήδη εκτός προγράμματος, καθώς υπάρχουν συνεχώς πολλές καθυστερήσεις. Όλα ξεκίνησαν από την ώρα άφιξης. Το αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου έφτασε με σχεδόν 25 λεπτά καθυστέρησης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", δηλαδή ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στις 16:50 και τελικά προσγειώθηκε περίπου στις 17:15.

Ωστόσο, αντί να επιταχυνθούν οι υπόλοιπες επισκέψεις, υπήρξε καθυστέρηση και στο Σύνταγμα, αφού ο κ. Ολάντ εκτός προγράμματος πλησίασε σε δημοσιογράφους και απαντούσε σχεδόν επί δέκα λεπτά σε ερωτήσεις.

Μετά, φτάνοντας με σχεδόν 35-40 λεπτά καθυστέρησης στο προεδρικό μέγαρο, οι διευρυμένες συνομιλίες καθυστέρησαν επίσης. Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος θα έπρεπε μέχρι τις 19:30 να έχει παρασημοφορηθεί και να αποχωρεί για το ξενοδοχείο, ωστόσο μέχρι τις 20:00 βρισκόταν ακόμα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πρέπει να επισκεφτεί το ξενοδοχείο του μετά την παρασημοφόρηση, ούτως ώστε να φορέσει επίσημο ένδυμα, για το δείπνο που θα του παραθέσει ο Προκόπης Παυλόπουλος και στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 100 προσκεκλημένοι.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα εχει παραβιαστεί. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι βρήκε ενδιαφέρον στις διευρυμένες συνομιλίες, αλλά παράλληλα θέλησε να υπογραμμίσει τη σημασία της επίσκεψής του, μιλώντας εκτός προγράμματος σε δημοσιογράφους.

Ο διάλογος Παυλόπουλου - Ολάντ
Στην αρχή της ιδιαίτερα θερμής συνάντησης ενώπιον των δημοσιογράφων, πρώτος μίλησε ο Έλληνας Πρόεδρος, κ. Παυλόπουλος, λέγοντας τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού  σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου εθνους, της Γαλλίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ότι έχετε πράξει υπερ της Ελλάδας των τελευταίο καιρό και σας επιβεβαιώνω ότι αν και είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ποτέ δεν κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση μας με την Γαλλία.

Θεωρούμε πάντοτε την Γαλλία θεμελιώδη πυλώνα της Ευρώπης και βασικό άξονα της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα εργαστούμε με όλους τους εταιρίους για να μπορέσουμε σιγά σιγά για αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης έτσι ώστε να στραφεί προς τον άνθρωπο. Γιατι η Ευρώπη είναι πρέπει να είναι στραμένη προς τον άνθρωπο και όχι προς την οικονομία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε τον δρόμο προς το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, γιατί δεν πρέπει να μείνουμε σε τόσο αυστηρές πολιτικές λιτότητας. Αλλά να προχωρήσουμε και σε αλλαγές στο χρέος, πάντα όμως με σεβασμό στον ESM και τις διαδικασίες όπως έχουν ερμηνευτεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο, τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός, μπορούν να έχουν αιτιάσεις για τον χειρισμό του προσφυγικού από την πλευρά της Ελλάδας. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί με αλληλεγγύη και συνεργασία. Πρώτα απ' όλα πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα της ΕΕ όπως ορίζονται από τα κράτη μέλη, και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα. Και από την άλλη πλευρά πρέπει να προφυλάξουμε τον άνθρωπο, γιατί οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πρέπει να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατική αξιοπρέπεια.

Εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία δεν πρόκειται να λυθεί το προσφυγικό. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πολιτική της ΕΕ να σταματήσει ο πόλεμος και η Γαλλία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα να σταματήσει ένας πόλεμος που δεν ταιριάζει στα σύχρονα δημοκρατικά δεδομένα της Ευρώπης.

Τελευταίο θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για εμάς τους Έλληνες, το Κυπριακό. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να δεχθούμε άλλο την παράταση αυτής της κατάστασης. Και πρέπει να βρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη πορεία της εντός της ΕΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι όλες οι προσπάθειες που κάνατε να αποδώσουν. Οι Έλληνες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα τηρήσουμε της υποσχέσεις μας και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη».

Στη δική του προσφώνηση, ο Γάλλος πρόεδρος είπε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η οποία έχει έρθει την επομένη της εκλογής σας, όταν η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην Ευρώπη και εμείς δείξαμε την αλλυλεγγύη μας. Ο δικός σας ρόλος ήταν σημαντικός καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα; Η Γαλλία πάντα ήταν σε όλες τις πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας της στο πλευρό της Ελλάδας. Είναι και αυτή μία χώρα που ζητά να παραμείνει η Ελλάδα πιστή στις δεσμεύσεις της. Μπορεί να πείσει τους υπόλοιπους της ΕΕ να πάρει τις σωστές αποφάσεις όπως φάνηκε στην Σύνοδο Κορυφής στις 13 Ιουλίου.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του λαού, τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ακόμα και τους τελευταίους μήνες, θα χρειαστούν όμως και άλλες προσπάθειες. Το επόμενο βήμα θα είναι για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα.

Η επίσκεψή μου όμως σήμερα έχει έναν άλλο σκοπό. Μπορούμε να πείσουμε γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί φυσικά το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, και όχι μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία. Βρίσκομαι στη χώρα σας επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και βουλευτών όλων των παρατάξεων. Και λέω ότι αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα όχι μόνο έρχεται διακοπές στη χώρα αλλά επενδύει και στην Ελλάδα.

Φυσικά έχουμε στην Ελλάδα σε μία σημαντική στιγμή, σχετικά με το προσφυγικό. Δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας, Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη. Υποστηρίζουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δημιουργώντας υποδομές και υποστηρίζοντας την επαναπροώθηση των μεταναστών. Και φυσικά αν υπάρχουν τόσοι πρόσφυγες στην Ευρώπη οφείλεται στον πόλεμο της Συρίας. Πάνω από 4 εκατομμύρια βρίσκονται εκτοπισμένοι τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι περιφέρονται στην Ευρώπη με τους τελευταίους βομβαρδισμούς να έχουν διώξει ακόμα περισσότερους προς την Ευρώπη. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτκή, με εμπλοκή όλων των γειτόνων. Αλλά παράλληλα θα πρέπει να καταπολεμήσουμε και την Ισλαμική τρομοκρατία.

Όσο για το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Και πρέπει να στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε μέσω διαλόγου να φτάσουμε σε λύση».

Η σημασία της ομιλίας Ολάντ στη Βουλή
Διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα «επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης». Θεωρούν την ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ως την κορυφαία στιγμή της επίσκεψης.

Εκτιμάται ότι ο κ. Ολάντ θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους, «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας, για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη... και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».

Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.
Ενα δεύτερο μήνυμα, που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι Ολάντ στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης.



Εξ ου και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως: η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC (Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στην Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».



Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).

Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργαστεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.



Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.

Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ ου και η επιθυμία του να συναντήσει, σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης