Ακιντζί: Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για λύση του Κυπριακού

Ακιντζί: Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για λύση του Κυπριακού

Προεδρία εκ περιτροπής, αποζημιώσεις για το περιουσιακό, κοινή συνισταμένη για το φυσικό αέριο και παραμονή των εποίκων, ζητά ο τουρκοκύπριος ηγέτης

Ακιντζί: Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για λύση του Κυπριακού
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε στην εφημερίδα Μιλλιέτ πως «αν λύσουμε το Κυπριακό αυτή την περίοδο, το λύσαμε, διαφορετικά είναι δύσκολο», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας». 

Στην συνέντευξή του είπε ότι στην Κύπρο πρέπει να βρεθεί το συντομότερο μια λύση. «Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είμαστε της ίδιας γενιάς», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για λύση. «Μπορεί» σημείωσε «να γκρεμιστούν τα τείχη αλλά το σημαντικό είναι να γκρεμιστούν τα τείχη στα μυαλά». 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «δεν μπορεί να είναι λύση μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια» κάτι που όπως είπε θέλει και για τους Ελληνοκύπριους. 

Όπως είπε σε μια λύση πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία κάτι που το θεωρεί απαραίτητο και κόκκινη γραμμή. Ανέφερε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί και ότι σε αυτό το θέμα θα μιλήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το περιουσιακό που είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια θα λυθεί στην πλειονότητά του με αποζημιώσεις, προσθέτοντας ότι στις επαφές που έκαναν τους δόθηκαν υποσχέσεις αλλά το σημαντικό είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις.
Κλείσιμο

Για το φυσικό αέριο, είπε ότι είναι σημαντική η διανομή του φυσικού πλούτου μέσα σε μια περιοχή ειρήνης. Όπως είπε η Αίγυπτος βρήκε πολύ πλούσιους υδρογονάνθρακες έξι χιλιόμετρα από τα νερά της Κύπρου, σχολιάζοντας  ότι είναι μια απόσταση πολύ κοντά στην Κύπρο. «Ασφαλώς» είπε ότι «αυτά είναι πόροι ολόκληρης της Κύπρου. Οι ειδικοί λένε πως ο πιο έξυπνος τρόπος είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος να ενώσουν το φυσικό τους αέριο και να το μεταφέρουν μαζί στην Ευρώπη. Να πω ότι και ο Αναστασιάδης έχει την ίδια άποψη με μένα. Η άποψή του είναι ότι ο πλούτος θα συμβάλει στην ειρήνη της περιοχής».

Σε ερώτηση εάν μετά τη λύση θα φύγουν οι έποικοι από την Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν πρέπει να συζητείται κάτι τέτοιο για τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και για χρόνια έζησαν σε αυτά τα εδάφη και δημιούργησαν οικογένεια. Ανέφερε ότι πλέον ο ίδιος δεν ξέρει ποιος είναι έποικος και ποιος όχι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης