Σε θέση μάχης ο Κυριάκος, το σκέφτονται Μεϊμαράκης, Βορίδης, Δένδιας

Σε θέση μάχης ο Κυριάκος, το σκέφτονται Μεϊμαράκης, Βορίδης, Δένδιας

Το σκέφτονται οι άλλοι «δελφίνοι» - Δεν αναμειγνύονται, λένε, Καραμανλής και Σαμαράς που είχαν ζητήσει από τον Μεϊμαράκη να μην βιαστεί να ανοίξει τις διαδικασίες για συνέδριο - Τι σκέφτονται Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κωστής Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας

Σε θέση μάχης ο Κυριάκος, το σκέφτονται Μεϊμαράκης, Βορίδης, Δένδιας
Η πιθανολογούμενη βούληση του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη να μπει στην κούρσα για τη διαδοχή, που ο ίδιος έσπευσε να δρομολογήσει, προτού να συμπληρωθούν 48 ώρες από το ατυχές αποτέλεσμα της βουλευτικής κάλπης, συνιστά το «κλειδί» για την ανάδειξη του επόμενου αιρετού αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Μεϊμαράκης θα εξαρτηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία στην ανοικτή  ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον τηρηθούν με ακρίβεια οι προβλέψεις του καταστατικού της ΝΔ για στήσιμο κάλπης στις οργανώσεις όλης της χώρας και δυνατότητα συμμετοχής μελών και φίλων του κόμματος.  

Με τον αιφνιδιασμό που επεφύλαξε, ανοίγοντας το πρωί της Τρίτης τις διαδικασίες για να διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία και να τερματιστεί η δική του μεταβατική προεδρία, ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να προλάβει τους ψιθύρους που κινδύνευαν να γίνουν κραυγές για τα αίτια της ήττας και το γεγονός ότι από τον Ιούλιο η Νέα Δημοκρατία έχει προσωρινό μεταβατικό πρόεδρο που στις κάλπες δεν μπορούσε να αλλάξει ούτε έναν υποψήφιο βουλευτή σε μη εκλόγιμη θέση. 
Κλείσιμο

Η απόφασή του, όμως, να κινηθούν άμεσα οι καταστατικές διαδικασίες για να τερματιστεί η εκκρεμότητα με την ηγεσία φαίνεται να πετυχαίνει συσπείρωση των γαλάζιων στελεχών γύρω από μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη που αν επιβεβαιωθεί θα αποτρέψει αρκετούς από όσους αφήνουν να εννοηθεί ότι σκέπτονται να μπουν στην κούρσα.

Ανακοίνωσε ο Κυριάκος, το σκέφτονται οι άλλοι

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο μόνος που εξεδήλωσε την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα είναι ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έσπευσε προκειμένου να προκαταλάβει την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της, αλλά θεωρείται δύσκολο να επιμείνει με μια δεύτερη υποψηφιότητα από την ίδια οικογένεια.

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ευελπιστεί να εκφράσει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ενώ δεύτερες σκέψεις φαίνεται να κάνει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος παλαιότερα ήταν έτοιμος να διεκδικήσει την αρχηγία, αλλά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη πιθανότατα θα τον αποτρέψει, καθώς πρόθεσή του ήταν να εκφράσει την στροφή προς το Κέντρο που ήδη έχει χαράξει ο νυν πρόεδρος.

Διστακτικά επίσης εμφανίζονται στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ μάλλον εκτός κούρσας θα μείνουν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης των οποίων τα ονόματα ακούγονται από πολλούς, αλλά έχουν απόλυτο ασυμβίβαστο εκλογής στο Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάιο του 2019, όπως και ο ομόλογος τους από την Πελοπόννησο Πέτρος Τατούλης που παρά ταύτα ανακοίνωσε πρόθεση υποψηφιότητας, χωρίς καν να είναι, όπως λένε από τη Συγγρού μέλος της ΝΔ.  

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα τηρήσουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι, κατά πληροφορίες, είχαν πει στον κ. Μεϊμαράκη που επικοινώνησε μαζί τους να μην βιαστεί να δρομολογήσει διαδικασίες, κάτι που ο νυν πρόεδρος μάλλον δεν ακολούθησε. Είναι άγνωστο ποια θα είναι μετά από αυτό η αντίδρασή τους, αν και οι δύο μέσω συνεργατών τους διαμήνυαν ότι δεν έχουν διάθεση εμπλοκής.  

Δεν θέλει… περαστικούς ο Μεϊμαράκης

Σε συνομιλίες που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι προς τα παρόν κλίνει προς το να μην θέσει υποψηφιότητα, επαναφέροντας τη διαφωνία του με τη διαδικασία εκλογής προέδρου και ειδικά τη ρύθμιση που επιτρέπει να ψηφίζουν και πολίτες που δεν είναι μέλη του κόμματος. «Δεν μπορεί να βγάζει πρόεδρο ο κάθε περαστικός που έρχεται, δίνει δύο ευρώ και ψηφίζει», είναι η άποψη που σταθερά εκφράζει από το 2009 ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του, έλεγαν ότι θα καταβάλει προσπάθεια να ληφθεί στο επίπεδο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) απόφαση ότι η εκλογή από τη βάση να γίνει μόνον από όσους είναι εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ. Και πρόσθεταν ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι υποψήφιος.

Την ίδια ώρα, πάντως, από τη Συγγρού γινόταν γνωστό ότι μέλη και στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα τηλεφωνούσαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματός εκφράζοντας υποστήριξη προς το πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη στον οποίο αναγνώριζαν ότι ένωσε την παράταξη. Επίσης βουλευτές, όπως ο Γιώργος Βλάχος, που κατατάσσεται στους «καραμανλικούς», δήλωναν στήριξη στο πρόσωπο του νυν προέδρου, ενώ ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε γνωστό ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος αν δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης. 

Πως χρήζονται οι υποψήφιοι

Την ευθύνη για τις διαδικασίες εκλογής έχει, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και, κατά τις εκτιμήσεις, θα δώσει χρονικό περιθώριο περίπου μιας εβδομάδας για να υποβληθούν υποψηφιότητες. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή από το 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στην ΚΕΦΕ μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, ως πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη που είναι οι Γιάννης Τραγάκης, Μάκης Γιακουμάτος και Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Κώστας Τζιμάρας, ο Γραμματέας  Οργανωτικού Κώστας Κόλλιας, ο Γραμματέας Εκλογών Επαμεινώνδας Λεκκέας και ο Διευθυντής Διαγραμματειακού Αλέκος Κόκκαλης. 

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί η πληροφορία ότι η ψηφοφορία προγραμματίζεται για τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς θεωρείται μεγάλο το διάστημα κατά το οποίο η ΝΔ θα είναι ουσιαστικά «ακέφαλη», καθώς ο κ. Μεϊμαράκης, εφόσον μάλιστα θέσει υποψηφιότητα, θα είναι υπηρεσιακός αρχηγός. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης