Πού κρίθηκε η ήττα για τη Λαϊκή Ενότητα

Πού κρίθηκε η ήττα για τη Λαϊκή Ενότητα

Ακόμα και οι βουλευτές που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να δώσουν ισχύ νίκης στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Πού κρίθηκε η ήττα για τη Λαϊκή Ενότητα
Ως μια από τις εκπλήξεις των εκλογών καταγράφεται η αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να εισέλθει στην Βουλή αν και η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων ήθελαν το κόμμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να περνά την ζώνη του 3% έστω και οριακά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας με την ψήφιση του Μνημονίου δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν το δημοψηφικό «ΟΧΙ», να αντιπροσωπεύουν το αντιμνημονιακό μέτωπο, να ανακόψουν την δυναμική της Κουμουνδούρου και κατ επέκταση να  ενισχύσουν την ΛΑΕ δίνοντάς της ποσοστά ανω του 3%.

Ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών στις νίκες του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα όπως οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπουλου, Μανώλης Γλέζος, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Ραχήλ Μακρή, Γιάννης Σταθάς, Στάθης Λεουτσάκος, Μιχάλης Κριστωτάκης, Γιάννης Ζερδελής, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος κ.α. εμφάνισαν «χαμηλές» πτήσεις ως υποψήφιοι της ΛΑΕ ενώ και η στήριξη που πρόσφεραν – αν και δεν συμμετείχαν ως υποψήφιοι βουλευτές – οι Νίκος Χουντής, Σοφία Σακοράφα και Γιάνης Βαρουφάκης κ.α. δεν στάθηκε αρκετή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει οριακές απώλειες ακόμα και στις δεκαέξι περιφέρειες από τις οποίες οι πρώτοι σε σταυρούς βουλευτές του προσχώρησαν στην ΛΑ.Ε.

Ενδεικτικά, στην Α’ Αθήνας η ΛΑΕ με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στα ψηφοδέλτιά της έλαβε 3,6%. Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής ήταν πρώτη σε «σταυρούς» στις εκλογές του Ιανουαρίου. Όμως η αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε σημαντικές απώλειες καθώς η Κουμουνδούρου εμφανίζει μείωση περίπου 2 μονάδων.
Κλείσιμο

Στην Β’ Αθήνας η ΛΑΕ αν και είχε στα ψηφοδέλτιά της τους πρώην βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, Νάντια Βαλαβάνη και Κώστα Ησυχο καθώς και μια σειρά στελέχη προερχόμενα από την Κουμουνδούρου όπως ο Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Γιάννης Τόλιος κ.α. παρέμεινε σε χαμηλές πτήσεις λαμβάνοντας μόλις 3,1%.

Στην Α’ Πειραιά του Στάθη Λεουτσάκου η ΛΑΕ έλαβε μόλις 2,88% ενώ στο «κάστρο» του κ. Λαφαζάνη, την Β’ Πειραιά, το κόμμα έλαβε περίπου 3,8%.

Κάτω από το όριο του 3% απέσπασε και στο υπόλοιπο Αττικής, όπου έθεσε την δεύτερη υποψηφιότητά του ο κ. Λαφαζάνης άλλα η κυρία Ραχήλ Μακρή. Μόλις 3,3%πήρε στην Αχαϊα όπου επιστρατεύτηκε ο Κώστας Λαπαβίτσας ενώ στην Βοιωτία συγκέντρωσε 4,6% καθώς «κατέβασε» τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά και Θανάση Σκούμα. Στην Α’ Θεσσαλονίκης πήρε μόλις 2,66% αν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ακολουθούσε η Ιωάννα Γαϊτάνη. Επίσης, μόλις 2,43% παίρνει στην Β’ Θεσσαλονίκης αν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν η Λίτσα – Αμμαντίδου Πασχαλίδου πρώτη σε «σταυρούς» με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Κάτω από την βάση πήρε και στην Καβάλα, μια ακόμα περιφέρεια που κατέβαινε υποψήφιος βουλευτής (Ηλίας Ιωαννίδης). Στην Καστοριά του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου το κόμμα πήρε μόλις 2,2 κάτι λιγότερες από 400 ψήφους. 

«Βαρύ» ήταν επίσης το ψηφοδέλτιο στην Μεσσηνία με τους Θανάση Πετράκο και Ελένη Ψαρρέα αλλά το κόμμα έλαβε 3,33%. Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης πήρε επίσης κάτω από το 3% όπως και στην Λέσβο ο κ. Γιάννης Ζερδελής. 

Π. Λαφαζάνης «χασαμε την μάχη. Όχι τον πόλεμο»

Πάντως, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «Μπορεί να χάσαμε μια μάχη, αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο» διαμηνύοντας παράλληλα πως  «ο αγώνας μας συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη γιατί έχουμε αρχές και αξίες, γιατί αναδείξαμε στόχους και πολιτικές που ανταποκρίνονται στο συμφέρον του τόπου και του λαού».  

«Την Ελλάδα την περιμένει ένας μνημονιακός αρμαγεδδώνας. Δεν πρόκειται να λιποτακτήσουμε. Θα είμαστε και αύριο εδώ. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πολύ επίκαιροι για την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη. Θα ανασυγκροτηθούμε και θα περάσουμε στην αντεπίθεση» υπογράμμισε.

Ζ. Κωνσταντοπούλου «θα είμαστε πρώτοι στους αγώνες σε όλα τα πεδία»

Η Βουλή που ανέδειξε η κάλπη δεν αντιπροσωπεύει παραπάνω από το 50% των Ελλήνων, είπε σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μάλλον αφήνουν τη ΛΑΕ εκτός βουλής. 

«Πρόκειται για μία νίκη εκείνων που ήθελαν να αφήσουν στο περιθώριο το λαό», επισήμανε η πρώην πρόεδρος της βουλής, συμπληρώνοντας ότι το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που απείχαν από τις εκλογές δεν έχει κοινοβουλευτική διατύπωση και επομένως δεν θα έχει φωνή στη βουλή.

Το ίδιο ισχύει και για όσους ψήφισαν τη Λαϊκή Ενότητα, που είναι κοντά στο 3%, είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

«Ο λαός πρέπει να παλέψει για να επανέλθει στο επίκεντρο και να ανατρέψει τα αντιμνημονιακά σχέδια» πρόσθεσε η πρώην Πρόεδρος για την επόμενη μέρα των εκλογών, ενώ επισήμανε ότι τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας αισθάνονται περηφάνια που έδωσαν μία καθαρή μάχη ενάντια στις εξουσίες.

«Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας και θα είμαστε πρώτοι στους αγώνες σε όλα τα πεδία, οι οποίοι θα φέρουν τον λαό ξανά στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης