Μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προβλέπει ο Λαφαζάνης

Μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προβλέπει ο Λαφαζάνης

Όνειρο θερινής νυχτός η εφαρμογή «παράλληλου προγράμματος» που να μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του μνημονίου - Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και έξοδος από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει και έξοδος από την ΕΕ

Μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προβλέπει ο Λαφαζάνης
Στην πρόβλεψη ότι μετά τις εκλογές θα συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «καθώς έχουν έναν κοινό προγραμματικό προσανατολισμό: Το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή του» έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Βλέπω περισσότερη πιθανή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη βάση εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Ολα αυτά τα κόμματα της μνημονιακής συναίνεσης, ο εναπομείναντας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι έχουν έναν κοινό μετεκλογικό προσανατολισμό, το τρίτο μνημόνιο» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

Επιχειρώντας να αποδομήσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυχτός» την εφαρμογή ενός «παράλληλου προγράμματος» που να μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς αν ισχύει η άποψη πως και η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα φέρει και αυτή μνημόνιο δήλωσε κατηγορηματικά  «όχι, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που δεν θα είναι μία επιστροφή, θα είναι μία συγκρότηση νέου νομίσματος με νέους δημοκρατικούς και κοινωνικούς όρους, δεν σημαίνει καθόλου μνημόνιο». 

Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε στην ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα απορρίπτωντας το ενδεχόμενο αυτή η επιλογή να σημαίνει και νέο Μνημόνιο. «Το εθνικό νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να υπάρξει ισχυρή ρευστότητα στην οικονομία. Όλες οι οικονομίες του κόσμου στηρίζονται στο εθνικό τους νόμισμα για να παρέχουν ρευστότητα και να τονώνουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Η Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει , αφού η νομισματική πολιτική της χώρας καθορίζεται στην Φρανκφούρτη» εξήγησε ο  κ. Λαφαζάνης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επισήμανε ότι με το εθνικό νόμισμα μπορεί να υπάρξει μια περιορισμένη υποτίμηση, αλλά αυτό δεν είναι κακό, αλλά, αντίθετα, αυτό  «θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα δώσει ώθηση σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις», καθώς «θα ενισχύσει τις εξαγωγές μας, θα περιορίσει και θα υποκαταστήσει τις εισαγωγές που θα αντικατασταθούν με εγχώρια προϊόντα, θα τονώσει τον τουρισμό, την παραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας και την απασχόληση».

Υποστήριξε, όμως, ότι η συγκρότηση νέου νομίσματος και τυχόν έξοδος από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, όπως είπε, «αυτό που λένε οι ευρωπαϊκοί κατεστημένοι κύκλοι ότι έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει και έξοδο από την Ε.Ε., δεν ισχύει, διότι είναι αρκετές οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ και είναι στην Ε.Ε. Άρα, μπορείς να φύγεις από την Ευρωζώνη και να συνεχίζεις να παραμένεις στην Ε.Ε. Εμείς δεν θέτουμε θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά θέτουμε θέμα μετ΄ επιτάσεως ριζικής αλλαγής και ανατροπής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών  και επιλογών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης