Αγώνας δρόμου για συμφωνία μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Αγώνας δρόμου για συμφωνία μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Παρίσι και Βρυξέλλες «κλείνουν το μάτι» στην Αθήνα - Αγκάθια μακροοικονομικό σενάριο, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων - Στόχος να υπάρξει ένα πρώτο κείμενο μέχρι τη Δευτέρα - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ενημερώνονται σήμερα για τις διαπραγματεύσεις

Μόνο με έκπληξη πρώτου μεγέθους, προερχόμενη από κάποιο πισωγύρισμα των δανειστών, μπορεί να αποτραπεί η επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι τις 18 Αυγούστου εκτιμούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές δεν προεξοφλούν ακόμη τίποτα, αλλά εμφανίζονται όλο και περισσότερο αισιόδοξες, καθώς βλέπουν πως η συμφωνία έρχεται διαρκώς και πιο κοντά.

Eίναι ενδεικτικό ότι η ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο των δανειστών θα εντείνουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο τις συζητήσεις, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και τη Δευτέρα το βράδυ να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κείμενο συμφωνίας, επί του οποίου θα γίνουν μόνο μικρές αλλαγές στη συνέχεια.

Όπως φαίνεται η γαλλική κυβέρνηση και η Κομισιόν συμμερίζονται τις προσπάθειες και τις προσδοκίες της Αθήνας. Αυτό επιβεβαιώθηκε αφενός στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο Σουέζ – στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας – ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Ολάντ, οι οποίοι εκτίμησαν ότι μία συμφωνία μετά τις 15 Αυγούστου είναι εφικτή.

Αφετέρου το ίδιο κλίμα υπάρχει και στις Βρυξέλλες με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής επιτροπής να μιλά για «ικανοποιητική πρόοδο» και να ανακοινώνει ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Απομένει ωστόσο να ξεκαθαρίσει τη στάση του το Βερολίνο καθώς από τη γερμανική κυβέρνηση εκπέμπεται μία πρόθεση για «συμφωνία γέφυρα», με την οποία απλά θα εξυπηρετηθεί η δόση της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και συνέχιση επί μακρόν της διαπραγμάτευσης. «Αν ο χρόνος που θα απαιτούνταν για μία τελική συμφωνία ήταν εβδομάδες θα καταλαβαίναμε την ανάγκη μίας ενδιάμεσης συμφωνίας, όμως τώρα είναι θέμα ημερών και άρα είναι ρεαλιστικός ο στόχος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς ενδιάμεσα στάδια» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κυριότερο αγκάθι που έχει απομείνει είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με βάση την πορεία της οικονομίας, τον καθορισμό του δημοσιονομικού στόχου μέσα σε αυτές τις συνθήκες και προφανώς τα μέτρα που θα απαιτηθούν ανάλογα με τα δεδομένα στα οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές. Δεν είναι μία εύκολη δουλειά, καθώς η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με μικρή ή μεγάλη ύφεση, όμως εκφράζεται αισιοδοξία για την υπερπήδηση του όποιου εμποδίου.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διάχυση των μέτρων σε μακρύ ορίζοντα ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το υφεσιακό κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.


Κομβικό το Eurogroup παραμονή του Δεκαπενταύγουστου

Η κυβέρνηση κινείται για συμφωνία «με την ψυχή στο στόμα» και πάλι «στο παρά ένα» καταρτίζοντας τα πλάνα της με την προοπτική να συγκληθεί Eurogroup για τις 14 Αυγούστου, αφού το αρχικό πλάνο για να γινόταν στις 11 του μηνός ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. 

Προάγγελος των εξελίξεων θεωρείται η αποψινή  συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής (EFC), ενός δηλαδή διευρυμένου Euroworking Group στο οποίο οι επικεφαλής Οικονομολόγοι όλων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερωθούν από το «κουαρτέτο» των θεσμών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων – επειδή στα δάνεια που δίνει o ESM συνεισφέρουν όλες οι χώρες της ΕΕ και όχι μόνον αυτές της Ευρωζώνης. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στις 9 απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και σύνδεση με την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Παρά τον ενημερωτικό χαρακτήρα της συνεδρίασης, αναμένεται να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα, ακόμα και μέσω διαρροών που ίσως υπάρξουν, για τις προοπτικές συμφωνίας ή μη για νέο πρόγραμμα ή δάνειο-γέφυρα. 

Τα αγκάθια παραμένουν πολλά ή και αυξάνονται 

-  Το μακροοικονομικό σενάριο, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα. Συζητείται σήμερα και το Σάββατο αλλά μόνον στα τεχνικά κλιμάκια. Πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα (ύφεση, πρωτογενές πλεόνασμα, εισπράξεις φόρων, δαπάνες για μισθούς και συντάξεις) εδώ μπλέκεται και το θέμα του «κουρέματος» του χρέους για το οποίο διαφωνούν οι δανειστές μεταξύ τους. Έστω και δύσκολα όμως, το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να κλείσει έως την Δευτέρα, αλλιώς η συνολική συμφωνία απομακρύνεται και έρχεται στο προσκήνιο η εναλλακτική λύση για δάνειο-γέφυρα. 

- Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα υποκαταστήσει τα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, δεν μπόρεσε να συζητηθεί ούτε χθες, ούτε προχθές, ίσως και να μην καταστεί εφικτό ούτε και σήμερα. Ενδεχομένως αύριο η ελληνική πλευρά να μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια για να «πλασάρει» το δικό της σχέδιο. 

- Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθεί επίσης σήμερα και το θέμα των κόκκινων δανείων, με βάση την εισήγηση της ιαπωνικής Nomura. Παρά τις αντιδράσεις των δανειστών για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου κρατικού φορέα που θα χειριστεί τις υποθέσεις αυτές, η ελληνική πρόταση συζητείται και δεν έχει απορριφθεί. 

- Tο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να εξετάζουν την ελληνική πρόταση, αλλά να επιμένουν ακόμη στη δική τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση από πλευράς της αναμένεται να καταθέσει και την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για την πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Προβλέπει αύξηση ορίων ηλικίας 6 μήνες κάθε χρόνο (αντί 18 για μήνες που λένε οι δανειστές)  και ολοκλήρωση το 2021 έως 2022.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο να «τρέξουν» τα stress tests μέσα στον Αύγουστο, να δημοσιευθούν πριν από τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα και η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, για να αποκλειστεί εντελώς το «κούρεμα» καταθέσεων.


Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών επιδιώκεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανόν την Τετάρτη 12 Αυγούστου) ενώ η κυβέρνηση αναμένει να λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο προσχέδιο του νέου Μνημονίου.

Στόχος είναι το προσχέδιο αυτό να λάβει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να κυρωθεί από τα ξένα κοινοβούλια  και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση «στο παρά ένα», προκειμένου στις 20 Αυγούστου να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

ΣΧΟΛΙΑ (11)

πιο ψεύτες

ασχετοι και επικίνδυνοι, δεν έχουν ξαναϋπαρξει...Περαστικά μας...

lok

Το τραγικο ειναι, οχι οτι δεν μπορεσαν να κανουν συμφωνια συμφωνα με το προγραμμα που ψηφιστηκαν(και εγω μαζι...), ΑΛΛΑ, κανεις δεν πιστευει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ αποτι λενε και απο οποιον μιλαει. Ειναι η προσωποποιηση της τεχνοκρατικης ανεπαρκειας και της απολυτης αναξιοπιστιας. ΚΡΙΜΑ, μονο που μας στοιχισε τα πανδεινα η δηθεν ελπιδα. (Υ>Γ> ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΑΛ...Σ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑ)

Μπρουσκος Γαληνιος

Εσεις θα τα πάρετε τα λεφτά , οι έλληνες θα σας πληρώσουν τους φόρους ;;;;

JOHN

Μια βιώσιμη λύση λύνει το πρόβλημα:Αποπληρωμή δανείων(στεγαστικά,καταναλωτικά,κάρτες κ.λ.π.) για προ της κρίσης δημιουργούμενα είναι αναλογική αποπληρωμή από το 25%-30% του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος.(κάναμε ρυθμίσεις αποπληρωμής αλλά από τότε μειώθηκε δραματικά το εισόδημα μας από περικοπές,ΕΝΦΙΑ κ.λ.π. νέα αδιέξοδα)

αλαφουζονις

προς κ.Τσιπρα και λοιπους ανικανους .Παλια αραβικη παροιμια λεει,οτι οσο πιο ψηλα σκαρφαλωνει η μαιμου στο δενδρο,τοσο πιο πολυ φαινεται ο γυμνος της κωλος!

ΝικοςΚυπρος

Ρε παιδιά δεν το έχετε καταλαβει? Η εξουσία δεν βγαίνει από την κάλπη. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του κατεστημένου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών των πολυεθνικών των γνωστών οικογενειών από μεγάλα ντζακια της μαφίας της τρόικα και στις πρεσβείες μεγάλων δυνάμεων. Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να τους ακολουθήσει επιβαλλοντας μια κοινωνική πολιτική προς όφελος του λαού αρχίζει η υποσκαψει των μελών της κυβέρνησης ο πολιτικός καννιβαλισμος ο εξευτελισμος η λάσπη η σπιλωση χαρακτήρων κλπ με τη βοήθεια των πλείστων μέσων της τέταρτης εξουσίας που βρσκονται σε διατεταγμενη αποστολή. Πρέπει όλοι να ξυπνήσουμε από το λήθαργο. Οργάνωση και αντίσταση!!!!

Eua

Η μνημονιαρα τσιπρα ειναι η χειροτερη..

teo

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΛΕΓΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 15 ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ !!!! ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ !!!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΘΕΟΙ !!!!

NIKOS

ΒΑΛΕ ΤΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΥΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΕΤΡΟΣ

ΤΣΙΠΡΑ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΑ ΣΟΥ ΤΙΣ ΣΤΗΛΩ ?ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4901547

Οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, είπε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης της εϕημερίδας "Μακεδονία" 

4928703

Έξι εμβληματικά έργα αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης επεσήμανε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης - Την πόλη επισκέπτεται αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εποπτεύσει την πορεία υλοποίησης όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ 

papaggelopoulos-0

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόσωπο-«κλειδί», του οποίου η κατάθεση θα προκαλέσει αίσθηση, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα κληθεί να καταθέσει άμεσα ή θα προσκληθεί σε επόμενες συνεδριάσεις - Τα ονόματα που θα προτείνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

4
mits0

Η ταινία είναι προγραμματισμένη να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 31 Οκτωβρίου και πραγματεύεται άγνωστες στιγμές από τη ζωή και την πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

6