Την Τετάρτη «παίζει» την επιβίωσή της η κυβέρνηση Τσίπρα

Την Τετάρτη «παίζει» την επιβίωσή της η κυβέρνηση Τσίπρα

Σε θέσεις μάχης οι εσωκομματικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή για το δεύτερο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο δρομολογεί εξελίξεις - «Τρόμος» για το σενάριο η κυβέρνηση μειοψηφίας να πέσει κάτω και από το όριο των 120 βουλευτών

Την Τετάρτη «παίζει» την επιβίωσή της η κυβέρνηση Τσίπρα
Την Τετάρτη δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την πιο κρίσιμη μάχη, από την οποία θα εξαρτηθεί η δυνατότητα επιβίωσής της και οι πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Η συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του δεύτερου προαπαιτούμενου νομοσχεδίου που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, κόβει την ανάσα: η κυβέρνηση είναι ήδη κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς από τους 162 που αριθμούν τα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, μόνο 123 υπερψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο την περασμένη Τετάρτη (μετά τη διαφοροποίηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ).

Κλείσιμο
Τυχόν επανάληψη αυτού του ρήγματος, ή πολύ περισσότερο εάν αυξηθούν οι απώλειες και η κυβέρνηση πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, τότε απελευθερώνονται αποσταθεροποιητικές δυναμικές για το κυβερνών σχήμα.

Βέβαια, ανεξαρτήτως από αυτές τις δυναμικές, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη, εφόσον έχει την ανοχή και τις θετικές ψήφους για τα νομοσχέδια που απαιτεί η συμφωνία με τους εταίρους, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.

Ωστόσο θα είναι ακόμη πιο προφανές -εάν δεν είναι ήδη και τώρα- ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ και ιδίως δεν μπορεί να μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής του σκληρού προγράμματος, που προβλέπει ως προϋπόθεση το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM.  

Υπό αυτό το πρίσμα θα ανοίξουν οι διαδικασίες διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκαθαριστούν σε αυτό το επίπεδο οι λογαριασμοί και στη συνέχεια να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: είτε για προσφυγή στις κάλπες είτε για αναζήτηση νέων κυβερνητικών συμμαχιών.

Με δεδομένο πάντως ότι ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει «Παπαδήμος», τα σενάρια είναι είτε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είτε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης, αλλά χωρίς τον ίδιο στην πρωθυπουργία.

Πάντως, στο επόμενο τριήμερο αναμένεται να καταβληθούν επίμονες προσπάθειες και να αναληφθούν ενωτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην γίνει η εσωκομματική κατάσταση ανεξέλεγκτη (διάσπαση), ούτε οι πολιτικές εξελίξεις να παρασύρουν το κόμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης