Deutsche Welle: Νέα κόντρα Γκάμπριελ - Σόιμπλε για το Grexit

Deutsche Welle: Νέα κόντρα Γκάμπριελ - Σόιμπλε για το Grexit

«Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σοφό να γίνει αυτή η πρόταση ως μία γερμανική πρόταση», είπε ο αντικαγκελάριος, σε συνέντευξή του στο ZDF - Έκανε λόγο για «τεράστια σύγκρουση» ανάμεσα σε Μέρκελ και Γερμανό ΥΠΟΙΚ

Deutsche Welle: Νέα κόντρα Γκάμπριελ - Σόιμπλε για το Grexit
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα, σχετικά με την πρότασή του η Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε έχει πει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα "διάλειμμα" πέντε χρόνων από την ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, όμως ο Γκάμπριελ απέρριψε την ιδέα, σε μία ένδειξη πως αυξάνεται η ένταση στο εσωτερικό του συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

"Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σοφό να γίνει αυτή η πρόταση ως μία γερμανική πρόταση", είπε ο Γκάμπριελ, που είναι επίσης αντικαγκελάριος, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε στο ZDF και θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Κλείσιμο
Ο Γκάμπριελ δήλωσε πως ο Σόιμπλε, μέλος των συντηρητικών της Μέρκελ, ενόχλησε το SPD, τον μικρότερο εταίρο στον συνασπισμό.

"Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά, ιδιαίτερα αφού γνώριζε ότι εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες είμαστε προετοιμασμένοι να μιλήσουμε για το [ενδεχόμενο] η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μόνο στην περίπτωση που το θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες", είπε ο Γκάμπριελ.

Αν και ο Σόιμπλε έχει πει πως η πρόταση είχε συμφωνηθεί με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο ηγέτης του SPD Γκάμπριελ είπε πως έμαθε για τις λεπτομέρειες της πρότασης μόνο αφού είχε διαρρεύσει κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Γκάμπριελ είπε ακόμη πως ο Σόιμπλε βρίσκεται σε "τεράστια σύγκρουση" με τη Μέρκελ, που έχει πει πως μία προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα λειτουργούσε.

Ο Σόιμπλε δήλωσε σε μία συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Spiegel πως εκείνος και η καγκελάριος βρίσκονται "στο ίδιο μονοπάτι", αν και δεν έχουν πάντοτε τις ίδιες απόψεις.

Φόλκερ Κάουντερ: Η Αθήνα να αποδείξει ότι θέλει τις μεταρρυθμίσεις

Κατά την άποψη του προέδρου της Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο δανειακό πακέτο.

"Οι Έλληνες πήραν πρώτες αποφάσεις, το ζητούμενο τώρα είναι αν είναι έτοιμοι όχι μόνο να αποφασίζουν αλλά και να εφαρμόζουν τα όσα είναι αναγκαία για το πρόγραμμα", δηλώνει ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Αυτό που έλλειπε στη χώρα, "και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν η βούληση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο επίπεδο που είναι αναγκαίο στην Ευρώπη".

Δεν τον ενδιαφέρει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ή αν δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά το τι εφαρμόζει, είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να παραθέσει την κατά Ματθαίο φράση: "Από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς".

Ενώ απορρίπτει μια περικοπή του χρέους, ο κ. Κάουντερ, έμμεσα αφήνει να εννοηθεί ότι δέχεται την αναδιάρθρωσή του.

Ενισχύονται δημοσκοπικά CDU, Μέρκελ και Σόιμπλε

Η σκληρή γραμμή που επιδεικνύουν οι Χριστιανοδημοκράτες στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος πάντως φαίνεται να τους ωφελεί δημοσκοπικά. Σε νέα σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild η CDU/CSU ενισχύεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 43 %, την ώρα που οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια μονάδα υποχωρώντας στο 25 %.

Ενισχυμένοι εμφανίζονται και οι Μέρκελ και Σόιμπλε που συνεχίζουν να ηγούνται τις λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας. Ικανοποιημένο με το έργο του υπ. Οικονομικών εμφανίζεται το 69 % των ερωτηθέντων ενώ με εκείνο της καγκελαρίου το 68%.

Εν τω μεταξύ «κακή» χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Γερμανοί, και συγκεκριμένα το 56 % τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Welt am Sonntag.

Μάλλον θετική η συμφωνία, απαντά μόλις το 27 %. Επίσης το 48% των Γερμανών θα προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από την ευρωζώνη ενώ μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης