Όλα τα σενάρια για το μέλλον της Ζωής

Όλα τα σενάρια για το μέλλον της Ζωής

Πώς μπορεί να αντικατασταθεί η πρόεδρος της Βουλής- Η «Αυγή» γράφει πως η ανασύνθεση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει και την κυρία Κωνσταντοπούλου - Και να μου πουν να φύγω δεν παραιτούμαι, απαντούσε μέσω συνεργατών της η πρόεδρος της Βουλής

Όλα τα σενάρια για το μέλλον της Ζωής
Αν για τον πρωθυπουργό ο ανασχηματισμός των υπουργών που διαφοροποιήθηκαν στην πρόσφατη ψηφοφορία αποτελεί μια δύσκολη συναισθηματικά αλλά εύκολη πολιτικά διαδικασία, το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποτελεί έναν περίπλοκο και δυσεπίλυτο θεσμικό γρίφο. Η αντικατάσταση της προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί εύκολη διαδικασία καθώς ο θεσμικός της ρόλος είναι ισχυρότερος από εκείνον ενός υπουργού που μπορεί να «καρατομηθεί» και να ανασχηματιστεί. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αντικατάσταση Προέδρου γίνεται μόνο μετά από παραίτησή του ή πρόταση μομφής που θα υπερψηφιστεί.

Ζωή: «Δεν έχω καμία σκέψη για παραίτηση

Για την ώρα η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκαθαρίζει πως «Δεν έχω καμία σκέψη για παραίτηση» ενώ σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα φέρεται να λέει ότι «μόνο η Βουλή μπορεί να με διώξει» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και αν ο πρωθυπουργός της ζητήσει παραίτηση η ίδια θα «κρυφτεί» πίσω από την ασφάλεια που της παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Την ίδια ώρα πάντως βουλευτές και υπουργοί ζητούν την παραίτηση της Προέδρου αλλά και το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα «Αυγή» σε κεντρικό της άρθρο σημειώνει πως η απαραίτητη κυβερνητική ανασύνθεση συμπεριλαμβάνει και την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας διατηρεί καλή προσωπική σχέση με την κυρία Κωνσταντοπούλου ωστόσο η στάση της τελευταίας να μην στηρίξει τον πρωθυπουργό σε μια επίπονη για τον ίδιο διαδικασία που της έδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης ξεπερνά την όποια ανθρώπινη σχέση - αν δεν την «κομματιάζει». Στελέχη του κόμματος άλλωστε που γνωρίζουν καλά και τους δύο σημειώνουν με νόημα πως «αν η Ζωή προέταξε την δική της πολιτική υστεροφημία και τα δικά τις πιστεύω έναντι αυτού που της ζήτησε ο Τσίπρας τότε και ο δεύτερος θα κάνει το ίδιο».

Παραίτηση! Ποια ονόματα «παίζουν» για αντικαταστάτες της κυρίας Κωνσταντοπούλου;

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα θα καθοριστούν στο προσεχές διάστημα καθώς οι πιστωτές απαιτούν να ψηφιστεί εως την Τετάρτη το σκληρότερο μνημονιακό πακέτο μέτρων που έχει περάσει από κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει πως η Ολομέλεια θα κληθεί και πάλι να λειτουργήσει με υπέρ επείγουσες διαδικασίες. Εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου επιχειρήσει και πάλι να παρακωλύσει τις διαδικασίες τότε πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα της ζητήσει την παραίτηση. Εαν η Πρόεδρος δεν επιμείνει να «κρύβεται» πίσω από Θεσμικά αναχώματα κόντρα στο αίτημα της πλειοψηφίας του Σώματος και παραιτηθεί ο Κανονισμός της Βουλής (αρ. 10) αναφέρει ότι η θέση του συμπληρώνεται αμέσως με εκλογή νέου. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να αναλάβει χρέη ο Α’ Αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος και την Πέμπτη, μετα την ψήφιση των μέτρων, να συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια προκειμένου να γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα ονόματα των κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλου, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Φίλη κ.α.ως αντικαταστάτες της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Πρόταση μομφής.

Υπάρχει όμως και το ισχυρό ενδεχόμενο η κυρία Κωνσταντοπούλου να αγνοήσει την πρόταση του πρωθυπουργού. Τότε, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση μομφής απο την αντιπολίτευση την οποία όμως θα στηρίξουν και βουλευτές της συμπολίτευσης. Σύμφωνα με το άρθρο 150 του ΚτΒ η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας ώστε να συζητηθεί σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ. Να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα εβδομάδα η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της ολομέλειας.  H συζήτηση της πρότασης μομφής ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση με ονομαστική ψηφοφορία και γίνεται δεκτή εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την στηρίξουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα δεδομένα και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς την πρόταση μομφής θα στηρίξουν σίγουρα οι 107 βουλευτές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 44 βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας παραμένει άγνωστο. Ίσως, να μην δώσει «γραμμή» κάτι που θα ερμηνευτεί ως σιωπηλή αποδοχή της μομφής. Κατά της πρότασης μομφής θα τοποθετηθούν σίγουρα οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενδεχομένως οι 13 των ΑΝΕΛ και η κυρία Ραχήλ Μακρή.

Το ακραίο σενάριο πραξικοπήματος και η αποφυγή του με ΠΝΠ

Πάντως, τις τελευταίες ώρες έχει αρχίζει να κυκλοφορεί και το ακραίο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει «πραξικόπημα» εμποδίζοντας την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τα μέτρα στην Ολομέλεια και την ψήφισή του εως την Τετάρτη.  Άλλωστε, τόσο το Σύνταγμα όσο και ο Κανονισμός της Βουλής δίνουν πλήρη αυτονομία κινήσεων στον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής για όλα τα θέματα που αφορούν το κοινοβούλιο, άρα, και για το νομοθετικό έργο. Αυτό γιατί ο νομοθέτης προεξοφλούσε πως ο Πρόεδρος θα συνεργάζεται ομαλά με τον πρωθυπουργό καθώς αποτελεί επιλογή του.  Γι αυτό άλλωστε δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρει ρητά πως ο Πρόεδρος υποχρεούται να εισάγει τα νομοσχέδια που δέχεται από την κυβέρνηση προς επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και προς την Ολομέλεια ούτε διάταξη που του δίνει το δικαίωμα απόρριψης νομοσχεδίων. Έως τώρα όμως  ο εκάστοτε Πρόεδρος εθιμικά ακολουθεί την βούληση της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης