Αναστασιάδης: Εντείνεται ο ρόλος της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Εντείνεται ο ρόλος της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακκιντζί δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας όμως πως δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος αν δεν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες

Αναστασιάδης: Εντείνεται ο ρόλος της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Μετά τη μακρά συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζί στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι που αποκλείει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αντίθετα, όπως έχει επισημανθεί, εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Κλείσιμο
Παραδείγματος χάρη, είπε, «πολιτική ισότητα είναι κάτι που υπάρχει σε όλα τα ομοσπονδιακά καθεστώτα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν - διασφαλίζοντας τις τέσσερις ελευθερίες (ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση και ούτω καθεξής), ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα - να μην επηρεάζεται όχι μόνο η τουρκοκυπριακή, αλλά και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από ‘μόλυνση’ ενδεχομένως ή αλλοίωση, αν θέλετε, της πληθυσμιακής αναλογίας ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση.»

Συνεπώς, πρόσθεσε, «υπάρχουν οι τρόποι και οι μέθοδοι, χωρίς να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις, για να διασφαλιστεί αυτό το φαινόμενο».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος μετά και τη σημερινή συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς να ολοκληρωθεί η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα αισιόδοξος. Όμως, οφείλω να πω πως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και τα προβλήματα που αναφύονται θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια λύση που να διασφαλίζει τη διάρκεια, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και, ιδιαίτερα, ένα ευρωπαϊκό κράτος».

Σήμερα οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση τους σε θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, το περιουσιακό, κριτήρια του εδαφικού, θέματα ΕΕ και οικονομικά ζητήματα. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών έχει οριστεί για τη Δευτέρα στις 27 Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης