Παπανδρέου: Ο Τσίπρας έχει ευρεία συναίνεση - Εγώ πάλευα μόνος μου

Παπανδρέου: Ο Τσίπρας έχει ευρεία συναίνεση - Εγώ πάλευα μόνος μου

Το πολιτικό «ποίμνιο» που έχει σήμερα ο Τσίπρας κατευθύνεται ελεγχόμενα προς τη συναίνεση, εγώ προσπαθούσα μόνος να εφαρμόσω μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg

Παπανδρέου: Ο Τσίπρας έχει ευρεία συναίνεση - Εγώ πάλευα μόνος μου
Τις απόψεις του επί των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μοιράστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός μίλησε επί πεντάλεπτο, σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με το στούντιο του Bloomberg από την Ελβετία όπου βρίσκεται. Σε χλιαρούς και ενωτικούς τόνους και χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της ελληνικής πρότασης, των βαρών που συνεπάγεται για τον λαό κ.λπ, ο ΓΑΠ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση ώστε η όποια συμφωνία με τους δανειστές να εγκριθεί. Επ' αυτού ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να συγκρίνει το νυν υπάρχον πολιτικό κλίμα με εκείνο που αντιμετώπισε ο ίδιος όταν προσπαθούσε, «μόνος» όπως είπε, να προωθήσει τις επιταγές του μνημονίου. Σύμφωνα με τον ΓΑΠ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα απέναντί του ένα «ποίμνιο» από όλο το πολιτικό φάσμα, το οποίο κατευθύνεται ελεγχόμενα προς την συναίνεση.

Αναλυτικά η σύντομη συνέντευξη του ΓΑΠ στο Bloomberg έχει ως εξής:

«Φαίνεται ότι εχθές [Δευτέρα 22 Ιουνίου] υπήρξε μια άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύεις Ελλάδας-πιστωτών, καθώς οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έτυχαν θετικής υποδοχής. Παρόλ' αυτά, απομένουν ακόμη μακρές, τεχνικής φύσης, συζητήσεις. Μερικές φορές, αυτές οι τεχνικού τύπου συζητήσεις κρύβουν σημαντικές στρατηγικές διαφορές, επομένως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ωστόσο, δίνεται πλέον ένα θετικό μήνυμα, ότι υπάρχει μια άμβλυνση των διαφορών -και έχω πραγματικά την πεποίθηση ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. 

» Θεωρώ πως αυτό που επιδιώκει στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά βάση μια κάποιου είδους ισχυρή δέσμευση σχετικά με την ελάφρυνση του τεράστιου βάρους που έχουμε, η οποία θα ανακουφίσει τους ώμους του ελληνικού λαού. Παρόλο που είχαμε ένα μεγάλης κλίμακας «κούρεμα» το 2011, το χρέος είναι ακόμη πάρα πολύ βαρύ και επιβαρύνει επιπλέον την εμπιστοσύνη των αγορών. 

» Μια ελάφρυνση, εκτός των άλλων, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα προχωρά στον εκσυγχρονισμό και το νοικοκύρεμα του φορολογικού καθεστώτος. Επίσης, θα μας επέτρεπε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Παρόλο που έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Και επ' αυτών των ζητημάτων, κατά τη δική μου εκτίμηση, θα γίνουν διαβουλεύσεις τις προσεχείς ημέρες.
Κλείσιμο

» Όταν ήμουν εγώ στα πράγματα και είχα ζητήσει οικονομική βοήθεια, υπήρχε εκτεταμένη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήμουν αναγκασμένος να κάνω μόνος μου τις απαραίτητες αλλαγές. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα, από δεξιά έως αριστερά, το οποίο οδηγείται σαν ποίμνιο ή καθοδηγείται καταλλήλως από τους αρμοδίους γι' αυτό το πρόγραμμα ρυθμίσεων -σε όποιο πρόγραμμα ρυθμίσεων καταλήξουν, είτε αυτό είναι παράταση, είτε είναι ένα νέο πρόγραμμα. 

» Βασικά έχουμε δει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα να έχει αντιμετωπίσει την κρίση με παρεμφερείς τρόπους, γι' αυτό και πιστεύω ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση, πέρα από τα όρια του κυβερνώντος κόμματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συμφωνία, πρώτα από την ίδια του την παράταξη -εάν υπάρξει εσωτερική αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το καταφέρει.

» Η Άνγκελα Μέρκελ έχει μείνει πιστή σε μια πολιτική πολύ μεγάλης απροθυμίας ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας. Νομίζω όμως ότι η Γερμανία θα πρέπει να εφαρμόσει μια πολύ πιο ευρεία αναπτυξιακή πολιτική για την Ευρώπη. Είχαμε ήδη αρκετά χρόνια ύφεσης και η ιδέα ότι η λιτότητα μετά από την ύφεση θα είναι το ενδεδειγμένο μέτρο είχε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. 

» Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, έτσι ώστε να επιτύχουμε την ενοποίηση της αγοράς. Υπάρχει επίσης ανάγκη επενδύσεων στην παιδεία υψηλής ποιότητας, στην έρευνα και την εξέλιξη, διότι σε αυτούς τους κλάδους η Ευρώπη είναι ανταγωνιστική και σε αυτούς πρέπει να προχωρήσουμε.

» Κατά δεύτερον, θα πρέπει να γίνει πρόοδος στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και τον φορολογικό συντονισμό, καθώς και σε προϊόντα όπως τα Ευρω-ομόλογα. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα και όχι μόνο το να ρίχνουμε το βάρος στην περιφέρεια. Η Γερμανία έχει μεγάλο πλεόνασμα, οπότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών. 

» Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη κάναμε τα πράγματα ανάποδα: Ενώ η Αμερική φαίνεται ότι εξέρχεται πολύ καλά από τις συμπληγάδες της ύφεσης, εμείς [στην Ευρώπη] έχουμε περιοριστικές συνθήκες λιτότητας. Η Αμερική εισήλθε σε φάση ποσοτικής χαλάρωσης από το 2008-9, εμείς μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε την ποσοτική χαλάρωση, το 2015. Συνεπώς, στην Ευρώπη η διαδικασία είναι αργή. Πάντως, η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να προοδεύσει, αρκεί να προχωρήσουμε ενωμένοι και να απομακρυνθούμε από ό,τι έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια και τους περασμένους μήνες, αυτό το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών, για το ποιος φταίει κ.λπ. Τα προβλήματα είναι συστημικά και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, διότι αυτό επιτάσσει το πνεύμα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν το κάνουμε αυτό, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας».      
  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης