Αυτός είναι ο Ιταλός φαρσέρ που «τρολάρει» τον Γιάννη Στουρνάρα

Αυτός είναι ο Ιταλός φαρσέρ που «τρολάρει» τον Γιάννη Στουρνάρα

Γιατί δημιούργησε ψεύτικο προφίλ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Twitter - Γιατί αυτοχαρακτηρίζεται «Ιταλός πρωταθλητής του ψεύδους»

Αυτός είναι ο Ιταλός φαρσέρ που «τρολάρει» τον Γιάννη Στουρνάρα
Με αγγλικά που δεν ταιριάζουν σε έναν άνθρωπο που έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο… διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλει στο προφίλ του στο Twitter ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα ήταν πολύ αισιόδοξη η ανάρτησή του, αν δεν επρόκειτο για το ψεύτικο προφίλ του κ. Στουρνάρα, το οποίο προκάλεσε σύγχυση και οδήγησε τον κεντρικό τραπεζίτη στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο «εγκέφαλος» πίσω από τον ψεύτικο λογαριασμό;
Ξεκίνησε την… καριέρα του ως φαρσέρ το 2000 όταν άρχισε να πουλάει σε ιταλικές εφημερίδες και περιοδικά συνεντεύξεις με σπουδαίους συγγραφείς, με τους οποίους δεν είχε συνομιλήσει ποτέ. Η ευφάνταστη λίστα του ομολογουμένως ήταν ποιοτική, καθώς οι… περίπου 60 συνεντεύξεις του ήταν με τον Φίλιπ Ροθ, τον Πολ Οστερ, τον Τζον Γκρίσαμ, μέχρι και την βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χέρτα Μύλερ.

Κλείσιμο


Ο λόγος για τον Ιταλό δάσκαλο Τομάζο Ντεμπενεντέτι, ο οποίος επαγγέλλεται… φαρσέρ.
Η αποκάλυψη για τις ψευδείς συνεντεύξεις σημειώθηκε το 2010 όταν ο Ροθ δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Repubblica πως ουδέποτε είχε μιλήσει με τον Ντεμπενεντέτι, ο οποίος είχε ισχυριστεί σε συνέντευξη ότι ο Αμερικανός συγγραφέας είχε υποστηρίξει πως «ο Ομπάμα είναι σκέτη απογοήτευση».

Τον Ιούνιο του 2010, λοιπόν, ο Ιταλός δάσκαλος Ιταλικών και Ιστορίας από την Ρώμη που ήθελε να αποδείξει πόσο αδύναμα είναι τα ΜΜΕ μίλησε για τις φάρσες του στον ισπανικό Τύπο.
Εξήγησε, λοιπόν, πως όλα όσα είχε κάνει ήταν ένα αστείο που ενορχήστρωσε για να αποδείξει ότι στην Ιταλία η σοβαρή ενημέρωση δεν είναι εφικτή, γιατί όλα είναι ψευδή.

Ο Ντεμπενεντέτι δε διστάζει να αυτοχαρακτηριστεί «Ιταλός πρωταθλητής του ψεύδους», ισχυριζόμενος πως ανακάλυψε «ένα νέο είδος ενημέρωσης».

Μετά τις ψευδείς συνεντεύξεις, σειρά είχαν τα προφίλ γνωστών προσωπικοτήτων στο Διαδίκτυο, από τον Μάριο Βάργκας Λιόσα, τον Ουμπέρτο Εκο, τον Μάριο Μόντι, ακόμα και τον Φιντέλ Κάστρο και τον Πάπα Βενέδικτο, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από τις… διασημότητες δε θα μπορούσε να λείπει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα, το ψεύτικο προφίλ φαίνεται τόσο... αληθινό, αφού ο δημιουργός του σπεύδει να διευκρινίσει: Official Twitter Account, ενώ ως σχετικό σύνδεσμο παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ένα από τα τιτιβίσματα ο... διοικητής της ΤτΕ σπεύδει να ενημερώσει τους followers του: «Πολύ σημαντική είδηση: Η Σύνοδος Κορυφής είναι έτοιμη να δεχτεί τις ελληνικές προτάσεις. Μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη!».

Να σημειωθεί πως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προσφύγει ο «αυθεντικός» Γιάννης Στουρνάρας, για να «κατεβεί» το ψεύτικο προφίλ. Βέβαια, σε νεότερο μήνυμα ο δημιουργός του προφίλ αποκαλύπτει την ταυτότητά του λέγοντας πως ο λογαριασμός είναι φάρσα.



Ο ίδιος ο Ιταλός δάσκαλος εξήγησε πως το Twitter λειτουργεί πολύ καλά για τις ψευδείς ειδήσεις γιατί τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την πλέον μη αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, αλλά τα ενημερωτικά δίκτυα τα εμπιστεύονται γιατί χρειάζονται γρήγορη πληροφορία.

«Δεν έκανα όσα έκανα για τα χρήματα, μια και πάντα έπαιρνα από 20 μέχρι 40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. Το έκανα για να δείξω πόσο αδύναμη είναι η ενημέρωση στην Ιταλία. Εδώ δεν ελέγχεται τίποτα, κυρίως αν αυτό που γράφεις είναι κοντά στην πολιτική γραμμή», δήλωνε προ ετών σε ιταλική εφημερίδα.

«Στο Twitter μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα σε ακολουθήσει και το δίκτυο αυτό χρησιμοποιείται σαν πραγματική πηγή ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο και χωρίς έλεγχο», είχε συμπληρώσει ο Ντεμπενεντέτι.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει αυτό που κάνει, ο Ιταλός δάσκαλος μιλώντας στο περιοδικό New Yorker είχε πει ότι παρότι ο παππούς και ο πατέρας του ήταν σπουδαίοι Ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς (Τζάκομο Ντεμπενεντέτι και Αντόνιο Ντεμπενεντέτι αντίστοιχα), εκείνος ουδέποτε ήθελε να ακολουθήσει την ίδια καριέρα, ενώ διευκρίνισε πως δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τον πατέρα του.

Πάντως, από την δραστηριότητά του κατάφερε να ξεγελάσει ακόμα και το ίδιο το Twitter όταν το 2013 οι χειριστές του δικτύου επιβεβαίωσαν ότι ο λογαριασμός του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ που είχε δημιουργήσει ο Ντεμπενεντέτι ήταν αυθεντικός.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης