Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε συμφωνία χωρίς λύση για το χρέος

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε συμφωνία χωρίς λύση για το χρέος

Τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ για λύση υποστήριξε ο πρωθυπουργός αν και αποκάλυψε ότι η πρόταση Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα - Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις προτάσεις των δανειστών αλλά ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θέλει την ρήξη

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε συμφωνία χωρίς λύση για το χρέος
Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ως μόνο ρεαλιστικό τόπο συμφωνίας με τους εταίρους επιχείρησε να αναδείξει ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι το κείμενο που κατέθεσαν οι δανειστές «είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις» και πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιουνκέρ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί». 

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο χρόνος δεν τελειώνει μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους. Κανείς δεν θέλει την ρήξη».

Ακόμη, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό του δικού του κόμματος επιχείρησε να μεταφέρει τις εντυπώσεις από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και να τις μεταφέρει στην επιδίωξη της κυβέρνηση για εξεύρεση συνολική λύσης που θα προβλέπει αντιμετώπιση-αναδιάρθρωση του χρέους.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Κλείσιμο

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη καμπή τους και πρόσθεσε ότι η ελληνική πρόταση αποδεικνύει στην πράξη «ότι η Ελλάδα επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα βάζει τέλος στην λιτότητα και λύση ουσιαστική στο ζήτημα του χρέους. Αυτή την ευρωπαϊκή συνολική λύση στην κρίση της τελευταίας επταετίας χρειαζόμαστε. Την χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίηση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η πρότασή μας αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για ένα συμβιβασμό καθώς δεν αποτύπωσε αυτές κάθε αυτές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την μόνη «βάση συζήτησης» και μόνο «ως ενιαίο σύνολο που σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις δεσμεύουν την κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν με μια προϋπόθεση: συνολική συμφωνία - λύση για την Ελλάδα».

«Ας μη γελιόμαστε. Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το μείγμα μεταρρυθμίσεων αλλά να σταματήσει ο φαύλος κύκλος αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Αυτό μόνο με λύση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να γίνει. Συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους και όχι απλή αναφορά υπόσχεσης όπως αυτή του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση όσες προσπάθειες και να κάνουμε δεν θα φύγουμε από αβεβαιότητα που εμποδίζει την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι απαιτείται «λύση που θα τελειώνει οριστικά την συζήτηση περί εξόδου της χώρας από Ευρωζώνη. θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των άπιαστων πλεονασμάτων και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα χρέους».

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση Γιούνκερ εκ μέρους των τριών θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν ένα τέτοιο κείμενο» είπε για να συμπληρώσει: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ειλικρινής προσπάθεια για έντιμη λύση από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία και πως οι πολιτικοί -όχι τεχνοκράτες- δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 καταστροφικά χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση 10 μονάδες του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα το ψήφιζε και αν κάνω λάθος να με διαψεύσετε».



«Δυστυχώς οι προτάσεις που κατέθεσαν είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», υπογράμμισε.

Ακόμη, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν επίσημη θέση «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» για το αν προτείνουν στην κυβέρνηση να δεχθεί το κείμενο των δανειστών και τους εταίρους «να αποδείξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλεύουν για εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό γιατί αν το κάνουν να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».

Δεν είναι απειλή αλλά διαπίστωση αρκεί να μιλήσει κανείς με τους ανθρώπους σε κάθε παρέα Ελλήνων που με αγωνία συζητά για τις εξελίξεις και μας ζητά να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας να μην υποκύψουμε σε εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών», είπε.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι «Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα πεποίθηση μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ». 

Αυτό γιατί όπως υποστήριξε: 

1. Γιατί είναι σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαφορία και αδιαλλαξία στους κανόνες της νομισματικής ένωσης ή την κοινή γνώμη άλλων κρατών

2. Γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις και αντίξοες συνθήκες αντέξαμε επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό»

3. Γιατί μετά και την χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα είναι πλέον σαφές σε όλους -όλοι το κατανοούν και οι αγορές- ότι κανείς δεν επιθυμεί την ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει για εμάς αλλά για όλους.

Πρόσθεσε πως η στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι:

1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν μειώσει το κόστος -λογαριασμό- για ελληνικό λαό κατά 8,5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία

2. Απομείωση αναδιάρθρωση του χρέους

3. Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού

4. Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελός πλειοψηφίας

5. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή πορείας απορρύθμισης συλλογικών συμβάσεων... σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η τελική πρόταση για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων στην χώρα

6. Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θετικό σοκ κινητοποιώντας το δυναμικό της

Τόνισε δε πως «οι 6 άξονες συνοψίζουν την προοπτική συμφωνίας οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης».



«Συμφωνία μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους» 

«Συμφωνία μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας κατά την δευτερολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας ακόμα πιο σαφές το μήνυμα προς τους πιστωτές. Υποστήριξε δε ότι χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει.

Ωστόσο,   πρωθυπουργός ακολούθησε αυτή την φορά τακτική «φουλ επίθεσης» κατά της αντιπολίτευσης, αν και επισήμανε ότι κρατά ως θετικό στοιχείο την κοινή θέση όλων των πολιτικών αρχηγών πως η πρόσφατη πρόταση που κατέθεσαν οι πιστωτές δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Επιπροσθέτως, επιχείρησε να τονώσει ακόμη περισσότερο το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας το οποίο το τελευταίο διάστημα περνά κρίση. 



«Αυτή η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου», ξεκαθάρισε για να συνεχίσει: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να τελειώνουμε με τα μνημόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους που θα μας δίνει προοπτική εξόδου στις αγορές».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι η πρόταση της ελληνική κυβέρνησης προβλέπει «πράγματι στόχους που πρέπει να πιάσουμε και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

«Χωρίς, όμως, βάρη στους φτωχούς. Λέμε αύξηση 0,6% σε εισοδήματα από  30-50 χιλιάδες ευρώ και 0,9% αύξηση σε εισοδήματα 50-100 χιλιάδες ευρώ. Εκεί θα αυξήσουμε τα βάρη και όχι στους φτωχούς», είπε, ενώ αναφορικά με τον ΦΠΑ σημείωσε πως προβλέπεται μείωση κατά 2 μονάδες στο ηλεκτρικό ρεύμα -από 13 σε 11- μείωση 2 μονάδες στην εστίαση και αύξηση στα ξενοδοχεία, όχι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Θεοδωράκης και Βενιζέλος «προσδοκούν να οδηγηθεί η χώρα σύντομα σε 3ο μνημόνιο» και συνέχισε: «Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο ώστε μέσα από αυτό να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα».

Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κάλεσε να απαντήσει εάν «θα συν ταχτείτε μαζί μας στο αίτημα αναδιάρθρωσης ή με τους πιστωτές που ζητούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;».



Παράλληλα, όμως, υποστήριξε πως ο κ. Σαμαράς «επανέφερε τον αντιμνημονιακό του χαρακτήρα».

«Σας είχαμε ξεχάσει από την εποχή του Ζαππείου. Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να αποδεχθούμε την πρόταση των 3 θεσμών. Με βοηθά αυτή η τοποθέτηση και θέλω να σας πω ότι καταγράφω  και αυτό που είπατε για ΦΠΑ στα Νησιά και στον επόμενο γύρω θα αναφερθώ στην στάση σας και θα πω : ότι αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η έκπτωση εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο», σημείωσε.

«Είναι άσκοπο να συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με την δική σας. Είναι άσκοπο γιατί είναι σχεδόν ταυτόσημη με την διαφορά ότι οι δανειστές έχουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που έκαναν οι δανειστές είναι να συμπεριλάβουν όλες τις δικές σας προτάσεις που είχατε καταθέσει».

Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Θεοδωράκη σημείωσε: «Είπατε ότι ο χρόνος μας τελειώνει. Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει λες και είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Υοθετείτε την άποψη που λεει ότι δεν θα υπάρχει επίπτωση στην Ευρώπη. Μας βάλατε όριο 14 Ιουνίου. Γιατί; Γιατί κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές η γερμανική βουλή. Μα είναι δυνατόν; Αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα δεν μου το έχει θέσει ούτε η καγκελάριος Μέρκελ και μου το θέτετε εσείς;  Όριο χρονικό στην διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Το όριο είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας βιώσιμης και δίκαιη».



«Ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών ως βάση συζήτησης»

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψή του ότι η συζήτηση στη Βουλή άξιζε τον κόπο, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνουν οι Θεσμοί, είπε ότι από το σύνολο των τοποθετήσεων συμπεραίνει πως «ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών ως βάση συζήτησης». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχουν σημεία σύγκλισης, στα οποία μπορούμε να αναζητήσουμε συμφωνία, όπως για παράδειγμα τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που σημαίνουν τον τερματισμό της σκληρής λιτότητας. 

Όμως, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι πλέον το πειραματόζωο της Ευρώπης, τονίζοντας παράλληλα πως η ελπίδα της ΕΕ είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την Ευρώπη στην Ελλάδα.

«Τις επόμενες μέρες θα δικαιωθεί η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μία μάχη «για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης». 

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένοι και αναφέρθηκε στην πρωτοφανή -όπως την χαρακτήρισε- διεθνή υποστήριξη που δέχόμαστε, όπως από τους 18 οικονομολόγους που δημοσίευσαν άρθρο στους Financial Times.


 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης